Ana SayfaGüncelBir mültecinin hayatta kalma mücadelesi: ‘Berlin Alexanderplatz’

Bir mültecinin hayatta kalma mücadelesi: ‘Berlin Alexanderplatz’

HABER MERKEZİ – Alfred Döblin’in aynı isimli romanından üçüncü kez sinemaya uyarlanan ve Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı için yarışacak olan Burhan Qurbani’nin “Berlin Alexanderplatz” filminden ilk fragman yayınlandı.

Alfred Döblin’in Berlin Alexanderplatz (Berlin Alexander Meydanı) romanı 1929 yılında yayımlandı.

Roman, Almanya’nın 1920’lerin sonunda içinde bulunduğu siyasal, sosyo-ekonomik sorunları, işsizliği, açlığı, yoksulluğu, çaresiz kalan insanların faşizme sığınmasını Franz Biberkopf’un hikayesi üzerinden anlatır.

Döblin, romanında Franz Biberkopf’un hayatının bir yılı olan 1928 yılını dokuz bölümde anlatır. Berlin kenti de Franz ile birlikte romanın başkahramanıdır.

Roman bilinç akışı tekniğini monologlarla birleştirerek bazen birinci kişi, bazen de üçüncü kişinin ağzından anlatır. Anlatımın birinci kişiye mi yoksa üçüncü kişiye mi ait olduğunu da ayıran sadece bir virgüldür.

Daha önce iki kez uyarlandı

Berlin Alexanderplatz ilk kez 1931 yılında Phil Jutzi tarafından sinemaya uyarlanmıştı. Filmin senaristleri arasında Alfred Döblin de vardı.

1982 yılında hayatını kaybeden Yeni Almanya Sineması’nın öncü yönetmenlerinden Rainer Werner Fassbinder tarafından 1980 yılında yeniden uyarlanmıştı.

14 bölümlük roman uyarlaması Bawyera’da çekilmişti ve bu uyarlama yaklaşık on beş buçuk saatti. Film Almanya’da kamu adına yayıncılık yapan ADR TV’de yayınlanmıştı.

Üçüncü uyarlama

Romanın üçüncü uyarlaması ise Şehadet (Shahada, 2010) ve Biz Genciz Biz Güçlüyüz (Wir sind jung. Wir sind stark., 2014) filmlerinin yönetmeni Burhan Qurbani tarafından beyazperdeye aktarıldı.

Qurbani’in senaryosunu Martin Behnke ile birlikte kaleme aldığı filmden ilk fragman da yayınlandı.

Film, Gine-Bissau’dan Almanya’ya geçen Francis adlı mültecinin hayatta kalmaya çalışma mücadelesini anlatıyor.

Filmin oyuncuları arasında Welket Bungué, Jella Haase, Albrecht Schuch, Martin Wuttke, Nils Verkooijen gibi isimler var.

Film, 20 Şubat-1 Mart tarihleri arasında yapılacak olan 70. Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı için de yarışacak.

Filmin fragmanını aşağıdaki bağlantıdan izleyebilirsiniz.


Gazete Karınca

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Türkiye sinemasında 'çekil(e)meyen sahneler' yeniden çekildi
Sonraki Haber
Bin 176 gündür yasak: Van’da eylem ve etkinlik yasağı uzatıldı