Ana SayfaDünyaBM Güvenlik Konseyi’nde İdlib tartışması: Taraflar ne dedi?

BM Güvenlik Konseyi’nde İdlib tartışması: Taraflar ne dedi?

HABER MERKEZİ – Türk askerlerinin hedef alındığı İdlib’deki hava saldırısının akabinde acil olarak toplanan BM Güvenlik Konseyi’nde konuşan BM Genel Sekreteri Guterres, taraflara ateşkes çağrısı yaptı. ABD “Türkiye’nin saldırılara karşılık vermesini destekliyoruz” derken, Türkiye’nin BM temsilcisi “Gözlem kulelerinden asla çekilmeyeceğiz” mesajı verdi. Rusya’dan ise “Bu toprakların Suriye’ye ait olduğunu unutmamalıyız” açıklaması geldi. Suriye’nin BM temsilcisi de Türkiye’yi Astana Anlaşması çerçevesinde taahhütlerini tutmamakla suçladı.

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, İdlib’de Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) biliklerini hedef alan saldırı sonrasında yükselen gerilimin ardından dün gece yarası acilen toplandı.

ABD, Britanya, Fransa, Almanya, Belçika, Estonya ve Dominik Cumhuriyeti’nin talebiyle toplanan Güvenlik Konseyi’nin açılış konuşmasını BM Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptı.

Son günlerde yaşananların ardından Suriye’deki savaşın doğasının değişik bir yöne doğru saptığını savunan Guterres, derhal ateşkes ilan edilmesi gerektiğini belirtti.

Uzlaşma olmaması halinde çatışmaların daha da dramatik bir hal alacağı öngörüsünü paylaşan Guterres, bu durumda insani bir felaketle karşı karşıya olan sivillerin daha da çok zarar görebileceğini söyledi.

BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo da “Rusya ve Türkiye’yi, kuzeybatı Suriye için ateşkes sağlamaya davet ediyoruz” dedi.

Güvenlik Konseyi’nde konuşan Britanya, Belçika, Fransa ve Almanya temsilcileri de saldırıyı şiddetle kınadıklarını vurguladı. Temsilciler, bölgede derhal ateşkes ilan edilmesi gerektiğini kaydetti.

ABD: Türkiye’nin saldırılara karşılık vermesini destekliyoruz

ABD’nin BM Daimi Temsilcisi Kelly Craft ise Türk askerlerine yönelik saldırıları en şiddetli şekilde kınadıklarını belirterek yaşamlarını yitiren askerler için taziye dileklerinde bulundu.

Craft, Suriye hükümeti ve destekçisi Rusya’nın Astana anlaşmasına uyarak, İdlib’de Türkiye’ye ait gözlem noktaları için 2018 yılında belirlenen sınırlara dönmesi çağrısı yaptı.

Derhal ateşkes ilan edilmesi gerektiğini kaydeden Craft, “Başkan Trump’ın da belirttiği gibi Esad rejimi ve Rusya saldırılarını derhal durdurmalıdır. Askerlerinin ölümüyle sonuçlanan saldırılara karşılık verilmesi yönünde Türkiye’yi destekliyoruz. Bu saldırılar tamamen gayrimeşru ve barbarlıktır. ABD, NATO müttefiki Türkiye’ye bağlılığını sürdürme konusunda herhangi bir tereddüt içerisinde değildir” diye konuştu.

Rusya: Türk askerleri gözlem kulelerinin dışındaydı

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vasiliy Nebenzya, bölgede Suriye ile Türkiye askerlerinin karşı karşıya gelebildiğini belirterek, “Türk askerlerinin ölümünden üzüntü duyuyoruz” diye belirtti.

Türkiye ile Rusya arasında görüşmelerin Astana çerçevesinde devam ettiğini söyleyen Nebenzya, “Askerlerin ölümüyle sonuçlanan olay Türk askerlerinin konuşlandığı gözlem kulelerinin dışında meydana geldi” açıklamasında da bulundu.

Nebenzya, “Bu toprakların Suriye’ye ait olduğunu unutmamalıyız” diye ekledi.

Suriye: Türkiye Astana çerçevesinde verdiği sözleri tutmadı

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar El Caferi de Güvenlik Konseyi’ne hitaben yaptığı konuşmada, Türkiye’yi Astana Anlaşması çerçevesinde taahhütlerini tutmamakla suçladı.

Caferi, 2017 yılındaki anlaşma çerçevesinde garantör ülke olan Türkiye’nin “terörist unsurları kontrol etmek yerine desteklediğini” öne sürdü.

Suriye temsilcisi, bu durumun Astana çerçevesinde Türkiye’nin ülkesinin toprak bütünlüğüne yönelik sözlerinin çiğnendiğinin göstergesi olduğunu da kaydetti.

Türkiye: Gözlem kulelerinden asla çekilmeyeceğiz

Fotoğraf: AFP

Türkiye’nin BM Daimi Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu ise saldırının gözlem kulelerine giden askeri konvoya yönelik düzenlendiğini ve 5 saat sürdüğünü belirterek, “İlk hava saldırısının ardından Rusya’ya askerlerimizin bulunduğu koordinatlarımızı iletmemize rağmen askerlerimize yönelik hava saldırıları devam etti. Yaralılarımızı taşıyan ambulanslara bile saldırıldı” dedi.

Sinirlioğlu, “Türk askeri Suriye’de sivilleri korumak adına canı pahasına görevini sürdürüyor. Gözlem kulelerinden asla çekilmeyeceğiz. Türkiye’ye saldırılar sürerse biz de karşılığını vermeyi sürdürürüz” ifadelerini kullandı.

Hava saldırılarda Türk askerlerinin kasıtlı olarak hedef alındığını belirten Sinirlioğlu, sözlerini şöyle noktaladı:

“Herhangi bir provokasyon ya da tacize karşılık vereceğiz. Rus tarafına bir kez daha gözlem noktalarımızı terk etmeyeceğimizi ve askeri takviyelere devam edeceğimizi ilettik. Türkiye savaş istemiyor ama kendi güvenliği için bir tehdit olursa da güç kullanmakta asla tereddüt etmeyecektir.”
Fotoğraf: AFP

İdlib saldırısı

Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’de 27 Şubat’ta Türk Silahlı Kuvvetleri birliklerine dönük hava saldırısında 34 asker hayatını kaybetti.

Akabinde Türkiye, İdlib’de Suriye ordusu mevzilerine misilleme atışları düzenlediğini açıkladı.

Saldırının ardından yoğun bir diploması trafiği yaşandı. Türkiye ve dünyadan art arda açıklamalar geldi. NATO da Türkiye’nin talebiyle olağanüstü toplandı.

Ankara ile Moskova’dan gelen karşılıklı İdlib açıklamalarında ise iki ülke arasındaki son dönemdeki görüş ayrılıkları ön plana çıktı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar İdlib’deki saldırının Rusya ile koordinasyona rağmen gerçekleştiğini belirtirken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Türkiye’nin İdlib’deki birliklerinin konumuna dair Moskova’yı bilgilendirmediğini söyledi ve “Türk askerleri teröristlerin arasındaydı” ifadesini kullandı.

Bunlarla birlikte Kremlin’den yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 5 Mart ya da 6 Mart’ta Moskova’da bir araya gelmesi üzerinde çalışıldığı belirtildi.

Öte yandan Türkiye’nin Avrupa’ya gitmek isteyen mültecileri engellemeyeceği yönünde verdiği mesajların ardından Bulgaristan ve Yunanistan sınır kapılarında yoğunluk arttı.


İdlib saldırısı sonrası ne oldu, kim ne dedi?

İdlib’de TSK’ye hava saldırısı: 33 asker hayatını kaybetti

Osmanlı hayalinin bilançosu – Abdulmelik Ş. Bekir

Pompeo: Türkiye’ye yardım seçeneklerini gözden geçiriyoruz


Karınca, Amerika’nın Sesi

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Pompeo: Türkiye’ye yardım seçeneklerini gözden geçiriyoruz
Sonraki Haber
Gülistan Doku iki aydır kayıp: “Bir el olayın üstünü örtmeye çalışıyor”