Ana SayfaCezaevleri‘780 çocuk anneleriyle birlikte cezaevinde’

‘780 çocuk anneleriyle birlikte cezaevinde’

HABER MERKEZİ – Adalet Bakanlığı’nın kayıtlarına göre anneleriyle birlikte cezaevlerinde 780 çocuk bulunuyor. İHD İzmir Kadın Komisyonu, çocukların sağlıklı gelişimi açısından “çocukların anneleri ile dört duvar arasında değil dışarıda özgür olması gerektiğini” dile getirdi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İzmir Şubesi Kadın Komisyonu, Konak’ta bulunan il binasında cezaevlerinde olan hamile ve çocuklu kadınların yaşadığı sorunlarla ilgili basın toplantısı düzenledi.

Hazırlanan basın metnini ise İHD Kadın Komisyonu adına Cemile Karakaya okudu.

5275 sayılı yasanın 16. Maddesi’nin 4. Fıkrasına atıfta bulunan Karakaya, “Hapis cezasının infazı gebe olan veya doğurduğu tarihten itibaren 6 ayı geçmemiş bulunan kadınlar hakkında geri bırakılır. Çocuk ölmüş veya anneden başka birine verilmiş olursa, doğumdan itibaren iki ay geçince ceza infaz olunur” dedi.

5275 sayılı yasanın 71. Maddesi’nde ayrıca hükümlünün hastalıklarının tanısı için muayene ve tedavi olanaklarından tıbbi araçlardan yararlanma hakkına sahip olduğunu aktaran Karakaya, 5275 sayılı yasanın 72. Maddesi’nin ise beslenme hakkından söz ettiğini ancak yasaların cezaevlerinde halen mevcut olan hamile kadın ve çocuklu annelere keyfi olarak uygulanmadığını gözlemlediklerini dile getirdi.

“Çocukların gelişimini olumsuz etkiliyor”

Karakaya, çocuk gelişimi uzmanlarının, çocuğun sıfır-altı yaş aralığında gelişimsel açıdan destekleyen olumlu uyarıcıların sunulduğu bir ortamda yetiştirilmesinin, çocuğun beyin ve gelişimi açısından oldukça önemli olduğunu vurguladı.

 “Bu nedenle çocuğun içinde bulunduğu çevre çocuğun gelişimsel açıdan desteklenmesinde oldukça büyük bir rol oynamaktadır.  Çocuğun gelişimsel açıdan desteklenebilmesi için iyi bir beslenmeye ve bakıma, huzurlu, mutlu ve güvende hissedebileceği bir aile ortamına ve sosyal becerileri kazanabilmesi için kendi yaşıt arkadaşlarla birlikte olabileceği bir ortama ihtiyaç bulunmaktadır.
“Çocuğun, doğuştan getirdiği gelişimsel potansiyelini kullanabilmek ve yeteneklerini geliştirebilmesi için zengin uyarıcılarla donatılmış aile ortamına/çevreye ihtiyacı bulunmaktadır.
“Ceza ve tevkif evlerinde anneleriyle kalan çocuklarla çocuğun öğrenme kuramları göz önünde bulundurularak bir uzman tarafından ortamın ve eğitim programlarının yapılandırılmaması özellikle açık hava etkinliklerinin yeterli olmaması çocukların gelişimlerini olumsuz etkileyebilmektedir.”

“Çocuklar özgür olmalı”

Adalet Bakanlığı’nın kayıtlarına göre anneleriyle birlikte cezaevlerinde 780 çocuğun bulunduğunu belirten Karakaya, insan hakları savunucularının buna karşı mücadele ettiğini ve çocuk hakları açısından cezaevlerinde çocukların kalmamasını istediklerini dile getirerek, “Cezaevlerinde olan hamile anneler tutuksuz yargılanmalı, ceza almış iseler cezaları ertelenmeli, çocuklar anneleri ile dört duvar arasında değil dışarıda özgür olmalı” dedi.


Mezopotamya Ajansı‘ndan derledik.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
DFG raporu: Ocak'ta dört gazeteciye 21 yıl 6 ay hapis
Sonraki Haber
İdlib çıkmazı: Neler oluyor, Ankara ve Moskova ne diyor?