Ana SayfaManşet8 Mart’a doğru: ‘Yan yana geldiğimizde güçleniyoruz’

8 Mart’a doğru: ‘Yan yana geldiğimizde güçleniyoruz’

HABER MERKEZİ – 8 Mart’a kısa bir süre kala kadın örgütlerinin çalışmalarının hummalı bir şekilde sürdüğünü söyleyen İstanbul 8 Mart Kadın Platformu’ndan Sevda Erkılınç, dünya üzerindeki her kadın mücadelesinin birbirini etkilediğini vurguluyor ve “Şili’de başlayan Las Tesis dansının dünyaya yayılması, domino taşlarının tersinden etkisi gibi bir ayağa kalkış yarattı” diyor. Kadınların yan yana geldiğinde güçlendiğini de belirten Erkılınç’ın tüm kadınlara çağrısı var.


Haber: Pelin Özkaptan


8 Mart Dünya Kadınlar Günü’ne geri sayım sürüyor.

Pek çok kadın örgütü 8 Mart programları ve etkinlikleri için çalışmalarını hızlandırmış durumda.

Kadınlar bu sene 8 Mart’a artan erkek şiddetine karşı verdikleri mücadeleyi yükselterek gidiyor.

Gazetemize konuşan İstanbul 8 Mart Platformu’ndan Sevda Erkılınç da kadına yönelik şiddete ilişkin ağır bir tablo ile karşı karşıya olunduğunu vurguluyor.

Şiddetin sadece fiziksel olarak değil sistematik bir biçimde psikolojik ve ekonomik olarak devam ettiğini belirten Erkılınç, yaşanan ekonomik krizin kadınlar üzerindeki etkisine değiniyor.

“Kriz dönemlerinde zaten normalde de istihdam edilme oranları düşük olan kadınlar ilk işten çıkarılanlar oluyor. Ayrıca kadınlar çalıştıkları koşullarda da erkeklerden çok daha az ücretlerle ve güvencesiz olarak çalıştırılıyorlar. Ancak işten çıkarılan kadınların buna dair direnişleri de var. Kadınların tüm şiddet biçimlerine karşı olan direniş ve ısrarı Hem Türkiye’de hem de dünyada sürüyor.”

‘Biriken gücün açığa çıkmasını amaçlıyoruz’

Onlarca kadın örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu platformun çalışmalarından da bahseden Erkılınç, “Bu sene ekonomik kriz ve kadına yönelik şiddetle birlikte dünyadaki kadın hareketinin gücüne de atıfta bulunacağız. Tüm dünyadaki kadınların eylemlerinin birbirini etkilediğini düşünüyoruz. Bizim eylemimiz de muhakkak ki başka ülkelerdeki kadınları etkileyecektir” diyor.

Erkılınç, geçtiğimiz yıllarda Bakırköy’de yapılan 8 Mart mitinginin bu yılki adresinin Kadıköy olduğunu söylüyor ve nedenini şöyle açıklıyor:

“Bu sene Kadıköy’de buluşarak taleplerimizi biraz daha görünür kılmak istiyoruz. Kadına yönelik şiddetin arttığı bugünlerde 25 Kasım’da ortaya koyduğumuz enerjiyi büyütme, biriken gücün açığa çıkmasını amaçlıyoruz.”

Dünyadaki kadın hareketlerinin birbirini etkilediğini de kaydeden Erkılınç, kadınların Şili’den Rojava’ya ayakta olduğunun altını çiziyor.

“Şili’de başlayan Las Tesis dansının dünyaya yayılması, domino taşlarının tersinden etkisi gibi bir ayağa kalkış yarattı tüm dünya kadınlarında. Çünkü dünyadaki kadın hareketi güçleniyor ve kendilerine yönelen saldırılara daha fazla tepki veriyor.
“Rojava’dan Lübnan’a, İran’dan Almanya’ya kadar kadınlar ayakta ve birbirlerini gerçekten etkiliyorlar. Türkiye’de yapılmak istenen Las Tesis protestosuna polis saldırdı ve bu dünyada bir ilk oldu. Devlet bir yandan kadınlara yönelik baskıyı arttırıyor bir yandan da kadınların bu şekilde ayağa kalkmasından korkuyor.”

‘Devlet ve yargı iş birliği erkekleri koruyor’ diyen Erkılınç, sözlerini kadınlara yaptığı çağrıyla sonlandırıyor:

“Biz bu 8 Mart’ta biraz da Rabia Naz Vatan, Yeldana Kaharman, Nadira Kadirova ve Gülistan Doku için de sokakta olacağız. Erkekler böylesi bir ortamda rahatlıkla cinayet işleyebiliyor ve devlet de bunun üzerini örtüyor.
“Bu 8 Mart, Türkiye’de kadınlara yönelik gerçekleştirilen saldırılara bir cevap olması açısından çok önemli. Katledilen ve katilleri saklanan kadınlar için, Gülistan Doku’yu bulmak için önemli. Kadınlar oraya geldiklerinde, yan yana geldiğimizde güçleniyoruz. Bu yüzden kadınları birlikte güçlenmeye çağırıyoruz.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Gülistan Doku iki aydır kayıp: “Bir el olayın üstünü örtmeye çalışıyor”
Sonraki Haber
Mardin'de ev baskınları: HDP'li eşbaşkan dahil beş gözaltı