Ana SayfaEğitimBakan Selçuk: Ortaokul ve lisede sınıf tekrarı geri gelecek

Bakan Selçuk: Ortaokul ve lisede sınıf tekrarı geri gelecek

HABER MERKEZİ – Milli Eğitim Bakanı Selçuk, eğitimde kalitenin daha da düşmemesi için 2020-2021 öğretim yılından itibaren ortaokul ve lisede sınıfta kalmanın geri getirileceğini söyledi.

Milli Eğitim Bakanı Selçuk, Sözcü gazetesinden Saygı Öztürk’e konuştu.

Sınıfta kalınmadığı için eğitimde önemli ölçüde seviye düşüklüğü olduğunu belirten Selçuk, “Dört işlemi bilmeden lise bitiriliyor” dedi ve ekledi:

“Eğitimde kalitenin daha da düşmemesi için bu sisteme son veriyoruz 2020-2021 öğretim yılından itibaren ortaokul ve liselere yeniden sınıf tekrarı gelecek. Ayrıca öğrenciler fazla ders nedeniyle konularda yüzeysel kalıyor. Bunu önce pilot okullarda uygulayacağız ve sistemde köklü düzenleme yapacağız.”

Geçen yıl liselere sınavla 120 bin öğrencinin alındığını, bu yıl ise sınava katılacak öğrenci sayısının daha da yüksek olacağını söyleyen Bakan Selçuk, veliler ve öğrencilerin rahat olması gerektiğini söyledi.

“Biz 120 bin öğrenci olarak değil, yüzde 10 öğrenci yerleştireceğiz diye bakıyoruz. Yüzdelik dilim önemli. Çocukları asla mağdur etmeyeceğiz. Liseye geçiş sisteminde bir değişiklik olmayacak. Ancak soru şeklinde bazı düzenlemelere gidilecek. Liseye giriş sınavında o soruları yapmak isteyenlerin kitap okuması ve okuduğunu anlaması gerekiyor.”

Eğitimciler uyarmıştı

AKP’nin 2012 yılında çıkardığı bir yönetmelik ile ilkokul dahil ortaöğretimlerde sınıf tekrarını kaldırmıştı. Eğitimciler ise sınıfta kalmanın kaldırılması halinde eğitimde kalitenin düşeceği uyarısında bulunmuştu.

İlköğretim Kurumları Yönetmeliği’ne göre ilkokullarda öğrencilere sınıf tekrarı yaptırılmıyor. Yani ilk 4 sınıfta, kalma yok.

Ortaokullarla ilgili yönetmelik maddesinde ise “Ortaokul ve imam-hatip ortaokullarında alınan bütün önlemlere rağmen bir üst sınıfı başarmada güçlüklerle karşılaşabilecek öğrencilerin sınıf geçmesi veya sınıf tekrarına ikinci dönemin son haftasında şube öğretmenler kurulunda karar verilir” deniliyor.

Ancak uygulamada ortaokulda sınıf tekrarına bırakılan öğrenci olmuyor.

Lisede başarısız dersi de olsa öğrencinin yılsonu başarı puanı 50 ise zayıf derslerine bakılmadan sınıf geçebiliyorlar. Bir öğrenci toplam altı dersten başarısız olsa bile bir üst sınıfta okuyabiliyor.




Önceki Haber
"Vahit Bıçak savunmanın sınırlarını aştı, şikayet olursa dosyası gelir"
Sonraki Haber
Hişyar Özsoy: İktidara karşı mücadelenin son 100 metresine hazırlanıyoruz