Ana SayfaGüncelAnkara Film Festivali’nin onur ödüllerinin sahipleri belli oldu

Ankara Film Festivali’nin onur ödüllerinin sahipleri belli oldu

HABER MERKEZİ – Bu yıl 4-14 Haziran tarihleri arasında 31’incisi düzenlenecek olan Ankara Uluslararası Film Festivali’nde “Aziz Nesin Emek Ödülü” Şerif Sezer’e, “Sanat Çınarı Ödülü” Tamer Levent’e, “Kitle İletişim Ödülü” de Başka Sinema’ya verilecek.

31’inci Ankara Uluslararası Film Festivali, 4-14 Haziran tarihleri arasında yapılacak.

Festival kapsamında verilecek olan  “Aziz Nesin Emek Ödülü” Şerif Sezer‘e, “Sanat Çınarı Ödülü” Tamer Levent‘e, “Kitle İletişim Ödülü” Başka Sinema’ya verilecek.

Ödüller, 4 Haziran Perşembe akşamı gerçekleşecek açılış töreninde sahiplerine takdim edilecek.

Şerif Sezer’e verilecek olan ödül şöyle gerekçelendirildi:

“Yola çıktığında afişte görünür olan imgesiyle “başka insanların anıları” olarak nitelendirilebilecek olanı seyirciye anımsattığı, Batılı olanın kendisine yabancılaşmasına yol açarak, etnografik bir imgeyi dolayıma soktuğu, bu imgeyi filmlerde oyunculuğu ile pekiştirebildiği ve seçtiği yolda tutarlı bir şekilde ilerleyebildiği için.”

Tamer Levent’e ödülün verilme nedeni ise şöyle:

“Oyunculuk sanatını, sadece sahnede ya da kamera önünde gerçekleştirilen bir eylem olarak görmeyip başlangıçtan bu yana üstlendiği her rolü bilgi ve sorumluluk bilinciyle yapmaya özen göstermiştir. Oynamanın ötesine geçip, yazmış, yönetmiş, sanatsal üreticilik ve yaratıcılığın toplumun her kesimine ulaşması için uğraş vermiştir. Sanatçıların oylarıyla seçilen ilk ve tek yönetici olabilmiş, aldığı yetkiyi, kısa sürmüş olsa da, sanatın toplumla bütünleşmesi ve birbirlerini etkilemesi için paylaşarak kullanmıştır. Dünyanın birçok yerinde oynamış, yönetmiş, öğretmiş ve paylaşmıştır. Türkiye tiyatrosunu dünyaya taşımış, dünya tiyatrosu ile Türkiye’yi buluşturmuş; rol aldığı her sinema filminde göründüğü süre her ne olursa olsun, inşa ettiği karakterle hikayenin temellerinden biri olabilmiş, seyircinin belleğinde yer etmiştir. Sanatın evrenselden yerele ve tekrar evrensele dönen yolculuğunun izlerini sürmüş, kendinden sonrakiler için özgün izlerini bırakmıştır. Oyunculuk sanatına oyuncu, yazar, yönetmen, yaratıcı ve öğretici olarak kırk yılı aşkın süredir yaptığı özgün ve unutulmaz katkısı nedeniyle.”

Başka Sinema’ya da ödül “Bağımsız filmlere ve sanat sinemasına aşkla, tutkuyla bağlanmış sinemaseverler için, birçok şehirde bağımsız sinema salonlarında farklı ülkelerden yaratıcı ve nitelikli yeni filmlere, hatta klasik filmlere festivaller dışında da alan açtığından” sözleriyle değer görüldü.

Şerif Sezer hakkında

1946 yılında Bursa’da doğdu.

Lise birinci sınıfta konservatuvar yatılı öğrencilerinin bir oyununu seyretmeye gider ve konservatuvarda okumaya karar verir.  Alev Sezer ve Arsen Gürzap’la sınıf arkadaşı olur.

Okulu bitirdikten sonra Ankara Devlet Tiyatrosu’na girdi.

İlk olarak Ahmet Kutsi Tecer’in Köşe Başı oyununda rol aldı.

1981 yılında senaryosunu Yılmaz Güney’in yazdığı, yönetmenliğini de Şerif Gören’in yaptığı Yol filminde oynar. Film, 1982 yılında Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülünü aldı.

Ardından Erden Kıral’ın Hakkari’de Bir Mevsim (1983) filminde oynadı. Film Berlin’de Gümüş Ayı’yla ödüllendirildi.

1988 yılından başlayarak çok sayıda sinema filmi, televizyon dizisi ve televizyon filminde rol almasına rağmen, geniş izleyici kitlesinin onu tanıması 2002 yılında Çağan Irmak’ın yönetmenliğini yaptığı Asmalı Konak dizisindeki Kader rolüyle oldu.

Sezer, Çağan Irmak’ın Mustafa Hakkında Her Şey (2003) ve Babam ve Oğlum (2005) filmlerinde de oynadı.

1’inciAnkara Film Şenliği’nde Her Şeye Rağmen (yön. Orhan Oğuz, 1988), 25’inci İstanbul Film Festivali’nde de Babam ve Oğlum filmleriyle En İyi Kadın Oyuncu ödülünü aldı.

Tamer Levent hakkında

1950’de İzmir’de doğdu.

Ankara Devlet Konservatuarı Yüksek Bölümü’nden 1977 yılında mezun oldu.

Devlet Tiyatroları’nda önce oyuncu daha sonra yönetmen olarak çalışmalar yaptı.

Devlet Tiyatroları genel müdürlüğü ve genel müdür yardımcılığı görevlerinde bulundu.

Yönettiği oyunlar; Rusya, Kanada, Güney Kore, İran ve Kuzey Kıbrıs’ta festivallere davet edildi.

Devlet Tiyatroları’nda rejisör olan Tamer Levent, Devlet Tiyatroları Opera ve Balesi Çalışanları Vakfı TOBAV ile Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği TOMEB kurucusu ve ilk genel başkanı aynı zamanda.

Birçok film, oyun ve operada yer alan Levent, birçok oyunun da yazarlığını yaptı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Nedeni Corona virüsü: Altın fiyatları son 7 yılın zirvesinde
Sonraki Haber
Gezi Davası'nın gerekçeli kararı: Suçlamalar afaki, deliller kanuna aykırı