Ana SayfaGüncelBekçilere ‘kimlik kontrolü yapamazsınız’ diyen gazeteciye 579 lira ceza

Bekçilere ‘kimlik kontrolü yapamazsınız’ diyen gazeteciye 579 lira ceza

HABER MERKEZİ – İstanbul Beşiktaş’ta kendisinden kimlik isteyen bekçilere böyle bir yetkileri olmadığını söyleyen gazeteci Ersan Kınık’a idari para cezası kesildi.

Bekçilere durdurma, kimlik sorma, sorgulama ve silah kullanma gibi geniş yetkiler getirecek yasa teklifinin önümüzdeki hafta Meclis Genel Kurulu’na getirilmesi bekleniyor.

Ancak daha Meclis’te onaylanmayan yetkiler bekçiler tarafından kullanılıyor.

İleri Haber’den İzel Sezer’in haberine göre, İstanbul Beşiktaş’ta bekçiler tarafından Genel Bilgi Taraması’na (GBT) tabi tutulmak istenen gazeteci Ersan Kınık, uygulamanın yasal olmadığını, tasarının henüz Meclis’ten geçmediğini söyleyerek kimliğini vermek istemedi.

Bunun üzerine bekçiler olay yerine polis ekiplerini çağırdı.

Çağrılan ekip aracından inen komiser yardımcısının yasanın Meclis’ten geçtiğini iddia etmesi üzerine bekçilere söylediklerini tekrarlayan Kınık, söz konusu polis tarafından gereksiz yere zorluk çıkarmakla itham edilerek, savcılığa çıkarılmakla tehdit edildi.

Sabaha kadar karakolda tutuldu

Komiser yardımcısının olay yerinden ayrılmasının ardından başka bir polis ekibi gelerek Kınık ve beraberindeki iki bekçiyi Beşiktaş Karakolu’na götürdü.

Burada tutanak tutulmasının ardından henüz yasalaşmamış bir kanun teklifiyle yapılmaya çalışılan uygulamaya karşı durduğu için Kınık’a Kabahatler Kanunu kapsamındaki 32. ve 40. maddelerine istinaden 392 lira ve 187 lira olmak üzere iki ayrı idari para cezası kesildi.

Karakoldan sabaha karşı bırakılan Kınık, yapılan haksız uygulamaya karşı gelen yurttaşların para cezası gibi yöntemle gözünün korkutulmaya çalışıldığını, ancak kendisinin gerekli hukuki mücadeleyi sürdüreceğini belirtti.

Mahkeme gazeteci Kanbal’ı haklı bulmuştu

Geçtiğimiz aylarda Mezopotamya Ajansı (MA) Mardin muhabiri Ahmet Kanbal da yolda yürürken bekçiler tarafından durdurulmuş ve GBT kontrolünden geçirilmek istenmişti.

Kanbal, bekçilerin kimlik sorma yetkisinin olmadığını söylemesinin ardından olay yerine polis çağrılarak karakola götürülmüş ve burada Kabahatler Kanunu’ndan hakkında işlem yapılmıştı.

Kesilen para cezasına itiraz eden Kanbal’ın başvurusunu haklı bulan Mardin İdare Mahkemesi de bekçilerin böyle bir yetkisi olmadığına hükmederek para cezasının yürütmesini durdurmuştu.


Üsküdar’da sorduk: Bekçilere polisiye yetki geliyor, ne diyorsunuz?

Bekçilere polisiye yetkiler: “Türkiye adım adım güvenlik devletine dönüşüyor”


Bu haberde MA’dan da yararlandık.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Leyla Güven’den sanatçılara çağrı: Helin ve İbrahim’i yaşatalım
Sonraki Haber
Sivas Katliamı hükümlüsünün affedilmesine Alevilerden tepki