Ana SayfaDünyaCezayir’de Said Buteflika’ya hapis, Troçkist lidere beraat

Cezayir’de Said Buteflika’ya hapis, Troçkist lidere beraat

HABER MERKEZİ – Cezayir’de eski cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın kardeşi Said Buteflika ile eski iki istihbarat başkanının 15’er yıl hapis cezaları onandı. Tutuklu İşçi Partisi Genel Sekreteri ve eski cumhurbaşkanı adayı Louisa Hanun ise “Orduya zarar verme ve devlete karşı komplo kurma” suçlamasıyla yargılandığı davadan beraat etti.

Cezayir’de devrik cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika’nın kardeşi Said Buteflika ve suç ortağı eski iki istihbarat şefine 15’er yıl hapis cezası verildi.

Adli kaynaklara göre, Blida askeri mahkemesi sanıkların itirazına ilişkin görülen davada Buteflika ve iki eski istihbaratçıya 15’er yıl hapis cezasını onayladı.

Troçkist parti lideri serbest

Louisa Hanun ile ilgili görsel sonucu
Louisa Hanun

Dördüncü sanık olan Troçkist İşçi Partisi Genel Sekreteri Louisa Hanun’un avukatı Budcemaa Gueşir, “Said Buteflika, general (Atman) Tartag ve general (Muhammed Lamin) Medien 15 yıl hapis cezası aldı. İlk karar onaylandı” dedi.

Mayıs 2019’da tutuklanan Louisa Hanun’a daha önce verilen 15 yıllık hapis cezası ise, dokuz ayı kapalı hapis olmak üzere üç yıla indirildi. Avukatı, Hanun’un cezaevinden çıkacağını belirtti.

Her dört sanık hakkında Eylül ayında askeri mahkemeye bağlı asliye mahkemesinde “ordu otoritesine zarar vermek” ve “devlet otoritesine karşı komplo” suçlamasıyla 15’er yıl hapis verilmişti.

Devlet içinde devlet

62 yaşındaki Said Buteflika, kardeşi Abdulaziz Buteflika’nın 20 yıllık iktidarı sırasında etkili bir özel danışmanıydı.

Artan gücü nedeniyle ikinci cumhurbaşkanı olarak adlandırılıyordu.

El presidente argelino Abdelaziz Bouteflika y su hermano Said en 2009.
Abdulaziz Buteflika ve Said Buteflika / Fotoğraf: Reuters

Abdulaziz Buteflika’nın 2013’te felç geçirerek sağlık durumunun kötüleşmesiyle, kardeşinin sistem içerisindeki gücü daha da arttı.

Muhammed Lamin Medien, 25 yıl boyunca, görevden alındığı 2015 yılına kadar İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı’nı yönetti.

Bu teşkilat yapısal olarak orduya bağlı olsa da pratikte “Devlet içinde Devlet” konumundaydı.

Atman Beşir Tartag, Medien’in eski sağ koluydu. İstihbarat ve Güvenlik Teşkilatı’nın yerine geçen Güvenlik Servisleri Koordinasyonu’nun başına geçmişti.

Fotoğraf: Reuters

Tartag’ın avukatı Halid Bergul, toplumsal hareket Hirak’ın eylemlerinin yaşandığı bu dönemin hafif bir cezayı kaldırmayacağını söylerken, Yüksek Mahkeme’nin ardından “başkanlık affından bile bahsedilebileceğini” savundu. Avukat, Yargıtay’a gitmek için sekiz günlerinin olduğunu sözlerine ekledi.

Toplumsal hareket

Cezayir’deki eylemlerden

Toplumsal hareket Hirak 22 Şubat 2019’da Abdulaziz Buteflika’nın beşinci kez cumhurbaşkanı olmak için aday olması üzerine ortaya çıkmıştı.

Protesto eylemleri nedeniyle Nisan ayında Buteflika istifa etmek zorunda kalmıştı. Ancak daha sonra da eylemler durmadı.

Hirak, geçen hafta Cuma günü 51’inci hafta yürüyüşlerini gerçekleştirdi.

Hirak, 1962’deki bağımsızlıktan bu yana var olan sistemin lağvedilmesini ve tüm siyasi tutsakların serbest bırakılmasını istiyor.


ANF

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Doğu Afrika'da çekirge istilası: Gıda güvenliği tehlikede, veba riski var
Sonraki Haber
32 gündür kayıplar: Diril çiftinin akıbeti için Meclis Araştırması istendi