Ana SayfaGüncelAnadili Günü’nde sunulan Kürtçe önergeye “Türkçe değil” diye ret

Anadili Günü’nde sunulan Kürtçe önergeye “Türkçe değil” diye ret

HABER MERKEZİ – HDP milletvekilleri 21 Şubat Dünya Anadili Günü dolayısıyla Meclis’e Kürtçe soru ve araştırma önergeleri sunarak, Kürtçenin yasal statüye kavuşturulmasını istedi. Ancak bu önergelerden Ömer Öcalan’ınki Türkçe olmadığı gerekçesiyle reddedildi.

HDP milletvekilleri 21 Şubat Dünya Anadili Günü dolayısıyla Meclis’e Kürtçe soru ve araştırma önergeleri sundu.

Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un yanıtlaması istemiyle verdiği önergesinde, anadilin önemine değinerek, Türkiye’de tek dil politikasının sürdürüldüğünü söyledi.

HDP Şırnak Milletvekili Nuran İmir

Ülkede çok dilli bir eğitime dair tartışmaların yapılmasının dahi kabul edilmediğini belirten İmir, “Kürt sorunu bağlamında yürütülen dil tartışmaları bir karşıtlık yaratılarak düşmanlaştırıcı bir zemin oluşturmaktadır” dedi.

Son 5 yıl içerisine çok sayıda Kürt dili üzerine çalışma yapan kurumun kapatıldığını belirten İmir, anadilinde eğitimin önemine vurgu yaptı

AKP hükümeti döneminde Kürt dilinin meclis tutanaklarında “bilinmeyen dil” olarak kaydedildiğine dikkat çeken İmir, şu soruya yanıt istedi: “Başta İstanbul Kürt Enstitüsü olmak üzere onlarca Kürt Dili ve Kültürü çalışmalarını yürüten kurumları kapatan bu hükümet Kürt düşmanı değil midir?”

Dünyanın en güçlü ülkeleri arasında olan Almanya, Fransa, ABD, Belçika, Çin, İsveç, İsviçre gibi ülkelerde çok dilli eğitim modellerinin uygulandığını belirten İmir, Türkiye’de Kürtlere ve diğer yaşayan dillere ilişkin eğitim öğretimin anadilinde yapılmasının ülkeyi nasıl bir tehlikeye sokacağı sorusuna da cevap aradı.

Öcalan’ın Kürtçe önergesi Türkçe değil diye reddedildi

HDP Urfa Milletvekili Ömer Öcalan

Partinin Urfa Milletvekili Ömer Öcalan da Kürtçe’nin Kirmançkî lehçesinde Meclis’e soru önergesi sundu.

MA’dan Diren Yurtsever’in haberine göre, önergesinde, anadilinde eğitim hakkının evrensel bir hak olduğunu belirtilen Öcalan, Türkiye’de anadilinde eğitim görme hakkına dönük engellemelerin devam ettiğine dikkat çekti.

Öcalan, şu sorulara yanıt istedi: Türkiye’deki nüfus oranına göre Türkçe ve Kürtçe’nin Kurmancî lehçesinden sonra en çok konuşulan lehçe konumunda olan Kirmançkînin korunmasına ilişkin çalışmanız var mıdır, varsa nelerdir? Türkiye’de konuşulan tüm anadillerinde eğitimin anayasal ve yasal güvenceye alınmasına yönelik çalışmanız var mıdır?

Ancak Öcalan’ın Kürtçe’nin Kirmançkî lehçesiyle Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi Meclis’in Genel Evrak Bölümü tarafından “Türkçe olmadığı” gerekçesiyle kabul edilmedi.

Temel’den araştırma önergesi

HDP Van Milletvekili Tayip Temel ise Kürtçe anadili ile ilgili Meclis’e bir araştırma önergesi verdi.

HDP Van Milletvekili Tayip Temel

Kürtçe üzerindeki baskıların ortaya çıkarılması ve bu baskılar nedeniyle yaşanan mağduriyetlerin tespit edilip, giderilmesini isteyen Temel, Kürtçenin Türkiye’de konuşulan 39 dilden biri olduğunu belirtti.

Kürtçenin Türkiye’deki nüfusu 25 milyonu aşan Kürtlerin anadili olduğunu belirten Temel, bu dilin Meclis kayıtlarına hala “bilinmeyen dil” olarak geçtiğini hatırlattı.

Kürtçe’nin resmi ideoloji tarafından “tehdit” olarak görüldüğünü belirten Temel, bunun “asimilasyon politikasının” parçası olduğunu vurguladı ve belediyelere atanan kayyumlarla bu politikanın sürdürüldüğünü söyledi.

Kürtçe konuştuğu için saldırıya uğrayan ya da öldürülen Kürtlerin olduğunu hatırlatan Temel, “Toplumsal barışın sağlanmasının Kürtçenin kamusal alanda özgürce yaşayabilmesinden, yani yasal bir statüye kavuşmasından geçtiğini” belirtti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kavala: Beraatin yarattığı umut Cumhurbaşkanı'nın müdahalesiyle engellendi
Sonraki Haber
Berlin Film Festivali başladı