Ana SayfaDünyaAB’den iki Türkiye vatandaşına ‘sondaj’ yaptırımı

AB’den iki Türkiye vatandaşına ‘sondaj’ yaptırımı

HABER MERKEZİ – Avrupa Birliği, Türkiye’nin Akdeniz’de sürdürdüğü sondaj faaliyetlerine katılan kişilere yaptırım kararı aldı.

Avrupa Birliği (AB), Türkiye’nin Doğu Akdeniz’de sürdürdüğü petrol ve doğalgaz arama çalışmalarına katılan kişilere yaptırım uygulamaya hazırlanıyor.

Salı günü bir araya gelen AB üyesi ülkelerin temsilcileri, bu bağlamda iki Türkiye vatandaşına AB’ye giriş yasağı getirdi.

Karar uyarınca söz konusu iki kişinin AB’deki varlıkları da donduruldu.

DW Türkçe’de yer alan habere göre kararın, Perşembe günü ilgili Avrupa Birliği kurulu tarafından hukuki açıdan değerlendirildikten sonra onaylanarak yürürlüğe konması bekleniyor.

Güney Kıbrıs yönetimi 2011 yılından bu yana petrol ve doğal gaz aramak için adanın güneyinde 13 parsel ilan ederek, bu parsellerin bir kısmında, uluslararası enerji şirketleriyle yaptığı anlaşmalar doğrultusunda sondaj çalışmaları yapıyor.

Türkiye ise Güney Kıbrıs’ın petrol ve doğal gaz aradığı alanların bir kısmının, ya kendi kıta sahanlığında olduğunu ya da Kuzey Kıbrıs’ın Güney Kıbrıs ile eşit haklara sahip olduğu bölgelerde olduğunu söylüyor.

Bu bağlamda, Libya Ulusal Mutabakat Hükümeti ile “Deniz Yetki Alanları Mutabakatı” imzalayan Türkiye, Akdeniz’deki egemenlik sahasını büyük oranda genişleten bir adım atmıştı.

AB’nin Türkiye’ye yaptırımları

AB’ye üye ülke dışişleri bakanları, Güney Kıbrıs ve Yunanistan’ın baskısı ile geçtiğimiz Kasım ayında, Türkiye’nin sondaj çalışmalarına katılanlar hakkında yaptırım kararı almış; kurum, firma ve şahıslar hakkında yaptırım kararı uygulanmasının önünü açmıştı.

Avrupa Birliği ayrıca, aynı gerekçe ile henüz geçtiğimiz Temmuz ayında Türkiye’ye aktardığı kaynaklarda kesintiye gitme, bazı sözleşmeleri askıya alma ve hava trafiği ile ilgili bir anlaşmayı da iptal etme kararı almıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kreşte bir çocuğu şiddete maruz bırakan öğretmen tutuklandı
Sonraki Haber
Van'da çığ: Dünden bu yana 38 kişi öldü, kurtarma çalışmalarına ara verildi