Ana SayfaEğitimAnadilinde eğitim talep eden 90 kişiye 5’er ay hapis cezası

Anadilinde eğitim talep eden 90 kişiye 5’er ay hapis cezası

HABER MERKEZİ – İzmir’de 2015 yılında anadilinde eğitim talebiyle yapılmak istenilen etkinlik sırasında gözaltına alınan 90 kişi hakkında açılan davada ayrı ayrı 5’er ay hapis cezası verildi.

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’na (KESK) bağlı Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) İzmir şubeleri ve bazı Alevi derneklerinin çağrısıyla 2015 yılında anadilinde eğitim talebiyle yapılmak istenilen eyleme polis müdahale etmişti.

Polisin müdahalesinde gözaltına alınan 90 kişi hakkında dava açılmıştı.

Davanın İzmir 2. Asliye Ceza Mahkemesi’nde geçtiğimiz günlerde yapılan 15’inci duruşmasında karar çıktı.

Mahkemenin, 90 kişiye ayrı ayrı 5 ay hapis cezası verdiği bildirildi.

Ceza alanlar arasında olan KESK İzmir Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü ve Eğitim Sen İzmir 2 No’lu Şube Başkanı Hasan Ali Kılıç, “Kararın hukuki dayanağı yok. Bu ceza kentin demokratik kesiminin üzerindeki baskıyı arttırmak için kesilmiştir” dedi.

Kararın 21 Şubat Dünya Anadili Günü yaklaşırken verildiğine dikkati çeken Kılıç, şunları söyledi:

“Anadilinde eğitim hakkı en temel hakkımızdır. O gün anadili üzerindeki tüm baskıların kaldırılmasını, bu ülkede kendi anadilinde eğitim almayı, kültürlerini yaşatmayı isteyenlerin talepleri için eylem yapmak istedik. Ancak daha eylem alanına varmadan, polis tarafından işkence edilerek gözaltına alındık. Yıllardır süren bu hukuksuz dava sonuçlandı. Benimle beraber 90 kişiye 5 ay hapis cezası verildi.”

Kılıç bütün insanların anadilleriyle kendilerini ifade etme özgürlüğüne sahip olduklarını vurgulayarak, anadilinde eğitim talebi için mücadele etmeyi sürdüreceklerini söyledi.


Mezopotamya Ajansı

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Hindistan'da regl olan kadınlara cinsel şiddet: Soyunmaya zorlandılar
Sonraki Haber
Bergama Belediyesi'nde işten çıkarılan üç işçi kadın eylemde