Ana SayfaGüncel“90’ları hatırlatıyor”: Cezaevi ziyaretine giden Mehmet Bal 30 gündür kayıp

“90’ları hatırlatıyor”: Cezaevi ziyaretine giden Mehmet Bal 30 gündür kayıp

HABER MERKEZİ – Cezaevindeki oğlunu ziyaret etmek için Batman’dan İstanbul’a gelen 58 yaşındaki Mehmet Bal 30 gündür kayıp. Bal’ın telefon sinyallerinin dökümü ailesine verildi, ancak ailesi savcılığın ve polisin çalışmalarını yetersiz görüyor ve istendiğinde MOBESE kayıtlarıyla nerede ne zaman kiminle görüştüğünün bulunabileceğini söylüyor. İnsan hakları savunucusu Gülseren Yoleri’ye göre, yaşanılan durum 90’lardaki kayıpları hatırlatıyor.

Silivri Cezaevi’ndeki oğlunu ziyaret etmek amacıyla 24 Ocak’ta Batman’dan İstanbul’a gelen 58 yaşındaki Mehmet Bal’dan ailesi tam 30 gündür haber alamıyor.

Aile, Bal’ın akıbeti için 10 Şubat’ta İnsan Hakları Derneği’nde (İHD) basın toplantısı düzenlemişti.

Ancak o tarihten bu yana ailenin yaptığı tüm arama çalışmalarından sonuç çıkmadı.

Bal ailesi savcılığın ve polisin çalışmalarını yetersiz görürken, istendiğinde MOBESE kayıtlarıyla Bal’ın nerede ne zaman kiminle görüştüğünün bulunabileceğini söyledi.

Mezopotamya Ajansı’ndan Erdoğan Alayumat’ın haberine göre, savcılığın kendilerine birkaç saniyelik görüntü kaydını gösterdiğini belirten Mehmet Bal’ın oğlu Nihat Bal, görüntü kaydında babasının Eminönü vapur iskelesinden Kadıköy’e gittiğinin görüldüğünü ancak vapura bindikten sonraki görüntülerin olmadığını vurguladı.

“Polise ‘Kadıköy’de indiği sırada görüntü yok mu’ diye sordum poliste ‘orası çok kalabalık olduğu için bulunması çok zor’ cevabını verdi bana. Ancak Kadıköy vapur iskelesinin hem içinde hem de dışında onlarca kameranın olduğu görülüyor.
“Bu kameraların incelenmesi gerekir, o da yoksa Kadıköy Meydanı net gören MOBESE kameraları var. Bunların kayıtlarına bakılsa babamın Kadıköy’de nereye gittiğini çok rahat bir şekilde bula bilirler.”

Telefon dökümleri

Savcılık Bal’ın cep telefonu sinyallerine ait dökümleri ailesine teslim etti.

Dökümlere göre sabah saat 09.00’dan saat 18.32’ye kadar telefondan sinyal alınıyor, ancak saat 18.32-21.11 arasında sinyal alınmıyor.

Yine dökümlere göre, telefon saat 21.11’den 21.29’a kadar yeniden sinyal veriyor. 21.11’de telefonun Sabiha Gökçen Havalimanı karşısında bulunan Kurtköy civarında sinyal verirken, saat 21.12 civarında ise Pendik Kurtköy civarında sinyal veriyor.

Ayrıca dökümlere göre Bal’ın telefonundan birer dakika arayla Lina Anadolu Turizm Ltd, Şti adlı otobüs firması aranıyor, ancak telefon Kurtköy civarının tam tersi olan Sancaktepe’deki Eyüp Sultan Mahallesi’nden sinyal veriyor.

O saatten sonra Bal’ın telefonundan sinyal alınmıyor.

Bal’ın oğlu Nihat Bal, saat 19.00’dan 21.05’e kadar defalarca aradıklarını ancak sadece 21.05 civarında babasının telefonun bir kere çaldığını ancak meşgule alındığını söyledi.

Bal, babasının çıkartılan telefon sinyallerinin eksik çıkarıldığını çünkü kendilerinin aradığı 21.05 saatinin kayıtlarda olmadığını ancak kendi telefon kayıtlarında aradıklarının ortada olduğunu ifade etti.

Nihat Bal, babasının akıbeti ile ilgili sürekli Gayrettepe Polis Merkezi’ne gittiklerini ancak her gidişlerinde emniyet yetkililerinin farklı yaklaşımı ile karşılaştıklarını ifade etti.

“En son gittiğimizde bir polis bize ‘gidin evinizde oturun. Biz kendi görevimizi yapıyoruz. Yakında buluruz ama sizde sağa sola gidip başvurmayın’ dedi. Biz de ‘maden görevinizi yapıyorsunuz neden bir bilgi vermiyorsunuz’ dediğimizde ‘yakında bilgi veririz’ yanıtını aldık. Yani bizde ne yapacağımızı bilemez durumdayız bir an önce babamın bulunmasını istiyorum.”

“90’lı yılları hatırlatıyor”

Bal Ailesi’nin kendilerine başvuruda bulunduğunu belirten İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri ise kendilerinin de Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı ve Adli Tıp Kurumu’na (ATK) başvurduklarını söyledi.

Bal’ın akıbetine ilişkin bu kurumlara yaptıkları başvurulara  henüz olumlu ya da olumsuz bir cevap alamadıklarını dile getiren Yoleri, Bal’ın bulunması için yapılan çabaların yetersiz olduğunu belirtti.

Savcılığın isterse görüntüler üzerinden Bal’ın nereye gittiği, kiminle görüştüğünü bulunabilineceğini söyleyen Yoleri, “Yaşanılan durum bize 90’lı yılları hatırlatıyor. Bu durumda bizi endişelendiriyor” dedi.


Mehmet Bal’dan 18 gündür haber alınamıyor


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Irkçılık hastalık değil ahlaksızlıktır, insanlık suçudur
Sonraki Haber
Demirtaş'tan deprem ve HDP Kongresi için mesaj