Ana SayfaÇalışma YaşamıBergama Belediyesi’nde işten çıkarılan üç işçi kadın eylemde

Bergama Belediyesi’nde işten çıkarılan üç işçi kadın eylemde

HABER MERKEZİ – 31 Mart seçimlerinden sonra CHP’den AKP’ye geçen Bergama Belediyesi’nde üç işçi kadın işten çıkarıldı. Belediye işten çıkarmalara “performans düşüklüğünü” ileri sürürken, kadınlar, sendikalarını değiştirmeme konusunda direnç gösterdikleri için işten çıkarıldıklarını söylüyor. Kadınlar 10 Şubat’tan beri belediye önünde “İşimi istiyoruz” yazılı yeleklerle oturma eylemi yapıyor.

AKP’li İzmir Bergama Belediyesi, 7 Şubat’ta DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası üyesi üçü kadın olmak üzere dört işçiyi işten çıkardı.

İşten çıkarılan Nazlı Deniz Tan, Alev Çakır ve Gonca Çetin 10 Şubat’ta “İşimizi İstiyoruz” yazılı yeleklerle belediyenin önünde eyleme başladı.

31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Bergama Belediyesi’nin CHP yönetiminden AKP’ye geçmesinin ardından sendikalarını değiştirmeme konusunda direnç gösterdiklerini ifade eden Alev Çakır, şunları söyledi:

“Sendikalarımızı değiştirmeyeceğimiz konusunda hemfikir olduk ve böyle bir duruş sergiledik. Fakat duruşu mevcut yönetim pek hoş karşılamadı. Bizleri birikmiş yıllık izinlerimizi kullandırmak suretiyle zorunlu izne çıkardılar.
“Benim 18 gün yıllık iznim vardı. Hepsini kullanamayacağımı 5 yaşında bir çocuğum olduğunu ve kışın çok hasta olduğunu o zamanlar da kullanmak istediğimi söylediğimde o zaman bakarız hal çaresine deyip beni zorla izne çıkardılar. İşlerin yoğunluğundan dolayı iznimi imzalamayan birim müdürüm hakkında da soruşturma başlattılar. Bu duruşumuzun arkasında duran ve bizi destekleyen herkese göz dağı vermeye çalıştılar.”

Çakır, izin süresinin dolup tekrar göreve başladığında, çalışmış olduğu evrak kayıt birimine başka birinin atanmış olduğunu vurguladı.

“Kendimi sandalyesi, masası, bilgisayarı olmayan bir bekleme koltuğunda buldum. Bir süre burada beklememi ve uygun bir pozisyon açıldığında beni oraya alacaklarını söylediler. Bir hafta sonra Ak Parti Yönetimi tarafından tamamen sürgünler için kurulmuş ve gerçek anlamda bir işlevi olmayan arşiv müdürlüğü diye bir birime atandım.
“Ben burada göreve geldikten bir süre sonra Arşiv Müdürlüğü’nü aktif hale getirmeye çalıştım. Bu iş diğer belediyelerde nasıl yapılıyorsa araştırdım ve bu konuda çalışmalar yürüttüm. Belediye Başkanı ile bir görüşme sağlamak istedim fakat bir ay boyunca randevu talebime cevap alamadım.
“Ardından İnsan Kaynakları Müdürü’ne gittim. Kendisi bana ‘Bu işi yapmak senin görevin değil, biz sana gerekli bilgiyi veririz’ dediler. Bırakın başkanı bir personel olarak başkan yardımcısıyla bile görüşemedim.5 Şubat 2020 iş akdimin feshi ile ilgili bir yazı gönderdiler. Bu karar siyasi bir karardır. Sendikamızı değiştirmemekte kararlı olduğumuzu görünce de bizi işten çıkarttılar.”

“Faal olmayan bir yerde benden faal olmam beklendi”

Bergama Belediyesi’nin Hasta Yakını Konuk Evi Birimi’nde çalışan ve  işten çıkarılan Gonca Çetin ise şunları söyledi:

“Bir önceki dönem belediye başkanı Mehmet Gönenç’in tamamlayıp bitirdiği ve hizmete açılan bu birim yeni gelen yönetimle henüz faaliyete geçmemişti, faal dışıydı. Görevim orayı sabah açıp akşam kapatmaktı. Yanımda bir arkadaşla çalışıyorduk, o halen görevine devam ediyor.
“Onların tabiriyle ruhsat sıkıntısından dolayı oranın faaliyete geçmeyeceği söylendi. Faal olmayan bir yerde benden faal olmam beklendi. Performans düşüklüğünden dolayı iş akdim fesh edildi. Biz onların istediği sendikaya geçiş yapmadık Anayasal hakkımız olan istediğimiz sendikada kalma direncimiz olduğu için şahsım adına bunun ideolojik bir karar olduğunu düşünüyorum. Onlarla aynı davada değilim, onların ve benim davam çok farklı.”

“Mobbing ve baskı altında olmamız işin görünmeyen kısmı”

31 Mart seçimleri öncesinde Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nde personel olarak çalışan ve mazbata alımından sonra 10 Mayıs tarihinde Tebligat Dağıtım Personeli olarak görevi değiştirilen Nazlı Deniz Tan da, görev değişikliğine yakın çevresi ve belediye çalışanlarının tepki gösterdiğini ifade etti:

“Bir kadın da yapabilir o görevi ancak daha evvel yapmış olduğum görevlerle hiç bir ilişkisi olmayışı bu verilen göreve karşı bir tepki doğurdu. 13 Mayıs Pazartesi günü görev yerimi İcra Tebligat Servisi Personeli olarak değiştirdiler.
“Ardından zorunlu izne çıkarıldım ve tüm izinlerimi bitirdiler. Arada yaşadığımızı mobbingler ve baskı altında olmamız da işin görünmeyen kısmı.”

Soyer’den destek

Eylemdeki kadınları İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tunç Soyer, ziyaret ederek, destek mesajı verdi.

Soyer üç işçi kadının mücadelesinde haklı olduklarını ifade ederek, “Siz hukuki sürecinizi başlatın, ben yanınızdayım, sizi asla bırakmam” dedi.

İşçilere CHP Bergama İlçe Başkanlığı, DİSK ve Bergama Demokrasi Platformu da destek veriyor.


Haberi Ege Bakış‘tan derledik.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Anadilinde eğitim talep eden 90 kişiye 5’er ay hapis cezası
Sonraki Haber
Yüksel Caddesi'nde başladı, karakolda devam etti: Biri çocuk üç kişiye darp