Ana SayfaBilim ve Teknoloji2020’nin ilk Süper Ay’ı yarın kendini gösterecek

2020’nin ilk Süper Ay’ı yarın kendini gösterecek

HABER MERKEZİ – 2020 yılının en önemli gök olaylarından bir tanesi olarak nitelendirilen Süper Ay 9 Şubat’ta kendini gösteriyor. Pazartesi sabahına kadar dünyadan çıplak gözle izlenebilecek bu doğa olayı 9 Mart, 8 Nisan ve 7 Mayıs’ta da gözlenebilecek.

Ay’ın normalde olduğundan çok daha büyük ve parlak görülmesi olayı “Süper Ay” olarak adlandırılıyor.

Ay’ın Dünya etrafındaki yörüngesi elips şeklinde olduğu için yerküreye mesafesi yıl içinde değişiyor.

Dünya’ya en yakın olduğu zaman Ay, dolunay haline yakınsa Süper Ay meydana gelir.

Ay’ın büyük görünmesine dair tezler

Fotoğraf: Reuters, İstanbul

Ay’ın bu kadar büyük görünmesinin optik bir ilüzyondan kaynaklanıyor olabileceği de söyleniyor. Bu optik ilüzyonu destekleyen çeşitli hipotezler bulunuyor.

Uzaklık hipotezine göre yatay doğrultuda bulunan objeleri dikey doğrultuda bulunan objelerden daha uzakta ve dolayısıyla daha büyük algılıyoruz.

Ay’ı gökyüzünde bulunan diğer şeylere oranladığımızda, Ay’ın ufuğa yaklaştığında daha küçük gözükmesini bekleriz. Ancak Ay’ın boyutu değişmediği için beynimiz perspektif algısını kaybetmemeye çalışır ve daha alçakta duran Ay gözümüze daha büyük gözükür.

Görecelilik hipoteziyse uzaklık hipotezine ek olarak ufukta Ay’la birlikte yer alan diğer objeleri Ay’ın boyutlarına oranlamamızın da Ay’ı olduğundan büyük algıladığımızı iddia ediyor. Bunun için Ay’ı ufka yaklaşırken izlemek gerekiyor.

En iyi nerede gözlenecek?

Fotoğraf: Josh Edelson / AFP, California

Bilim insanları 2020 yılının en önemli gök olaylarından bir tanesi olarak nitelendirdiği Süper Ay’ın 10 Şubat Pazartesi sabahına kadar dünyadan çıplak gözle izlenebileceğini duyurdu.

Süper Ay’ı en net haliyle görmek isteyenlere şehrin ışıklarından uzaklaşmaları, hatta mümkünse şehrin dışındaki kırsal alanlara gitmeleri öneriliyor.

Ayrıca Ay’ın Dünya’ya en yakın konuma geldiği doğa olayının hava durumunu etkilemeyeceği belirtiliyor.

Ay’ın normal görüntüsüne oranla daha parlak olduğu ve yüzde 14 daha büyük göründüğü doğa olayının en iyi izleneceği yer ise ABD’nin batı yakası başta olmak üzere Güneydoğu Asya ülkeleri.

ABD’deki yerli halkın Süper Ay’ın Şubat ayında gerçekleşmesi nedeniyle “Kar Ayı” olarak da adlandırdığı tutulma sırasında atmosfere giren Güneş ışınlarının yaşadığı değişim sebebiyle Ay kırmızı görünüyor.

Şubat ayında tutulma

NASA’ya göre ayrıca Şubat ayındaki Süper Ay başka nedenlerle de önemli.

NASA tutulmanın, Yahudilerin ağaçların yeni yılı olarak kutladıkları Tu Bişvat bayramının başlangıcına, Çin’de ise yeni yıl kutlamalarının sonuna denk geldiğini belirtiyor.

Süper Ay ayrıca önemli bir Budist festivali olan Magha Puja ile de aynı güne denk düşüyor.

Diğer Süper Ay ise 9 Mart, 8 Nisan ve 7 Mayıs’ta gözlenebilecek.


Karınca, BBC Türkçe, Euronews

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
CHP'nin CNN Türk'ü boykot kararına HDP'den destek
Sonraki Haber
Üsküdar'da sorduk: Bekçilere polisiye yetki geliyor, ne diyorsunuz?