Ana SayfaDünyaAlmanya’da binlerce kişi ırkçılığa karşı sokağa çıktı

Almanya’da binlerce kişi ırkçılığa karşı sokağa çıktı

HABER MERKEZİ – Almanya’da ırkçı bir saldırı sonucu hayatını kaybeden dokuz kişi birçok kentte anıldı. Irkçı saldırı kınanırken, dayanışma vurgusu yapıldı.

Almanya’nın Hanau kentinde ırkçı bir saldırı sonucu hayatını kaybedenler birçok kentte anılırken, ırkçı saldırı kınandı.

Saldırı 19 Şubat Çarşamba akşamı Hanau kentinde gerçekleşmişti. Göçmenlerin yoğun yaşadığı bir bölgede, iki nargile bar saldırının hedefi olmuştu.

Saldırıda dokuz kişi hayatını kaybederken, beş kişi de yaralanmıştı. Yaşamını yitirenlerden beşinin Kürt olduğu belirtiliyor.

Dün akşam Freiburg’dan Giessen’e Münih’ten Stuttgart’a birçok şehirde saldırı protesto edildi.

Anmalara Kürtler, sol gruplar, antifaşistler ve farklı halklardan mülteciler katıldı.

Yapılan konuşmalarda katliam kınanarak, dayanışma vurgusu yapıldı.

Fotoğraf: dpa

Öte yandan Müslüman kuruluşlar saldırısı sonrasında siyasetçiler ve toplumu Müslümanların yanında yer almaya çağırdı.

Almanya’da Müslümanların çatı kuruluşu Almanya Müslümanları Koordinasyon Konseyi’nin (KRM) Sözcüsü Zekeriya Altuğ saldırının düzenlendiği yer ve saldırganın bıraktığı yazının göçmenler, özellikle de Müslümanların hedef alındığını gösterdiğini söyledi.

Ancak Almanya’daki Müslüman kuruluşların son günlerde birçok camiye yapılan bomba ihbarları nedeniyle daha iyi korunma talep etse de eyaletlerin birçoğunun bu konuda değişiklik planlamadığı öğrenildi.

Fotoğraf: AP

Saldırının gerçekleştiği Hanau, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bir kent. Frankfurt kentine 25 kilometre mesafede.

Saldırıda hayatını kaybedenlerin çoğu da Kürt.  Hayatını kaybedenlerden biri de Yeni Özgür Politika gazetesi çalışanlarından Serpil Temiz’in oğlu Ferhat Ünvar.

Aşırı sağcı olduğu tahmin edilen saldırganın adının Tobias R. olduğunu ve arkasında saldırıyı üstlendiği bir yazı bıraktığını bildiren Almanya basınından Bild’in haberine göre, saldırgan yazısında “Almanya’dan sınırdışı edilmesi mümkün olmayan bazı halkların yok edilmesi gerektiğini” söyledi.

Saldırıyla ilgili açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel de “Saldırganın ırkçı bir motivasyonla hareket ettiğini gösteren çok fazla işaret var” demişti.

Saldırıya dair soruşturmayı “saldırının yabancı düşmanı motivasyonlu olduğu yönünde belirtiler” bulunması nedeniyle Federal Başsavcılık üstleniyor.


Karınca, DW Türkçe, ANF, BBC Türkçe

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kuruluş tarihi netleşiyor, Meclis'e 11'inci parti olarak girecek
Sonraki Haber
Depremde hatlar kesilmişti: GSM operatörlerine ceza