Ana SayfaDünyaCorona virüsü: Ölü sayısı 810’u, vaka sayısı 37 bini aştı

Corona virüsü: Ölü sayısı 810’u, vaka sayısı 37 bini aştı

HABER MERKEZİ – Çin’de ortaya çıkan Corona virüsü salgını nedeniyle ölü sayısı 813’e yükselirken, 2 bin 656 yeni vaka tespit edildi. Diğer yandan virüsten etkilenenlerin sayısı 6 bin 188’inin durumu ciddi olmak üzere 37 bin 559’a çıkarken, Dünya Sağlık Örgütü Çin’e sağlık ekibi göndereceğini duyurdu.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede birçok ülkeye yayılan yeni Corona virüsü (2019-nCoV) nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı artıyor.

Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan açıklamaya göre, son 24 saat içinde 89 kişi daha hayatını kaybetti. Böylece can kaybı sayısı 813’e yükseldi.

Hayatını kaybedenlerin sayısı 811’i Çin ana karasında, biri Hong Kong Özel İdare Bölgesi’nde ve biri de Filipinler’de yaşandı.

Virüsten etkilenenlerin sayısı 6 bin 188’inin durumu ciddi olmak üzere 37 bin 37 bin 559’a ulaştı.

Diğer yandan durumu şüpheli olan kişilerin sayısı 28 bin 942’ye, virüs taşıyan kişilerle temasa geçtikleri gerekçesiyle müşahede altına alınanların sayısı ise 188 bin 183’e yükseldi.

Bu arada, Pekin Belediyesi’nden yapılan açıklamada otel, restoran, süpermarket, eğlence alanları, toplu taşıma ve benzeri yerlerde maske takılması gerektiği bildirildi.

Açıklamada, maske takmayı reddeden kişilere önce gerekli uyarıların yapılacağı, kişi bu tutumunu sürdürürse gözaltına alınabileceği belirtildi.

24 ülke

Çin dışında virüsün görüldüğü ülkeler ve vaka sayıları ise şöyle:

Japonya’da 96, Singapur’da 40, Tayland’da 32, Güney Kore’de 25, Malezya’da 17, Avustralya’da 14, Vietnam ve Almanya’da 14, ABD’de 12, Fransa’da 11, Birleşik Arap Emirlikleri’nde yedi, Kanada’da altı, Birtanya, İtalya, Hindistan ve Filipinler’de üçer, Rusya’da iki, Nepal, Sri Lanka, Kamboçya, Belçika, İspanya, İsveç ve Finlandiya’da birer vaka görüldü.

Dünya Sağlık Örgütü Çin’e sağlık ekibi gönderiyor

Fotoğraf: AFP

Öte yandan Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Çin’e sağlık ekibi gönderileceğini duyurdu.

WHO liderliğindeki uluslararası ekibin ülkeye gönderilmesi konusunda Çin’den olumlu geri dönüş alındığı kaydedildi.

Sağlık ekibi liderinin 10 veya 11 Şubat günü yola çıkacağı, üyelerin ise ülkeye daha sonra gideceği belirtildi.

ABD Hastalıkları Kontrol ve Önleme Merkezinden (CDC) sağlık uzmanlarının Çin’e gidecek ekip içinde bulunabileceği vurgulandı.

Ekiple ilgili detaylı bilgi paylaşılmazken, hazırlıkların tamamlanmasının ardından WHO’nun açıklama yapacağı kaydedildi.

BM: Çinliler virüs nedeniyle hedef haline geldi

Bu arada Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres ise virüsün yayılmaması için Pekin’in “kayda değer” bir çaba gösterdiğini ifade etti

Virüse karşı güçlü bir uluslararası işbirliği ve dayanışmanın gerektiğini vurgulayan Guterres, “Çin’in hastalığı kontrol altına almak ve yayılmasını önlemek için büyük çaba harcadığı görülüyor. Bu mücadelenin dikkate değer olduğunu düşünüyorum” diye konuştu.

Virüs nedeniyle Çinlilerin dünyanın farklı bölgelerinde hedef haline geldiğine dikkat çeken Guterres, “Salgınla hiçbir ilişkisi olmayan insanları damgalamaktan kaçınmalıyız” uyarısında bulundu.

Türkiye hayvan ithalatını durdurdu

Çin’in Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde 12 Aralık 2019’da ortaya çıkan yeni Corona virüsü nedeniyle birçok ülke de bazı tedbirler almaya devam ediyor.

Türkiye de bu kapsamda Çin’den hayvan ithalatını durdurduğunu açıklamıştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Çin’den her türlü canlı, cansız hayvan hayvansal ürünler ve yan ürünlerinin ithalatını geçici süre durdurma kararı aldık” demişti.

Türkiye’nin bu kararına Çin’in Ankara Büyükelçiliği hayvan ithalatının durdurulmasının ilişkileri olumsuz etkileyeceğini belirterek, “Kararın şaşkınlıkla karşılandığı, ciddi endişe duyulduğu ve şiddetle karşı çıkıldığı” tepkisini göstermişti.


Corona virüsü ile ilgili en çok sorulan sorular ve yanıtları

Yeni Corona virüsü: Nasıl ortaya çıktı, belirtileri neler, nasıl korunulur?

İstanbul Eczacı Odası’ndan ‘Corona virüsü’ broşürü


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Yeni bir yüzleşme biçimi: Çocuklarım aç!
Sonraki Haber
Kadına şiddete karşı çıktı, meşru müdafaada bulundu: Kadir Şeker için 'adalet' kampanyası