Ana SayfaGüncel4 yıl geçti: Cizre bodrumlarında öldürülenler anıldı

4 yıl geçti: Cizre bodrumlarında öldürülenler anıldı

HABER MERKEZİ – Dört yıl önce Cizre’de sokağa çıkma yasakları döneminde sığındıkları evlerin bodrumlarında yakılarak öldürülenler anıldı. HDP, “Kimsenin şüphesi olmasın, bu katliamın hesabını er ya da geç soracağız” açıklamasında bulundu.

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015 tarihinde ilan edilen ve 79 gün süren sokağa çıkma yasakları esnasında 7 Şubat 2016’da sığındıkları evlerin bodrum katlarında öldürülenler anıldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Cizre ilçe binası önünde yapılan anmaya milletvekilleri Nuran İmir ve Hüseyin Kaçmaz ile eski milletvekili Ferhat Encu’nun yanı sıra onlarca kişi katıldı.

HDP İlçe Eşbaşkanı Üzeyyir Kılınç, yaptığı açıklamada kamuoyunda “vahşet bodrumları” olarak tanımlanan olayın üzerinden 4 yıl geçtiğini ve yasak süresince yaşanan çatışmalarda 300’e yakın kişinin yaşamını yitirdiğini ve yüzlerce kişinin de yaralandığını hatırlattı.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiserliği’nin Cizre’de yaşananlara dair ‘Kıyamet benzeri bir tablo’ tanımlamasında bulunmasını da anımsatan Kılınç, şunları söyledi:

“En temel insan hakkı olan yaşam hakkı ihlal edilmiştir. Söz konusu yasak, yalnızca sokağa çıkma yasağı değil açıkça görüldüğü üzere ‘yaşama’ yasağıydı. Cizre’de 79 günlük sokağa çıkma yasağı süresince bodrumlarda 177 kişi olmak üzere 288 insan yaşamını yitirmiştir. Yaşamını yitirenlerden biri bebek olmak üzere 41’i çocuk, 22’si kadındı.”
Fotoğraf: MA

Kılınç, aradan 4 yıl geçmesine rağmen sorumluların yargılanmadığını dile getirdi: “Failler iktidar tarafından korunuyor ve dosyalarda yine cezasızlık örneği sergileniyor.”

Açılan davaların büyük çoğunluğunun takipsizlikle sonuçlandığını da belirten Kılınç, “Adeta 90’lı yıllardaki 17 bin faili meçhul cinayetin tekrarıyla karşı karşıyayız. Bodrum vahşetinde yaşamını yitiren 14 kişinin cenazesi dahi bulunamamış ve ailelerine teslim edilememiştir” dedi.

Bunun sorumlusu olarak Kürt sorununun çözümsüzlüğünde ısrar eden zihniyetin olduğunu savunan Kılınç, “Failler ortaya çıkarılıp ceza almadıkları sürece AKP iktidarının peşini bırakmayacağız. En aşağısındakinden en tepesine kadar sorumlular yargılanacak” diyerek sözlerini noktaladı.

HDP: Tarih Cizre’de yaşananları yazacak

HDP Sözcüsü Günay Kubilay da partisinin Genel Merkezi’nde düzenlediği basın toplantısında Cizre bodrumlarında öldürülenleri andı.

Yasaklı dönemde insanların yakılarak öldürüldüğünü vurgulayan Kubilay, “Cizre’deki vahşete dair söylenecek çok söz var elbet. Emin olun tarih Cizre’de yaşananları yazacak. Mehmet Tunç’un, Taybet Ana’nın adı çocuklarımızda, torunlarımızda yaşayacak” dedi.

“Bu katliamların hesabını sormak da bizim boynumuzun borcu” diyen Kubilay, “Kimsenin şüphesi olmasın, bu katliamın hesabını er ya da geç soracağız. Yaşamını yitirenleri unutmayacağız, unutturmayacağız” ifadelerini kullandı.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) raporlarına göre 16 Ağustos 2015-1 Ocak 2020 tarihleri arasında 11 il ve 51 ilçede en az 381 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Bu verilere göre yaklaşık 5 yılda Diyarbakır’da 214, Mardin’de 60, Hakkari’de 23, Şırnak’ta 13, Bitlis’te 29, Muş’ta 7, Dersim ve Batman’da 6, Siirt’te 14, Elazığ’da ise 14 kez sokağa çıkma yasağı ilan edildi.

Bu süreçte en az 1 milyon 809 bin kişi yasaklardan etkilendi, 1 milyonu aşkın insan da göç etmek zorunda kaldı.

HDP’nin verilerine göre yasaklı dönemde 79’u çocuk olmak üzere 600’den fazla sivil insan yaşamını yitirdi. Sadece Cizre’de ise bu rakamın 292 olduğu kaydedildi.

Yıkılan kentlerin “TOKİ’lerle inşaat rantı alanına dönüştürüldüğünü” belirten HDP ayrıca, cezasızlığa da dikkat çekiyor: “Ablukaların üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen işlenen ağır insanlık suçlarıyla ilgili davaların çoğu takipsizlikle sonuçlandı, birçok aile cenazesine bile ulaşamadı.”


Karınca, Mezopotamya Ajansı



Önceki Haber
İstanbul'da ulaşıma yüzde 35 zam kararı
Sonraki Haber
Nedeni deprem: Elazığspor ligden çekildi