Ana SayfaGüncelBerkin Elvan Davası: Jandarma raporuna göre Berkin tali kusurluymuş

Berkin Elvan Davası: Jandarma raporuna göre Berkin tali kusurluymuş

HABER MERKEZİ – Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin dava dosyasına giren son jandarma raporunda, Berkin’in ‘tali kusurlu’ gösterildiği ortaya çıktı. Avukatlar rapora tepki gösterirken, Berkin’in babası Sami Elvan, bir sonraki duruşmaya dikkat çekerek “Hep birlikte mücadele yürütmeliyiz. 18 Mart duruşması çok önemli, kitlesel olmalı” dedi.

İstanbul Okmeydanı’nda Gezi direnişi sırasında, 16 Haziran 2013’te polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu 269 gün yoğun bakımda kaldıktan sonra hayatını kaybeden Berkin Elvan’ın öldürülmesine ilişkin açılan davanın 16’ncı duruşması Çağlayan’daki İstanbul 17. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapıldı.

Sanık polis Fatih Dalgalı, duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla katıldı.

Duruşmayı Berkin Elvan’ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan ile HDP milletvekillileri Zeynel Özen ve Dilşat Canbaz Kaya, Gezi direnişinde öldürülen Ethem Sarısülük ve Ali İsmail Korkmaz’ın annelerinin de aralarında bulunduğu çok sayıda kişi izledi.

Duruşmada ilk olarak mahkeme başkanı Canel Rüzgar, dosyaya eklenen son raporları okudu.

Davanın bitmesi, bütün eksikliklerin giderilmesi için ellerinden geleni yaptığını savunan Rüzgar, dosyanın yüzde 90’ına yakının tamamlandığını belirtti.

Dosyada dinlenmemiş üç tanık polis kaldığını ve bu tanıklardan bazılarının firari olduğunu anımsatan mahkeme başkanı, verecekleri kararın nihai karar olmadığı ve mahkeme heyeti olarak eksiklikleri tamamlayıcı bir merci görevi gördüklerini ifade etti.

Jandarma raporuna göre Berkin ‘tali kusurlu’

Heyetin açıklamalarından sonra söz alan Elvan ailesinin avukatlarından Çiğdem Akbulut, soruşturma aşamasında dosyaya giren bilirkişi raporunu ve diğer raporları okudu.

Akbulut, raporlarda sanık polisin kafasını öne eğip nişan alarak ateş ettiğinin belirtildiğini aktardı.

Dosyaya giren son jandarma raporunu da okuyan Akbulut, bu rapora göre Berkin’in ‘tali kusurlu’ sayıldığını söyleyerek, “Bunu kabul etmek mümkün değil” diyerek tepki gösterdi.

‘Son rapor delil karartmadır’

Ardından avukat Can Atalay da geçen yıl olay yerinde yapılan keşifte polislerin, jandarmaya müdahalede bulunduğunu anımsattı.

Berkin’i tali kusurlu bulan son raporun, İçişleri Bakanlığı’nın dosyaya müdahalesinin bir göstergesi olduğunu belirten Atalay, “Söz konusu son rapor İçişleri Bakanlığı eliyle delil karartmaya yöneliktir” dedi.

Berkin vurulduktan sonra sanık polisin atış yapmaya devam ettiğini ifade eden Atalay, “Bu durum sanık polis memurunun kastını ortaya çıkan bir durumdur” diye belirtti.

Atalay, “Bu raporun altında imzası bulunan üç kişi bir çocuğu tali kusurlu sayacak kadar düşkündür” diye de ekledi.

Duruşma ertelendi

Avukatların beyanlarının ardından mahkeme heyeti, sanığın önümüzdeki celse teşhis işlemleri de yaptırılacağından hazır edilmesi için görev yaptığı yerin mahkemesine talimat yazılmasına karar verdi.

Duruşmayı esas hakkındaki mütalaanın alınması üzere 18 Mart’a erteleyen mahkeme heyeti;

  • Tanık Muhammed Akkaya hakkında yeniden tüm adreslerinden zorla getirme emri düzenlenmesine, SMS gönderilmesine,
  • Tanıklar Enver Turan ve Ahmet Burak Aydın hakkında yakalama emri bulunması karşısında duruşma gününden önce UYAP’tan yakalanma durumlarının araştırılarak sonucuna göre işlem yapılmasına,
  • Dosya taraflarının esasa ilişkin beyanları alındıktan sonra iddia makamından esas hakkındaki mütalaanın alınmasına,
  • Güvenlik önlemlerinin alınması için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına karar verdi.

Baba Elvan: 18 Mart duruşması çok önemli

Duruşma sonrası adliye binası önünde açıklamalarda bulunan Sami Elvan, bu davanın sadece kendilerinin olmadığını belirterek, “Bizim yaramız çok derin ama biz bağrımıza basıp hep birlikte mücadele yürütmeliyiz. 18 Mart duruşması çok önemli, kitlesel olmalı” dedi.

“Bu katil ne kadar ceza alırsa alsın bizi mutlu mu edecek, hayır ama bizim bir insanın hayatını kurtarmak bizi mutlu edecek. Elazığ’da enkaz altından sağ çıkan insanları gördüğümde kendi çocuğum gibi haykırdım ağladım. Bu dava Türkiye toplumunu ilgilendiriyor, bugün Türkiye’nin en üst tepesindeki kişiyi ilgilendiriyor. ‘Emri ben verdim’ demişti ama biz istiyoruz ki hukuk adalet yerini bulsun. O suçluysa o da cezasını çeksin. Benim çocuğumun ve tüm çocukların katilleri halka hesap versin.”

Annesi Gülsüm Elvan da hazırlanan son rapora göre çocuğunun ‘kusurlu’ bulunduğunu hatırlatarak, “Hadi onların dediği gibi olsun, 14 yaşında bir çocuk kendini nasıl korusun?” diyerek tepki gösterdi.

Elvan ailesinin avukatlarından Çiğdem Akbulut da “Ali İsmail’i tekmelediği için sakatlanan ayağı ile mağdur sıfatlı polis, 14 yaşında çocuğa kendini koruyamadı diye suç yükleyen jandarma. Bunlar arsız mekanizma. Biz çabamızdan vazgeçmeyeceğiz” dedi ve şöyle devam etti:

“Onlarca rapor geldi, gerçek açık olay anında çatışma yoktu Berkin kusursuzdu. Bir çatışma olsa idi Berkin’in cebinden torpiller çıkmış ise bir eylemciyi ya da herhangi birini vuramaz, bu yetkisinin dışındaydı, bu orantısını aşarak yaptığı bir eylemdi. Bunu söylemekten vazgeçmeyeceğiz o yüzden 18 Mart duruşmasında başından beri usulsüzlükleri anlatacağımız bir duruşma olacak.”

Mezopotamya Ajansı’ndan derledik

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Dev-Güç'ten Kızılay protestosu: İki eylemci darp edilerek gözaltına alındı
Sonraki Haber
Restoran zinciri Lunch Box iflas etti