Ana SayfaGüncelAvrupa Parlamentosu: Kavala’yı da Demirtaş’ı da serbest bırakın

Avrupa Parlamentosu: Kavala’yı da Demirtaş’ı da serbest bırakın

HABER MERKEZİ – “Kavala’yı da Demirtaş’ı da serbest bırakın” çağrısında bulunan Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi, Ankara’dan hukukun üstünlüğü önündeki engellerin kaldırılmasını istedi.

Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi 2020 yılının ilk ziyaretini Ankara’ya yaptı.

Komite, Ankara’da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TBMM Dışişleri ve İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu üyeleri, Adalet Bakanlığı yetkilileri, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, yerine kayyum atanarak görevinden alınan Mardin Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Ahmet Türk ve gazetecilerle görüştü.

DW Türkçe’den Hilal Köylü’nün aktardığına göre, görüşmelerde en çok AKP hükümetinin seçilmiş belediyelere yaptığı kayyum atamaları, Osman Kavala’yla ilgili yaşanan gelişmeler, hukukun üstünlüğü, basın özgürlüğü ile Suriye’de yaşananlar üzerinde duruldu.

Komite, Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye’den en büyük beklentisinin “yargı bağımsızlığı konusunda acil adım atılması” olduğu hükümet yetkililerine doğrudan iletildi.

Bu beklenti anlatılırken en çok 4 Kasım 2016’dan bu yana tutuklu bulunan HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile iş insanı Osman Kavala’yla ilgili gelişmeler örnek gösterildi.

Avrupa Parlamentosu Dışişleri Komitesi, AKP hükümetinden hukukun üstünlüğü önündeki engellerin kaldırılmasını da istedi.

Komite, Gezi Davası’ndan beraat ettikten hemen sonra 15 Temmuz darbe girişimi soruşturması kapsamında tutuklanan Kavala’yla ilgili gelişmelerin Türkiye’de “hukukun üstünlüğü ve adil yargılama hakkı” konusundaki “ciddi sorunları” ortaya koyduğu tespitini yaptı.

Ayrıca Komite, Demirtaş’ın serbest bırakılmamasının da bu tespiti güçlendirdiğini açıkladı.

Görüşmelere ilişkin gazetecilere bilgi veren komite başkanı David McAllister ve Sergey Lagodinsky, Türkiye’nin AİHM kararlarını uygulamasını ve Kavala’nın da Demirtaş’ın da serbest bırakmasını istedi.

McAlister “Kavala’nın beraatinin ardından tutuklanması kabul edilemez. Türk yargısı AİHM kararlarını gözardı etti” derken, Lagodinsky “Türkiye, AİHM kararlarına saygı göstermeli. Kavala davasıyla birlikte yaşananlardan çok endişeliyiz. Kavala’nın da, Demirtaş’ın da serbest bırakılmasını talep ediyoruz” diye konuştu.




Önceki Haber
Doğanın uyanışı sürüyor: İkinci cemre de düştü
Sonraki Haber
Malatya'da 4.9 büyüklüğünde deprem