Ana SayfaEkolojiZirve başladı, eylemciler Davos’a yürüyor: “Bu, ölüm kalım mücadelesi”

Zirve başladı, eylemciler Davos’a yürüyor: “Bu, ölüm kalım mücadelesi”

HABER MERKEZİ – Dünyanın en büyük şirketlerinin yöneticilerine ve çok sayıda ülke liderine ev sahipliği yapan Davos’taki Dünya Ekonomik Forumu başladı. Forum bir yandan protesto ediliyor. Davos katılımcısı yüzlerce şirketi gezegeni harap etmekle suçlayan eylemciler, “Bu, ölüm kalım mücadelesi” dedi. Forum’da konuşan iklim aktivisti Greta Thunberg ise insanların artık daha bilinçli olsa da “henüz bir şeyin başarılmadığını çünkü küresel emisyonun yükseldiğini” söyledi.

İsviçre’nin Davos kasabasında düzenlenen 50’inci Dünya Ekonomik Forumu (WEF) başladı.

Davos’taki forum 24 Ocak’a dek sürecek.

Toplantılar bu yıl, “Sağlıklı gelecekler”, “Gezegen nasıl kurtulur”, “Jeopolitiğin ötesinde”, “Adil ekonomiler”, “İyilik için teknoloji”, “Daha iyi iş”, “Toplumun ve çalışmanın geleceği” temalarında 400’e yakın açık ve kapalı oturumla gerçekleştirilecek.

Bu organizasyon, aynı zamanda birçok isim için kapalı kapılar ardında toplantılar yapma fırsatı sunuyor; iş anlaşmaları görüşülüyor, ülke liderleri gündemlerindeki konuları ele alıyor.

Öyle ki Forum’da dünyanın en büyük şirketlerinin yöneticileri, çok sayıda ülke lideri ve sayısız ünlü isim yer alıyor.

ABD Başkanı Donald Trump, iklim aktivisti Greta Thunberg ve Uber’in kurucusu Dara Khorowshahi konuşmacılar arasında.

Davos’ta Türkiye’yi ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve Merkez Bankası Başkanı Murat Uysal temsil edecek.

Çavuşoğlu’nun “Ortadoğu ve Afrika Jeopolitik görünümü” ve “NATO’nun geleceği”, Albayrak’ın da, “Küresel büyüme gündemini şekillendirmek” başlıklı oturumda konuşması bekleniyor.

Fotoğraf: Duvar/AA

Zirve devam ederken Davos ve diğer büyük İsviçre kentlerinde protestolar düzenleniyor. İklim krizine karşı Landquart şehrinden Davos’a üç günlük bir yürüyüş başlatıldı.

Eylemcilerden Deborah Bugmann, “WEF’in gezegenimizi iyileştirmek yerine, mahvettiğini söylemek için bugün buradayım. WEF’in amacı daha güzel bir dünya oluşturmaktı ama tam tersini yapıyorlar” diyor.

WEF üyesi bin kadar şirketin gezegeni ‘harap ettiğini’ belirten Bugmann, son olarak Avustralya’daki yangınla beraber gelen ölümlere dikkat çekerek, bu şirketlerin hayvanların ölümüne sebep olduğunu vurguluyor.

Eylemcilerin Davos’a girmesine izin yok ancak Bugmann, “Onlardan izin istemeyeceğiz. Bu, ölüm kalım mücadelesi” diye belirtiyor.

Thunberg: Henüz hiçbir şey başarılmış değil

Öte yandan Forum’da konuşan iklim aktivisti Greta Thunberg, “İnsanlar artık daha bilinçli. Genç insanlar sayesinde, iklim ve çevre konuları artık gündemde. Ancak, aynı zamanda henüz bir şey başarılmış değil çünkü küresel salım/emisyon yükseliyor” dedi.

Thunberg “Bilimi dinlemeye başlamamız ve krize hak ettiği önemi vermemiz gerekiyor” diyerek konuşmasına devam etti.


Karınca, AA, Duvar, BBC Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İGDAŞ'tan doğalgaz faturalarına taksit kampanyası
Sonraki Haber
HDP'den Kanal İstanbul ÇED raporunun iptali için dava