Ana SayfaGüncelCorona virüsü fırsatçılığı: Van’da maske fiyatları yüzde 150 arttı

Corona virüsü fırsatçılığı: Van’da maske fiyatları yüzde 150 arttı

HABER MERKEZİ – İran’da görülen Corona virüsü dolayısıyla sınır kenti Van’da medikal maskelerin fiyatı yüzde 150 arttı. Tedirginliğe dikkat çeken Eczacılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Baransel, virüsten koruyacak şeyin maske değil temastan kaçınma ve hijyen olduğunu vurguladı.

Çin’de ortaya çıkmasının ardından birçok ülkeye hızla yayılan Corona virüsü nedeniyle sınır komşumuz İran’da ölümlerin yaşanması endişeleri artırıyor.

Bununla birlikte sınır kenti Van’da medikal maskeye ilgi artmış durumda.

Cadde ve sokaklarda maske takanların sayısı her geçen gün artarken, fiyatlar da fırsatçılık sonucunda fırladı.

Kentte tek kullanımlık maskelerin fiyatı 2 liradan 5 liraya çıkarken, filtreli ve ömrü bir haftalık maskelerin fiyatı ise 10 liradan 20 liraya çıktı.

Filtre stoklarının ise neredeyse tükenmek üzere olduğu belirtiliyor.

Mezopotamya Ajansı‘ndan Barış Dönmez‘e konuşan Van-Bitlis-Hakkari Eczacılar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Fikret Baransel, maskenin değil, hijyenin önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Korku ve paniğe kapılmamak gerektiğini belirten Baransel, “En önemli etken temastır. Bizim kültürümüzün doğurduğu bir şeydir temas. Birbirimize çok yakın yaşıyoruz. Sarılma, tokalaşma ve öpmeye ara vermeliyiz” dedi.

Maske kullanımının şart olmadığı gibi kullananların yarattığı tedirginliğe de dikkat çeken Baransel, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Önlemlerden bir tanesi ise maske takmak. Tabii burada maske ile ilgili yanlış bir algı var. Bu sıkıntılı. Hem endişe hem de korku ortamı yaratıyor. Burada yapmamız gereken önlem almaktır. Şu an ülkede tespit edilen vaka yok. Kişisel hijyene önem göstermemiz gerekiyor.
“Toplu alanlarda maske şart değil ama bu bir hijyendir. Burada bir sakınca yoktur. Hasta biriyle bir ortama girmediğimiz zaman böyle bir zorunluluğumuz yok. Bu anlamda sağlık profesyonellerinin söylediklerini takip etmek lazım.
“Bu iş ‘kele paça için herhangi bir şey olmaz’ değil. Bu insanların aklı ve bilimle dalga geçmektir. Burada insanların yapması gereken, işi ciddiye almak ve sakin olmak.”

Son olarak maske fiyatlarındaki artışa değinen Baransel, “Bu kadar talep edilen bir ürünün bir de fiyat noktası var. Halkın buna dönük bazen haklı serzenişleri oluyor ancak şunu da düşünmek lazım: Bu yaratılan atmosferde herkes bir maskeye sardı” dedi.

Hiçbir eczanenin elinde bu kadar yüklü bir maske stoğunun bulunamayacağını belirten Baransel, “Dolayısıyla biz de şu an maskeyi dışarıdan tedarik ediyoruz. Talebe bağlı olan artışlar maalesef çok üzülerek söylüyorum nihai satıcı olarak bize de yansıdı. Biz de kullanıcı olan müşterilerimize mecburen daha yükseğe satıyoruz” diye konuştu.


Corona virüsü: Dünya genelinde son durum ne?

Corona virüsü: Türkiye teyakkuzda, başkentte ‘virüs temizliği’


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Corona virüsü: Dünya genelinde son durum ne?
Sonraki Haber
Borçları nedeniyle intihar etti, bankalar ailesinin peşini bırakmıyor