Ana SayfaDünyaAlmanya’da ırkçı saldırı: En az dokuz kişi yaşamını yitirdi

Almanya’da ırkçı saldırı: En az dokuz kişi yaşamını yitirdi

HABER MERKEZİ – Almanya’nın Hanau kentinde iki nargile bara düzenlenen silahlı saldırıda aralarında Kürtlerin de olduğu en az dokuz kişi yaşamını yitirdi. Saldırganın aşırı sağcı olduğu tahmin ediliyor.

Almanya’nın Frankfurt kentine 25 kilometre mesafedeki Hanau şehrinde bir nargile bara yerel saatle 22.00’de (TSİ 00.00) silahlı saldırı düzenlendi.

Saldırganın bara girerek içeride bulunanlara ateş açması sonucu üç kişi yaşamını yitirdi, bir kişi de ağır yaralandı.

Buradan çıkarak yaklaşık 2,5 kilometre mesafedeki Arena isimli başka bir nargile bara giden saldırgan, burada da insanlara ateş açtı, en az beş kişi yaşamını yitirdi.

Hanau polisi iki saldırıda toplam dokuz kişinin hayatını kaybettiğini duyurdu.

Saldırgan ve annesi evde ölü bulundu

Polisten yapılan açıklamada, saldırının faili olduğu değerlendirilen 43 yaşındaki kişinin evinde ölü olarak bulunduğu belirtildi.

Aynı evde saldırganın 72 yaşındaki annesine ait olduğu belirtilen bir cesedin de bulunduğu kaydedildi.

Ölenlerin çoğu Kürt

Hanau, Kürtlerin yoğun olarak yaşadığı bir kent.

Bild gazetesinin haberine göre de saldırılarda hayatını kaybedenlerin çoğu Kürt ancak henüz öldürülenlerin kimliğiyle ilgili resmi bir açıklama yapılmadı.

Hanau’daki silahlı saldırıda hayatını kaybedenlerden biri de Yeni Özgür Politika gazetesi çalışanlarından Serpil Temiz’in oğlu Ferhat Ünvar.

Saldırgan aşırı sağcı

Aşırı sağcı olduğu tahmin edilen saldırganın adının Tobias R. olduğunu ve arkasında saldırıyı üstlendiği bir yazı bıraktığını bildiren Bild’in haberine göre, saldırgan yazısında “Almanya’dan sınırdışı edilmesi mümkün olmayan bazı halkların yok edilmesi gerektiği” ifadeleri yer aldı.

Soruşturmayı “saldırının yabancı düşmanı motivasyonlu olduğu yönünde belirtiler” bulunması nedeniyle Federal Başsavcılık üstleniyor.

Siyasilerden tepkiler

Saldırıyla ilgili açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel, “Saldırganın ırkçı bir motivasyonla hareket ettiğini gösteren çok fazla işaret var” dedi.

Merkel, “Saldırının perde arkasını netleştirmek için her şey yapılıyor. Vatandaşlarımızı kökenlerine ve dinlerine göre ayırt etmiyoruz” diye konuştu.

Almanya hükümet sözcüsü Steffen Seibert saldırıyı “Korkunç bir suç” olarak nitelendirirken, Dışişleri Bakanı Heiko Maas da “Hanau’daki korkunç olaylar hepimize acı verdi” ifadelerini kullandı.

Almanya Sol Parti Eş Genel Başkanı Katja Kipping ise Twitter üzerinden Türkçe, Almanca ve Kürtçe olarak “Yas tutuyoruz” diye yazdı.

Ankara: Irkçılık kolektif bir kanser

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin Berlin Büyükelçiliği’nin süreci takip ettiğini belirterek, “Alman makamlarının saldırıyı tüm boyutlarıyla aydınlatmak için gereken her türlü çabayı göstereceğine inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da Twitter hesabından şu açıklamayı yaptı:

“Dün gece Almanya’da gerçekleşen ve yabancı düşmanı olduğu anlaşılan ırkçı saldırıda vefat eden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyorum. Olayı aydınlatmak için Alman makamlarının azami çaba göstermesini bekliyoruz. Irkçılık kolektif bir kanserdir.”

HDP: Aşırı sağa müsamaha gösterilmesinin bir sonucu

HDP Eş Genel Başkanları Pervin Buldan ile Sezai Temelli ise çoğu Kürt en az dokuz kişinin yaşamını yitirdiği saldırıya ilişkin yazılı açıklama yaptı.

Saldırının kınandığı açıklamada, “Bu tür katliamların yaşanması bugün Avrupa ülkeleri dahil bütün dünyada aşırı sağa müsamaha gösterilmesi ve ırkçı politikaların normalleştirilmesinin bir sonucudur” denildi.

“HDP olarak ırkçılığı besleyen, bu politikaları normalleştiren, bu kötü pratiklere göz yuman ve zemin hazırlayan bütün güçlere karşı anti-faşist ittifakın parçasıyız” diye belirten HDP eşbaşkanları, şunları kaydetti:

“Irkçılığa karşı mücadele yürüten bütün dünya halklarını ve zorla yerinde edilen ve mülteci konumunda olan halkları bu tür yabancı düşmanlığına ve katliamlara karşı ortak mücadeleye çağırıyoruz.
“Saldırıda hayatını kaybeden yurttaşlara Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı ve yaralılara acil şifa diliyoruz. Saldırıyı kınıyor ve ırkçı saldırılara karşı mücadele etmeye devam edeceğimizi bir kez daha ifade ediyoruz.”

Karınca, DW Türkçe, BBC Türkçe



Önceki Haber
Erzurum'da bir kadını yaralayan Murat Yıldırım'ın cezai ehliyeti sorgulanacak
Sonraki Haber
Açığa alınan İBB Genel Sekreter Yardımcısı Şişli'ye 9 yıla kadar hapis istemi