Ana SayfaGüncelBahçeli’den AKP’ye Rusya ile ilişkileri gözden geçirme çağrısı

Bahçeli’den AKP’ye Rusya ile ilişkileri gözden geçirme çağrısı

HABER MERKEZİ – İdlib’de beş askerin hayatını kaybettiği Suriye ordusu saldırısına ilişkin açıklamalarda bulunan MHP lideri, “Rusya iyi niyetli değildir” dedi ve ekledi: “Hükümet ilişkileri gözden geçirmeli.”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partsinin Meclis grup toplantısında Suriye’nin İdlib vilayetinde yaşanan son gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Hem Suriye’yi hem de Türkiye’yi eşzamanlı kontrol etmeye çalışan Rusya iyi niyetli değildir” diyen Bahçeli, AKP hükümetine Rusya ile ilişkileri gözden geçirme çağrısı yaptı.

Bahçeli, “Hükümetin, Rusya ile ilişkileri yeniden gözden geçirmesi temennimizdir. Ne Astana’dan ne Soçi’den ne Cenevre’den ne de diplomatik temaslardan herhangi bir sonuç bugüne kadar çıkmamıştır, çıkması da beklenmemelidir” dedi.

İdlib’de hayatını kaybeden askerlerin vebalinin Suriye ve Rusya’nın omuzlarında olduğunu söyleyen Bahçeli, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türk milleti gerekirse, başka da seçenek görülmezse, Şam’a girmeyi şimdiden planlamalıdır. Yansın Suriye, yıkılsın İdlib, kahrolsun Esad… Esad devrilmelidir, zulüm şatoları yıkılmalıdır.”

Bir haftada 12 Türk askeri hayatını kaybetti

Fotoğraf: AFP

Rusya destekli Suriye hükümet güçleri, 2019’un Aralık ayından bu yana süren “İdlib Şafağı” adlı operasyonu kapsamında son olarak Serakib kentine girmişti.

Türkiye, Şam’ın ilerleyişini durdurmak ve bulunduğu alanı kaybetmemek için Serakib’deki gözlem noktasına takviye yapmış, aynı zamanda ilçenin çevresinde üç tane daha askeri kontrol noktası oluşturmuştu.

3 Şubat’ta Türk Silahlı Kuvvetleri takviyesi sırasında Şam’ın saldırısı sonucu yedi asker hayatını kaybetmişti.

TSK de askeri gözlem noktalarından Suriye ordusuna top atışlarıyla karşılık vermiş, kısa süreli çatışma yaşanmıştı. Ancak Suriye ordusu ilerleyişini sürdürmüştü.

Suriye ordusunun İdlib’de ilerleyişi sürerken, Türkiye ile Rusya arasındaki diplomatik görüşmeler de yoğunlaşmıştı.

Ancak 10 Şubat’ta Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada İdlib’in kuzeyindeki Taftanaz’da Suriye ordusu tarafından düzenlenen saldırıda beş askerin hayatını kaybettiği, beş askerin de yaralandığı duyurulmuştu.

Bakanlık açıklamasında “bölgede tespit edilen hedefler derhal ateş destek vasıtalarımızla yoğun şekilde ateş altına alınarak gerekli karşılık verilmiş, hedefler tahrip edilmiş” bilgisine de yer verilmişti.

Bakanlıktan yapılan ikinci açıklamada ise İdlib’de beş askerin hayatını kaybetmesi sonrası 101 Suriye askerinin öldürüldüğü belirtilmişti.




Önceki Haber
Akşener'den hükümete İdlib eleştirisi: Mikrofon delikanlılığını artık bırakın
Sonraki Haber
İdlib çıkmazı: “Türkiye kuşatma altında, manevra alanı kalmadı”