Ana SayfaGüncelBuldan’dan İdlib açıklaması: Kayıpların sorumlusu tezkereye ‘evet’ diyenler

Buldan’dan İdlib açıklaması: Kayıpların sorumlusu tezkereye ‘evet’ diyenler

HABER MERKEZİ – İdlib’den gelen asker ölümlerine ilişkin açıklamalarda bulunan HDP Eş Genel Başkanı Buldan, “Biz Suriye tezkeresine karşı çıkarken bu sonuçları öngörmüştük” dedi, AKP iktidarının yaptıkları uyarıları dinlemediğini söyledi. Buldan’a göre kayıpların sorumlusu ise tezkereye ‘evet’ diyenler.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, partisinin Meclis grup toplantısında Suriye’nin İdlib vilayetinde yaşanan son gelişmelere değindi.

Milli Savunma Bakanlığı, dün yaptığı açıklamayla Rusya destekli Suriye ordusunun İdlib’de Türk Silahlı Kuvvetleri’ne (TSK) yönelik saldırısında beş askerin hayatını kaybettiğini, beş askerin de yaralandığını açıklamıştı.

“İdlib’de hayatını kaybeden askerlere Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı diliyorum” diyen Buldan, bu konuda AKP hükümetini daha önce uyardıklarını ancak ikazlarının dikkate alınmadığını dile getirdi.

Kayıpların sorumlusunu ise Suriye tezkeresine ‘evet’ diyenler olduğunu dile getiren Buldan, Türkiye’nin derhal Suriye’den çıkması gerektiğini söyledi.

Buldan’ın konuya ilişkin açıklamaları şöyle:

“Kürt halkının birlikte yaşadığı, eşitçe, özgürce yaşamdan yana olan demokratik paradigması dışındaki seçeneklerin çözüm olmayacağı bir kez daha kanıtlanmış durumdadır. HDP fikriyatı bugün Türkiye’nin yegane çözüm seçeneğidir. Komplodan, çözümsüzlükten medet umanların tüm bu tarihi gerçeklere bir kez daha dönüp bakması gerektiğini belirtmek istiyoruz.
“İdlib’den bir kez daha kayıp haberlerinin geldiğine tanıklık ettik. Cenazelerin gelmesi hepimizi derinden yaralamıştır. Biz Suriye tezkeresine karşı çıkarken bu sonuçları öngörmüştük, iktidarı uyarmıştık ama bizi dinlemediler. Kayıpların sorumlusu tezkereye ‘evet’ diyenlerdir. Türkiye derhal Suriye’den elini çekmelidir.”

Ekim 2019’da Türkiye’nin Kuzeydoğu Suriye’ye dönük operasyonu öncesinde hükümete sınır ötesine asker gönderme yetkisi veren tezkereye AKP, MHP, CHP ve İYİ Parti ‘evet’ demiş, HDP ise ‘hayır’ oyu kullanmıştı.

İdlib’de neler oluyor?

Suriye ordusu, son haftalarda Rusya’nın da hava desteğiyle İdlib’i silahlı gruplardan geri almak için yürüttüğü operasyonları yoğunlaştırmış durumda.

İdlib’de 12 gözlem noktası bulunan Türkiye de askeri yığınağını artırıyor.

Son bir haftada ise Suriye ve Türkiye orduları iki kez karşı karşıya geldi.

3 Şubat’ta TSK takviyesi sırasında Suriye hükümet güçleri saldırısı sonucu yedisi asker sekiz kişi hayatını kaybetmişti.

TSK de askeri gözlem noktalarından Suriye ordusuna top atışlarıyla karşılık vermiş, kısa süreli çatışma yaşanmıştı. Ancak Suriye ordusu ilerleyişini sürdürmüştü.

10 Şubat’ta ise İdlib’in kuzeyindeki Taftanaz’da Rusya destekli Suriye ordusu tarafından düzenlenen saldırıda beş asker hayatını kaybetmiş, beş asker de yaralanmıştı.

Bunun üzerine Milli Savunma Bakanlığı, saldırıya karşılık verildiğini ve “101 rejim unsurunun etkisiz hale getirildiği öğrenilmiştir” açıklamasında bulunmuştu.

Böylece bir hafta içerisinde İdlib’de yaşamını yitiren Türk askerlerinin sayısı 12’ye yükseldi.


İdlib çıkmazı: “Türkiye kuşatma altında, manevra alanı kalmadı”

Previous post
Almodóvar sinemasında bir ilk: Biri kısa biri uzun iki İngilizce film
Next post
Kılıçdaroğlu: FETÖ'nün devletteki siyasi ayağı Erdoğan'dır