Ana SayfaGüncelCorona virüsü sözlüğü: Kullanılan terimlerin ne kadarını biliyoruz?

Corona virüsü sözlüğü: Kullanılan terimlerin ne kadarını biliyoruz?

HABER MERKEZİ – 12 Aralık 2019’da Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve Covid-19 olarak adlandırılan yeni tür Corona virüsü salgınından kaynaklı ölümler her geçen gün artıyor. Çin’in dışında 30’un üzerinde ülkede görülen virüsten kaynaklı ölümlerin en çok yaşandığı diğer üç ülke: İran, Güney Kore ve İtalya. Salgının yayılmasını önlemek için ülkeler önlemlerini artırmış durumda. Virüsün ortaya çıkmasıyla birçok terim de gündelik yaşamımızda kullanılmaya başlandı. Peki, kullanılan terimlerin ne kadarını biliyoruz? Euronews’in konuyla ilgili derlemesini paylaşıyoruz.

  • Salgın: Bir hastalığın belirli bir grup insan arasında, belirli bir süre boyunca beklenenden daha fazla vakada görülmesidir. Her ne kadar bir cümleyle salgını tarif edebiliyor olsak da, salgının varlığının belirlenmesi için risk faktörlerinin retrospektif değerlendirilmesi, olguların geniş bir coğrafyada görülmesi ve geniş bir zamana dilimine yayılmış olmaları ve daha önceden bilinmeyen patojenlerin etken olması gibi bir çok etken bulunuyor.
  • Bulaşma: Doğrudan veya dolaylı olarak bir enfeksiyöz etkenin başka bir konağa ulaşması.
  • Kaynak: Bir enfeksiyon etkenini konakçıya ileten gıda, nesne, hayvan veya insan.
  • Konakçı: İçinde veya üzerinde, diğer bir organizmayı parazit olarak barındıran canlı.
  • Vaka: Salgın için yapılmış bir vaka tanımı ile uyumlu bir hastalığa ya da sağlık sorununa sahip kişi.
  • Endemik: Belirli bir coğrafi alandaki bir toplulukta bir hastalığın veya bulaşıcı ajanın sürekli olarak var olması anlamına gelir. Bulaşıcı bir hastalığın endemik olması için o hastalıktan etkilenen her bir insanın hastalığı ortalama olarak bir kişiye bulaştırması gereklidir.
  • Epidemik: Pek çok uzman salgın ile aynı anlama gelmek üzere kullanılan epidemiyi, bir hastalığın bir bölgede, bir toplumda veya bir grup insanda beklenenden daha fazla görülmesi olarak tanımlar. Epidemik salgına yol açan hastalık, bölgesel bir hastalık olup aniden yayılmaya başlayarak ya da dışarıdan yeni gelen bir virüs sebebi ile ortaya çıkabilir.
  • Pandemik: Epidemik gibi Yunanca kökenli olan pandemik, Pan “tamamı-hepsi” ve demos “halk” anlamına gelen iki kelimeden oluşur. Yani pandemik bölgesel olmaktan çıkmış, küresel anlamda etkisini gösteren salgın hastalıklara (epidemi) verilen genel isimdir. Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ise Covid-19’un Çin dışında da birçok ülkede görülmesine rağmen, henüz bir ülkenin tümünü veya dünyayı sarmadığı için bu anlamda pandemik ifadesi resmen kullanmıyor.
  • Epidemiyoloji: Salgın hastalıklarla ilgilenen ilim dalı.
  • Corona virüs: (CoV), soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS-CoV) ve Ağır Akut Solunum Sendromu (Severe Acute Respiratory Syndrome, SARS-CoV) gibi daha ciddi hastalıklara kadar çeşitli hastalıklara neden olan büyük bir virüs ailesi.
  • Covid-19: Yeni Corona virüse verilen isim. İlk olarak 2019’in sonlarında Çin’de tespit edildi. 7 Ocak 2020’de etken daha önce insanlarda tespit edilmemiş yeni bir Corona virüs (2019-nCoV) olarak tanımlandı. Daha sonra 2019-nCoV virüsünün adı Covid-19 olarak kabul edildi. Virüsün kökeni ise henüz netlik kazanmadı. Fakat bulgular yasa dışı olarak satılan vahşi hayvanları işaret etmekte.
  • Kuluçka dönemi: Enfeksiyon ile bir hastalığın belirti veya semptomlarının ortaya çıkması arasındaki süre. Yeni Corona virüsün kuluçka süresinin 14 güne kadar çıktığı söylendi.
  • Karantina: Bulaşıcı bir hastalığın yaygın olduğu kaynaktan (yer, ülke) gelen kişilerin, gemilerin, malların veya hayvanların geçici olarak bir yerde tutulup gözlemlenmesi biçiminde uygulanan sağlık önlemi.
  • İzolasyon: Hastalığın yayılmasını önlemek için hasta insanları sağlıklı insanlardan ayırma yöntemi.

Corona virüsü ile ilgili en çok sorulan sorular ve yanıtları

İstanbul Eczacı Odası’ndan ‘Corona virüsü’ broşürü

Yeni Corona virüsü: Nasıl ortaya çıktı, belirtileri neler, nasıl korunulur?


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
8 Mart: Diyarbakır'da kadınlar İstasyon Meydanı'nda buluşacak
Sonraki Haber
İstanbul Valiliği'nden fırtına uyarısı