Ana SayfaDünyaCorona virüsü: Salgın hangi ülkelere yayıldı, son durum ne?

Corona virüsü: Salgın hangi ülkelere yayıldı, son durum ne?

HABER MERKEZİ – Covid-19 olarak adlandırılan yeni tür Corona virüsünün ortaya çıktığı Çin’de hayatını kaybedenlerin sayısı 2 bine 247’ye yükseldi. Virüsten kaynaklı vaka sayısı 76 binin üzerine çıktı. Bu arada İran’da dört kişinin virüs nedeniyle hayatını kaybetmesinin ardından Irak, İranlıların ülkeye girişini üç gün boyunca yasakladı. Salgına dair son durumu haberimizde derledik.

Çin’in Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkan ve Covid-19 (2019-nCoV) adı verilen yeni tür Corona virüsü nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı artıyor.

Son 24 saatte 119 kişi hayatını kaybetti. Böylece virüsün ortaya çıktı tarih olan 12 Aralık 2019’dan bu yana ölenlerin sayısı 2 bin 247’ye yükselmiş oldu.

Covid-19 virüsünden etkilenen kişilerin sayısı ise 76 binin üzerine çıktı.

İran’da iki kişi daha hayatını kaybetti

Öte yandan İran’da karantina altına alınan iki kişi daha Corona virüs teşhisi sonrası yaşamını yitirdi. Böylece yaşamını yitirenlerin sayısı dörde yükseldi.

İran Sağlık Bakanlığı, salgın hastalıktan ölenlerin sayısının dörde yükseldiğini açıkladı.

Ülkede virüs bulaşan vaka sayısı ise 18.

20 Şubat’ta, virüs nedeniyle tedavi gören iki kişi yaşamını yitirmişti.

Koca: İran’dan gelen tüm yolcular sınır kapısında sağlık kontrolünden geçiriliyor

İran’da dört kişinin hayatını kaybetmesiyle ilgili haberlerin ardından Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “İran’dan gelen tüm yolcular sınır kapısında sağlık kontrolünden geçiriliyor. Hastalık belirtisi olanlar alınmıyor” diye konuştu.

Koca, “İran Sağlık Bakanı, şüpheli vakanın 750 olduğunu 18 vakada pozitif Korona virüs bulunduğunu 5 kişinin hayatını kaybettiğini söyledi. İran Sağlık Bakanı ile görüştüm ve yanınızdayız mesajı verdim” dedi.

Şu ana kadar Türkiye’de koronavirüs vakasına rastlanmadığını belirten Koca, “Sınırımıza yakın bölgelerde Korona virüs yok” dedi ve ekledi:

“Sağlıklı olduklarını belirten bir belge ve son 14 günde Kumkente uğrayanları içeri almamayı talep ettik. Pazar itibariyle uygulamaya girmiş olacak. Hastalık bulgusu olan yolcuları sınırdan içeri almamaya dünden itibaren başladık. Ayrıca termal kameraları sınır kapılarına yerleştirmiş olduk.”

Irak, İranlıların ülkeye girişini yasakladı

İran’daki ölümlerin ardından Irak da İranlıların ülkeye girişinin üç gün boyunca yasaklandığını açıkladı.

Irak Sınır Kapıları Kurumu’ndan yapılan yazılı açıklamada, İran vatandaşlarının bu süreçte hiçbir sınır kapısından girişine izin verilmeyeceği aktarıldı.

Açıklamada İran’dan ülkelerine dönecek Irak vatandaşlarının engellenmeyeceği ve iki ülke arasındaki ticaretin devam edeceği kaydedildi.

Fotoğraf: AFP

Birçok ülkeye yayılan salgın nedeniyle ülkeler önlem alıyor.

Virüse karşı alınan önlemler kapsamında İsrail, Doğu Asya ülkelerini ziyaret eden ve ülkeye dönüşlerinde evlerinde iki hafta Covid-19 karantinası altında kalmaları talimatına uymayanlara, 7 yıla kadar hapis cezası verilebileceğini duyurdu.

İsrail Sağlık Bakanlığı, halktan karantina talimatına uymayanları Sağlık Bakanlığı’na ihbar etmelerini de istedi.

Kazakistan’ın Çin sınırındaki Doğu Kazakistan eyaleti valisi, yerel halkın Corona virüs endişelerine yanıt olarak onlarca Çinli işçinin sınır dışı edilmesini isteyeceğini söyledi.

Kazakistan virüs salgını sonrası Çin sınırını kapatmış, ancak daha önce ülkeye gelen Çinlilere yönelik bir eylemde bulunmamıştı.

Güney Kore’deyse 52 yeni vakayla hastalığın bulaştığı kişi sayısı 156’ya yükseldi. Güney Kore yönetimi, ülkenin güneydoğusundaki bir kentte Corona virüs nedeniyle “özel yönetim bölgesi” ilan etti.

Başkent Seul’da yetkililer ayrıca, şehir merkezindeki mitingleri yasakladı ve virüsün yayılmasını engellemek için kentteki büyük bir parkı ziyaretçilere kapattı.

Ukrayna’nın Harkov kentinde protestocular, virüsün merkez üssü Wuhan kentinden Ukrayna’ya tahliye edilen Ukraynalı ve diğer ülkelerden insanları taşıyan otobüslere saldırdı.

S&P: Virüs küresel ekonomi ve kredilere ciddi risk oluşturuyor

Bu arada Uluslararası kredi derecelendirme şirketi Standard & Poors (S&P) Global, hızla yayılan virüs salgınının, küresel ekonomi ve kredi koşulları üzerinde belirgin risk oluşturduğu uyarısı yaptı.

S&P Global’in ‘Küresel Kredi Koşulları: Coronavirus Kredi Görünümü Üzerine Gölge Düşürüyor’ başlıklı raporunda, “Virüs öncelikle ve her şeyden çok Çin’de olmak üzere, Asya-Pasifik bölgesindeki kredi koşulları üzerinde oldukça yüksek risk oluşturuyor” dendi.

Risk değerlendirmelerinin, hızlı gelişen virüse karşın henüz olası etkiler üzerinde somut veri içermediği belirtilen raporda, Çin’in büyüme görünümü üzerinde ciddi kısa vadeli etkilerine dikkat çekildi.

Hangi ülkelerde görüldü?

Fotoğraf: AP

Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde 12 Aralık 2019’da ortaya çıkan virüs, kısa sürede diğer kent ve ülkelere yayılmıştı.

Ülkelerdeki son durum şöyle:

  • Japonya: 727 vaka tespit edildi. Bunlardan 634’ü karantina altındaki gemiden çıktı. Toplam 3 kişi hayatını kaybetti.
  • Singapur: 85 vaka
  • Güney Kore: 156 vaka, 1 ölüm.
  • Tayland: 35 vaka
  • Tayvan: 24 vaka, 1 kişi hayatını kaybetti.
  • Malezya: 22 vaka
  • Vietnam-Almanya: 16 vaka
  • ABD: 15 vaka (1 ABD vatandaşı Çin’de hayatını kaybetti)
  • Avustralya: 14 vaka
  • Fransa: 12 vaka, 1 ölü
  • Britanya 9 vaka
  • Birleşik Arap Emirlikleri: 9 vaka
  • Kanada: 9 vaka
  • İran: 18 vaka, 4 ölü
  • Filipinler: 3 vaka, 1 ölü
  • Hindistan, İtalya: 3 vaka
  • Rusya, İspanya: 2 vaka
  • Belçika, Nepal, Sri Lanka, İsveç, Kamboçya, Finlandiya, Mısır: 1 vaka.

Karınca, Euronews

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bakanlık ilk gün "sert iniş var" demişti, kara kutu aksini söylüyor
Sonraki Haber
Kongre öncesi operasyonlar: Mardin'de HDP ve DBP'liler gözaltında