Ana SayfaGüncel13 yaşındaki Ahmet mühimmat patlamasında ölmüştü: AYM’den yaşam hakkı ihlali kararı

13 yaşındaki Ahmet mühimmat patlamasında ölmüştü: AYM’den yaşam hakkı ihlali kararı

HABER MERKEZİ – AYM, hurda diye topladığı askeri mühimmatın patlaması sonucu hayatını kaybeden 13 yaşındaki Ahmet Polat’ın yaşam hakkının ihlal edildiğine karar verdi. Tazminat davası 12 yıl sonra yeniden görülecek.

Erzurum’un Pasinler ilçesinde 13 Nisan 2008’de Jandarma Özel Harekat Tabur Komutanlığı’nın yakınında bulunan Transit Cadde Askerî Şehitliği’nin önünde ve D-100 kara yolu üzerinde, çocukların, hurda olarak satmak amacıyla topladığı askeri mühimmatı birbirine vurması sonucu patlama gerçekleşmişti.

Patlamada 13 yaşındaki Ahmet Polat yaşamını yitirirken, beş arkadaşı da yaralanmıştı.

12 yıl önce askeri savcılık ardından da Erzurum İdare Mahkemesi’nde yapılan yargılama sonucu “sorumluluğun ailede olduğuna” karar veren mahkeme, ceza soruşturmasına takipsizlik, tazminat davasını ise reddetmişti.

Bunun üzerine aile dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşımıştı.

AYM de o yaştaki bir çocuğun askeri bölgeye girişinin engellenmediği ve ölümünde kamu makamlarının sorumluluğunun bulunduğuna karar vererek, dosyayı yeniden yargılama yapılmak üzere mahkemeye göndermişti.

Pasinler Cumhuriyet Başsavcılığı konuyla ilgili başlattığı soruşturma dosyasındaki otopsi raporunda, Ahmet Polat’ın ölüm sebebi “parça tesiri yapan patlamaya bağlı kırıklar ve iç organ yaralanması” olarak belirlenmişti.

Polisler tarafından Tabur Komutanlığı çevresindeki tel örgülerde yapılan inceleme sonucu tutulan tutanakta “tel örgülerin karayoluna bakan kısımlarında boşluklar olduğu, ancak boşlukların nöbetçilerce korunduğu, tel örgülerin üzerinde ‘Askeri Güvenlik Bölgesi Girilmez’ ibareli uyarı levhalarının olduğu” ifade edilmişti.

Ahmet Polat’ın patlamada yaralanan arkadaşları da farklı yerde hurda topladıklarını, mezarlık tarafında karşılaştıklarını, sonra Ahmet’in çantasından çıkardığı iki cismi birbirine vurduğu sırada patlama gerçekleştiğini anlatmıştı.

Yaşam hakkı ihlali

Anayasa’nın 17’nci Maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının ihlal edildiğine ve dosyanın yeniden yargılama yapılmak üzere Erzurum 2’nci İdare Mahkemesi’ne gönderilmesine hükmeden AYM’nin gerekçeli kararı 9 Ocak 2020 tarihinde açıklandı.

Kararda şunlar ifade edildi:

“Kamu makamlarının bölgede yaşamı koruyucu özel güvenlik tedbiri alma yükümlülüğünün bulunduğu ve yaşamı koruyucu tedbirleri almamaları nedeniyle yaşam hakkının maddi boyutunun ihlal edildiği. Uyarı levhası, kısmi tel örgü ve nöbetçi bulundurulması gibi önlemlerin yetişkinler gibi davranması beklenemeyecek olan Ahmet Polat’ın askerî mühimmatı temin etmesini engelleyemediği, dolayısıyla somut olayda askerî makamlarca alınan güvenlik önlemlerinin yeterli düzeyde olmadığı sonucuna varılmıştır.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Diyarbakır'da gazeteci Boltan dahil üç gözaltı
Sonraki Haber
ODTÜ'de polisten TGB'lilerin saldırdığı öğrencilere biber gazı