Ana SayfaDünyaCorona virüsü: Son 24 saatte 86 kişi hayatını kaybetti

Corona virüsü: Son 24 saatte 86 kişi hayatını kaybetti

HABER MERKEZİ – Çin’de Corona virüsü salgını nedeniyle ölü sayısı son 24 saat içinde 86 artarak 722’ye ulaştı. Virüs taşıdığı belirlenen kişilerin sayısı ise 35 bin civarında. Buna karşın Türkiye, Corona virüsü sebebiyle Çin’den hayvan ve hayvansal ürünlerin ithalatını durdurma kararı aldı.

Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve kısa sürede birçok ülkeye yayılan yeni Corona virüsü (2019-nCoV) nedeniyle yaşamını yitirenlerin sayısı artıyor.

Çin’de son 24 saat içinde 86 kişi daha hayatını kaybetti. Böylece can kaybı sayısı 722’ye ulaştı.

Ölümlerin büyük bir çoğunluğu salgının merkezi haline gelen Hubei eyaletinin Wuhan kentinde yaşandı.

Son 24 saat içinde hayatını kaybedenlerden biri de Wuhan’da yaşayan bir ABD vatandaşı.

AFP’nin haberine göre 60 yaşında hayatını kaybeden ABD’linin hastalık nedeniyle ölümü, ülkedeki kayıtlara “ilk yabancı ölüm” olarak geçti.

Virüs taşıdığı belirlenen kişilerin sayısı da 35 bin civarında.

Çin dışında ise şu ana kadar yalnızca Filipinler ve Hong Kong’da iki ölüm kaydedildi.

Yine AFP’nin aktardığına göre şimdiye dek Çin dışında 30’u aşkın ülkede ülkede 320’den fazla vaka tespit edildi.

Türkiye Çin’den hayvan ithalatını durdurdu

Hızla yayılan virüs nedeniyle birçok ülke buna karşın bazı tedbirler almaya devam ediyor.

Türkiye de bu kapsamda Çin’den hayvan ithalatını durdurduğunu açıkladı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, “Çin’den her türlü canlı, cansız hayvan hayvansal ürünler ve yan ürünlerinin ithalatını geçici süre durdurma kararı aldık” dedi.

“Corona virüsler, hayvandan insana bulaşan bir hastalıktır. Hayvan kaynaklı bulaşmanın önüne geçmek için Çin’den her türlü canlı, cansız hayvan ve hayvansal ürünler ile yan ürünlerinin ithalatını geçici süre durdurulması kararı alındı. İthalatı durdurulan ürünler arasına deniz ürünleri, hayvansal yağlar da var.”

Bununla birlikte Koca, “Çin’den ülkemize çalışmaya gelen vatandaşların 14 gün süreyle izinli sayılması ve tetkiklerin ardından sağlık bakanlığının izniyle çalışmaya başlaması kararlaştırıldı” dedi.

Ayrıca Koca, Çin’den tahliye edilen ve Zekai Tahir Burak Hastanesi’nde takip edilen 61 kişiden alınan ikinci numunelerinde de Corona virüse rastlanmadığını söyledi.

İki gün önce 17 uluslararası havalimanında da yurt dışından gelen yolculara termal kamerayla virüs taraması yapılmaya başlandığını belirten Koca, şu ana kadar virüs tespit edilen bir yolcu bulunmadığı bilgisini verdi.

Çin’den Türkiye’ye tepki

Fotoğraf: AFP

Çin Halk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği ise Türkiye’nin hayvan ithalatını durdurmasının ilişkileri olumsuz etkileyeceğini bildirdi.

Büyükelçiliğin internet sitesinde yayımlanan açıklamada, “Kararın şaşkınlıkla karşılandığı, ciddi endişe duyulduğu ve şiddetle karşı çıkıldığı” ifade edildi.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Çin’e ticari sınırlamalar getirilmesini desteklemediği ve buna karşı çıktığı dile getiren açıklamada, “Türk tarafının söz konusu kararı DSÖ’nün açıklamasının ruhuna aykırıdır” denildi.

Açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

“Şu anda koronavirüsünün söz konusu ürünlerle yayılabileceğini destekleyen herhangi bir kanıt bulunmamaktadır. Söz konusu sınırlama hayata geçirilirse Çin ve Türkiye arasındaki normal ticaret düzenine zarar verecektir. Çin halkı topyekûn çaba sarf ederek salgınla mücadele ederken bu yaklaşım hem halkımızın duygunu incitecek hem de ilişkilerimizi olumsuz yönde etkileyecektir.”

Ankara’ya bir de çağrıda bulunulan açıklama, şöyle sonlandırıldı:

“Türk tarafını objektif ve makul bir şekilde salgına yaklaşmaya, bilimsel ve uygun bir şekilde riski değerlendirmeye, Uluslararası Sağlık Tüzüğü’nün ilgili kuralları ve DSÖ’nün profesyonel ve otoriter tavsiyesine uyumlu olarak, aşırı yanlış tepkiden kaçınmaya, somut adımlar atarak aynı gemide salgına karşı mücadele vermeye ve ikili ilişkilerimizin iyi gidişatını korumaya çağırıyoruz.”

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Türkiye Kadın Meclisi toplanıyor: İki yılın yol haritası belirlenecek
Sonraki Haber
Son 18 yılda tren kazalarında bin 678 kişi hayatını kaybetti