Ana SayfaGüncel18 hak örgütünden ortak açıklama: Osman Kavala derhal serbest bırakılsın

18 hak örgütünden ortak açıklama: Osman Kavala derhal serbest bırakılsın

HABER MERKEZİ – Ortak bir açıklama yapan insan hakları savunucuları, Gezi Davası’ndan beraat etmesinin ardından hakkında açılan başka bir soruşturmadan kaynaklı tekrar tutuklanan iş insanı Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını istedi.

İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı, Gezi Davası’nda hakkında beraatla birlikte tahliye kararı verilmesine rağmen 15 Temmuz darbe soruşturması kapsamında tutuklanan iş insanı Osman Kavala’nın serbest bırakılması talebiyle İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı düzenledi.

Toplantıya Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nden Mahir Geçikligün, Yurttaşlık Derneği’nden Esra Koç, Uluslararası Af Örgütü’nden Tarık Beyhan, İHD’den Leman Yurtsever, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nden (MLSA) Aslı Ece Kocak, Civil Rights Defenders’ten Sinan Gökçen ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’ndan (THİV) Ümit Efe katıldı.

Hazırlanan ortak açıklamayı Hafıza Merkezi’nden Burcu Bingöllü okudu.

Yeniden tutuklanan Kavala dosyasında hukuk açısından büyük ihmaller olduğunu ve bu kararın kaldırılması gerektiğini söyledi.

Yaşanan son tutuklamada Osman Kavala’nın emniyette ve savcılıkta tekrar sorgulanmadığını söyleyen Bingöllü, tekrar tutuklamanın geçen 28 ayda ortaya çıkan yeni bir delile ya da bilgiye dayanmadığının kanıtı olduğunu belirtti.

Bingöllü, Kavala’nın savcı ve hakimlerin inisiyatifine bırakılmadan tahliye edilmesinin kanuni mecburiyet olduğunu dile getirdi.

“Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, Osman Kavala gözaltındayken yaptığı, ‘Bir manevrayla onu beraat ettirmeye kalktılar’ açıklaması da Kavala’yı yeniden tutuklama gerekçesinin siyasi olduğunun açık bir işaretidir.
“Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin 10 Aralık 2019 kararında İnsan Hakları Sözleşmesinin 18. maddesinin ihlali olarak hükmettiği uygulamanın, ‘Osman Kavala’nın makul şüphe olmadan siyasi sebeplerle tutuklanması’nın yeniden ve alenen tekrarlanmasıdır.”

İnsan hakları savunucuları olarak, Osman Kavala’nın derhal serbest bırakılmasını istediklerini belirten Bingöllü, Türkiye’nin hem kendi iç hukukuna hem de AİHM kararlarına uygun davranması, hukuku bir yıldırma ve intikam alma aracı olmaktan çıkarması gerektiğini söyledi.

18 hak örgütü

İnsan Hakları Savunucuları Dayanışma Ağı’nda yer alan kurumlar şöyle:

Civil Rights Defenders, Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği, Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, Hak İnisiyatifi Derneği, İnsan Hakları Derneği, İnsan Hakları Gündemi Derneği, Kaos GL, Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği, Punto24 Bağımsız Gazetecilik Derneği, Research Institute on Turkey, Sivil Alan Araştırmaları Derneği, SPoD, Türkiye Al manya Kültür Forumu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Uluslararası Af Örgütü, Yaşam Bellek Özgürlük Derneği, Yurttaşlık Derneği


Gezi Davası’nın gerekçeli kararı: Suçlamalar afaki, deliller kanuna aykırı

Osman Kavala: Haksızlığın hukuk yoluyla giderileceğine olan inancımı koruyorum

Osman Kavala yeniden tutuklandı

HSK’den Gezi Davası’nda beraat kararı veren mahkeme heyetine soruşturma izni

Osman Kavala’nın gözaltına alınmasına dünyadan tepkiler

Tahliyesi beklenirken: Osman Kavala yeniden gözaltında

Gezi Davası’nda karar: Tüm sanıklara beraat, Kavala’ya tahliye




Önceki Haber
Bugüne kadar gözlemlenen en büyük kara delik patlaması yaşandı
Sonraki Haber
TTB'den Corona'ya karşı alınabilinecek önlemler