Ana SayfaGüncelAYM’den tahliye kararına direnen mahkemelere uyarı

AYM’den tahliye kararına direnen mahkemelere uyarı

HABER MERKEZİ – Anayasa Mahkemesi, karara rağmen tahliye edilmeyen Mehmet Altan’ın “kişi hürriyeti ve güvenliği hakkının ihlal edildiğine“ ve Altan’a tazminat ödenmesine hükmetti.

Anayasa Mahkemesi (AYM), 9 Ocak’ta yaptığı değerlendirmede yazar ve akademisyen Mehmet Altan’ın başvurusunu inceleyip “hak ihlali” kararına rağmen yerel mahkeme tarafından tahliye edilmeyen ve yargılama sonunda beraat eden Altan’a 30 bin lira tazminat ödenmesine hükmetti.

Şahin Alpay kararına da atıfta bulunulan kararda, “derece mahkemelerinin görevinin Anayasa Mahkemesi‘nin görev ve yetkilerinin kapsamını değerlendirmek değil Anayasa Mahkemesince tespit edilen ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldırmaktan ibaret olduğunu ifade etmiştir” denildi.

AYM’nin kararında “Anayasa Mahkemesi’nin ihlal kararı verip bu ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılmasına hükmettiği durumlarda ilgili mercilerin ihlal kararının niteliğini dikkate alarak ihlali ve sonuçlarını ortadan kaldıracak şekilde hareket etmek zorunda olduğu” da belirtildi.

Mehmet Altan ve Şahin Alpay

DW Türkçe’de yer alan habere göre kararda, “Anayasa Mahkemesince yapılan bu tespit ve değerlendirmelerin Yargıtay ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) tarafından da paylaşıldığına” dikkat çekildi.

AYM, bu nitelikteki ihlal kararları sonrasında derece mahkemelerinin ön koşulunun bulunmadığı tespit edilen tutukluluğu sona erdirmeleri gerektiğini belirtti.

Ne olmuştu?

15 Temmuz darbe girişimine ilişkin başlatılan soruşturmalar kapsamında kardeşi Ahmet Altan ile birlikte 10 Eylül’de gözaltına alınan Mehmet Altan, 21 ay tutuklu kaldıktan sonra Haziran 2018’de tahliye edilmişti.

Hak ihlaline maruz kaldığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne başvuran Mehmet Altan ve Şahin Alpay hakkında mahkeme tarafından aslında 11 Ocak 2018’de tahliye kararı verilmiş, ancak o dönem Altan’ın davasına bakan İstanbul 26. Ağır Ceza Mahkemesi tutukluluk halinin devamına karar vermişti.

AİHM, Mart ayında AYM’nin Mehmet Altan ve Şahin Alpay’la ilgili kararlarını destekleyen ve onaylayan bir karar alarak Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal ettiğine hükmetmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kılıçdaroğlu'ndan İdlib'e dair beş maddelik öneri
Sonraki Haber
Sistematik tehdit ve tacize sadece 2 yıl 10 ay hapis cezası