Ana SayfaDünyaABD Senatosu’ndan Trump’ın İran’a savaş yetkisini kısıtlamaya onay

ABD Senatosu’ndan Trump’ın İran’a savaş yetkisini kısıtlamaya onay

HABER MERKEZİ – ABD Başkanı Trump’ın İran’a askeri bir operasyon düzenleme yetkisini sınırlayan tasarı Senato tarafından kabul edildi. Tasarı, Trump’ın İran ile askeri bir çatışmaya girmeden önce ABD Kongresi’nin onayını almasını öngörüyor.

ABD Senatosu, Başkan Donald Trump’ın İran’a askeri operasyon düzenleme yetkisini kısıtlayan yasayı onayladı.

Demokrat Senatör Tim Kaine tarafından kaleme alınan tasarı Senato’da, sekiz Cumhuriyetçi senatörün de Demokratlar’a katılmasıyla 45’e karşı 55 oyla kabul edildi.

Tasarı Trump’ın İran ile askeri bir çatışmaya girmeden önce ABD Kongresi’nin onayını almasını öngörüyor.

Temsilciler Meclisi’ne gönderilecek olan tasarı, kabul edilmesi halinde onay için Beyaz Saray’a gönderilecek. Trump’ın bu aşamada tasarıyı veto etmesi bekleniyor.

Benzer bir tasarı Ocak ayı başında, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü Komutanı Kasım Süleymani’nin ABD hava saldırısıyla öldürülmesi sonrası, Demokratların çoğunlukta olduğu Temsilciler Meclisi’nde kabul edilmişti. Bu tasarının bağlayıcılığı bulunmuyordu.

Senato’daki oylama öncesinde Trump, tasarının ABD’yi İran tehdidine daha açık hale getireceği açıklamasında bulunmuştu.

Trump 13 Şubat günü Twitter üzerinden, “Senato’nun İran Savaş Gücü Tasarısı’nı reddetmesi ülkemizin güvenliği için çok önemli. İran konusunda çok iyi bir durumdayız ve şu an zayıflık gösterme zamanı değil. Ellerimin bağlı olursa İran bayram eder. Bu çok kötü bir sinyal gönderir. Bu sadece Demokratların Cumhuriyetçileri utandırmaya yönelik bir girişimi” demişti.

Tasarının içeriği

Tasarı, ABD Kongresi’nin İran’la savaş ilan etmediği ya da askeri gücün belli bir amaçla kullanılmasına onay vermediği durumlarda, İran’a müdahalede bulunan askerlerin geri çekilmesini öngörüyor.

Tasarıyı gündeme getiren Senatör Kaine “Eğer genç insanlarımıza savaşta hayatlarını riske atmaları talimatını veriyorsak, bu ancak halkın meclisinde yapılacak dikkatli incelemeler sonucunda olmalıdır, bir kişinin kararına bağlı olmamalıdır” dedi.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
26 ilde kar nedeniyle eğitime ara
Sonraki Haber
Karınca’nın vizyon seçkisi: ‘Küçük Kadınlar’ ve ‘Yeni Baştan’