Ana SayfaBilim ve TeknolojiBugüne kadar gözlemlenen en büyük kara delik patlaması yaşandı

Bugüne kadar gözlemlenen en büyük kara delik patlaması yaşandı

HABER MERKEZİ – Uzayın derinliklerinde bir kara delikten geldiği belirlenen ve bugüne kadar gözlemlenenlerin beş katı büyüklüğünde olan kozmik bir patlamanın izi tespit edildi. “Eşi benzeri görülmemiş büyük bir patlama” olarak nitelendirilen patlamanın Dünya’ya 390 milyon ışık yılı uzaklığında yaşandığı açıklandı.

Bilim insanları bugüne kadar gözlemlenen en büyük kara delik patlamasının izini tespit ettiklerini duyurdu.

Uzayın derinliklerinde bir kara delikten geldiği belirlenen ve bugüne kadar gözlemlenenlerin beş katı büyüklüğündeki kozmik patlamanın Dünya’ya 390 milyon ışık yılı uzaklığında yaşandığı bildirildi.

NASA’nın Chandra X-Ray Gözlemevi, binlerce gezegenden oluşan Ophiuchus Galaksi Kümesi’nden yaşandığını düşündükleri patlamanın çevresinde 15 Samanyolu Galaksisi kadar bir alanı etkilediğini duyurdu.

Euronews’in haberine göre, patlamanın izinin Avustralya’da Murchison ve Hindistan’da Dev Metredalga Radyo Teleskopları’nın verileriyle doğrulandığı kaydedildi.

“Eşi benzeri görülmemiş büyük bir patlama”

NASA Goddard Uzay Uçuş Merkezi yetkilisi Maxim Markevitch patlamayla ilgili olarak, “Elde edilen radyo verileri X-ray ışınlarıyla birebir uyuşuyor. Bu, eşi benzeri görülmemiş büyük bir patlama” dedi.

Araştırma ekibinin lideri Simona Giacintucci, bunu, 1980’de ABD’deki St Helens yanardağında meydana gelen patlamanın astronomik örneği olarak nitelendirdi.

St Helens’deki patlamada dağın etrafındaki ormanlar haritadan silinmiş, gökyüzü kül ve tozla kaplanmış, çevrede çok büyük ekolojik yıkım meydana gelmişti.

Uzayda bulunan gizemli kara delikler sadece maddeleri içerisine çekmiyor.

Bu alanlarda yaşanan patlamalar uzay boşluğuna enerji ve madde hüzmeleri de saçabiliyor.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İdlib'de TSK'ye hava saldırısı: 33 asker hayatını kaybetti
Sonraki Haber
18 hak örgütünden ortak açıklama: Osman Kavala derhal serbest bırakılsın