Ana SayfaEkonomi‘Corona’ nedeniyle zamlar yolda

‘Corona’ nedeniyle zamlar yolda

HABER MERKEZİ – Covid-19 olarak adlandırılan yeni tür Corona virüsünün ortaya çıktığı Çin’den gelen siyah ayçekirdeği yüzde 5 zamlandı. Birkaç ay içinde tüm elektronik ürünlere de yüzde 20 zam bekleniyor.

Aralık 2019’da ortaya çıkan, Covid-19 olarak adlandırılan yeni tür Corona virüsü nedeniyle Çin’deki üretimin düşmesiyle ithalat sınırlandı.

Yaşanan tedarik sıkıntısı sonucu Türkiye’de bazı ürünler zamlandı.

Cumhuriyet‘ten Gamze Bal‘ın haberine göre Çin’den yıllık 80 bin ton ithal edilen siyah ayçekirdeğinin fiyatı yüzde 5 arttı.

Tüm Kuruyemiş Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜKSİAD) Başkanı Hüsamettin Karaman, “Toptan ithalatta yaşanan yüzde 5’lik fiyat artışı henüz vatandaşa yansımadı. Biriken zamlar Mart veya Nisan’da yüzde 15 şeklinde kendini gösterecek” dedi.

Bununla birlikte 2-3 ay içinde tüm elektronik ürünlere de zam bekleniyor.

Elektronik Cihazlar İmalatçıları Derneği Başkan Vekili Metin Nil, “Çin’den ithalat devam ediyor ancak üretim düştüğü için ithalat da sınırlı. Çin’de çalışmaya başlayan fabrikalar kapasitelerinin yüzde 40’ını ancak kullanmaya başladı. Biz de ürünleri yüksek maliyetlerle temin etmek zorunda kalıyoruz” diye konuştu.

Nil, “Böyle sürerse tüm elektronik cihazlara 2-3 ay içinde yüzde 10-20 bandında bir zam gelecek” diye ekledi.

Virüsten etkilenen sektörlerden biri de gıda

Gıda ithalatının tamamen durmasıyla hammadde tedarik edemeyen Türkiye’deki Çin ve Japonya restoranları, geçici çözüm olarak yerli deniz ürünlerine yönelmiş durumda.

Haberde, Tüm Gıda Dış Ticaret Derneği’nden alınan bilgiye göre, turizm sektörünün talep ettiği suşi çeşitleri, restoranlardaki dondurulmuş deniz mahsulleri, kalamar gibi ürünlerde ciddi tedarik sıkıntısının yaşandığı belirtildi.

Piyasalar durgun olduğu için hiçbir firma büyük stoklarla çalışmıyor ve stokların erimesi sonucunda bu ürünlerin de zamlanma ihtimali var.

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği Başkanı Kaya Demirer ise “Uzakdoğu temalı restoranların yaşadığı hammadde sorunu, yerli ürün satışlarına yöneltti. Virüs sorunu çözülemezse ve turizm sektörünü daha fazla etkilerse biz de o oranda etkileniriz. Stoklar eridiğinde fiyatlar artar ve enflasyonu tetikler” dedi.


Corona virüsü fırsatçılığı: Van’da maske fiyatları yüzde 150 arttı

Corona virüsü: Türkiye teyakkuzda, başkentte ‘virüs temizliği’

Corona virüsü: Dünya genelinde son durum ne?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Suudi Arabistan'da kadın futbol ligi kuruluyor
Sonraki Haber
Gökçeada seferlerine lodos engeli