Ana SayfaGüncelBakanlık ilk gün “sert iniş var” demişti, kara kutu aksini söylüyor

Bakanlık ilk gün “sert iniş var” demişti, kara kutu aksini söylüyor

HABER MERKEZİ – Sabiha Gökçen Havalimanı’na inişinden sonra duramayarak pistten çıkan Pegasus uçağının kara kutusunun deşifresine göre, “sert iniş” yok. Ulaştırma Bakanı Turhan kazanın hemen ardından “Sert iniş yapan uçak kırıma uğradı” demişti. İlk açıklamadaki bu ‘yönlendirmeye’ dikkat çeken kaptan pilot Altan, “Evet, elde hiçbir veri yokken bir suçlu arayarak başka etkenleri örten açıklamalar yapmak yanlıştı” eleştirisi getirdi.

Sabiha Gökçen Havalimanı’na inişinden sonra duramayarak 5 Şubat günü pistten çıkan ve üç kişinin yaşamını yitirdiği Pegasus Havayolları uçağının kara kutuları Almanya’nın Braunschweig şehrindeki Alman Havacılık Kaza Soruşturma Bürosu (BFU) tesislerinde önceki gün Amerikalı yetkililerin nezaretinde deşifre edildi.

İddiaya göre kara kutulardan, olumsuz meteorolojik şartlardan kule ve hatta pist bakım hatalarına kadar bir dizi ihmal çıktı.

Yine sanılanın aksine kara kutu kayıtlarında kazada pilot hatasının “düşük seviyelerde” olduğu kaydedilirken, “sert iniş” tanımlaması da reddedildi.

Basına yansıyan kara kutu deşifresinde, “Pistin uzunluğu 3 bin metre. Uçak, sanılanın aksine pistin ortalarına veya sonuna doğru sert olarak değil, normal bir mesafe olan pistin 705’inci metresine indi” deniliyor.

Bakanlıktan yalanlama

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı bu iddiaları yalanlayan yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada “Pegasus Havayolları’na ait uçağın kara kutularının yurtdışında incelendiği ve kaza raporunun yayımlandığı ile ilgili haberlerin gerçeği yansıtmadığı” savunuldu.

Kazanın meydana geldiği tarihten itibaren yapılan çalışmaların sıralandığı açıklamada, 12 Şubat’ta uzman heyetlerle beraber beş bakanlık personelinin kara kutuları incelemek üzere Almanya Kaza İnceleme Ünitesi’ne intikal ettiği kaydedildi.

Açıklamada, sadece kara kutularla ilgili incelemelerin 15 Şubat’ta sonuçlandığı belirtildi.

Kaza ile ilgili ön rapor ve daha sonra nihai rapor ortaya çıktığında bakanlığın kamuoyunu bilgilendireceği belirtildi.

Bakan Turhan’ın “sert iniş” açıklaması

Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turhan, Sabiha Gökçen’deki kazanın hemen ardından kaza için “Sert iniş yapan uçak kırıma uğradı” demişti.

Turhan henüz kaza yaşanmadan yaptığı bir açıklamada ise “İstanbul’un trafiği giderek artıyor ancak Sabiha Gökçen’de bir pistimiz var, bu pistimiz çok yoruldu” ifadelerini kullanmıştı.

Geçmişte savaş pilotluğu ve THY pilotluğu da yapmış olan, Pegasus’ta pilot eğitmenliği yapan Bahadır Altan son iddialar üzerine bakanın “sert iniş” açıklamasını hatırlattı ve yapılan hataya dikkat çekti.

Bu açıklamanın bir “yönlendirme” olduğunu söyleyen Altan, “Evet, elde hiçbir veri yokken bir suçlu arayarak başka etkenleri örten açıklamalar yapmak yanlıştı. Buna sayın bakanın ‘sert iniş’ tanımlaması ve Pilotlara gözaltı kararı da dahildir!” dedi.

Kazanın nedenine ve nasılına dair tartışmalar sürerken, konuya dair CNN Türk canlı yayınına bağlanan kaptan pilot Altan, olan biteni değerlendirirken yayından alınmıştı.

Altan bu yayında kazanın tek bir nedene indirgenemeyeceğini belirterek, bütüne odaklanmak gerektiğinin altını çiziyor ve İstanbul Havalimanı gibi projelerin bu kazaların önünü açtığına işaret ediyordu.

Bu eleştirel açıklamaları dolayısıyla CNN Türk’ün sansür uyguladığı Altan, eğitmen pilot olarak çalıştığı Pegasus’taki işinden de çıkarılmıştı.

Ne oldu?

Fotoğraf: AFP

Pegasus Hava Yolları’na ait İzmir-İstanbul seferini yapan PC2193 sefer sayılı yolcu uçağı, 5 Şubat Çarşamba günü saat 18.19’da Sabiha Gökçen Havalimanı’na iniş sırasında pistten çıkması sonucu burun ve kuyruk bölümleri parçalanmıştı.

Zehra Bilgi Koçar, Alev Gençoğlu ve Songül Bozkurt isimli yolcular hayatını kaybederken, 180 kişi de yaralanmıştı.

Boeing 737 tipi yolcu uçağında ikisi bebek 177 yolcu, dört mürettebat ve iki pilot bulunuyordu.




Önceki Haber
11 bin 27 kişinin pasaportundaki idari tedbir kaldırıldı
Sonraki Haber
Corona virüsü: Salgın hangi ülkelere yayıldı, son durum ne?