Ana SayfaDünyaCorona’da son durum

Corona’da son durum

HABER MERKEZİ – Covid-19 olarak adlandırılan yeni tür Corona virüsünden hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor. Dünya genelinde virüsün bulaştığı kişi sayısı 83 bini aşarken, ölü sayısı ise 2 bin 900’e yaklaştı.

Çin’in Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde 12 Aralık 2019’da ortaya çıkan, Covid-19 olarak adlandırılan yeni tür Corona virüsünden hayatını kaybedenlerin sayısı artıyor.

Çin Ulusal Sağlık Komisyonu’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre son 24 saatte 44 kişi yaşamını yitirirken, 327 yeni vaka tespit edildi.

Yaşanan ölümlerin çoğu Hubei eyaletinde gerçekleşirken, başkent Pekin’de iki, Sincan Uygur Özer Bölgesi’nde bir kişi yaşamını yitirdi.

Bu kapsamda toplam ölü sayısı ikisi Hong Kong Özel İdari Bölgesi’nden olmak üzere 2 bin 790’a yükselirken, virüs bulaşan kişi sayısı da 7 bin 952’sinin durumu ağır olmak üzere 78 bin 824’e çıktı.

Virüs bulaşma durumu şüpheli olan kişilerin sayısı 2 bin 308’e, müşahede altındaki kişilerin sayısı 65 bin 225’e gerilerken, taburcu edilen kişilerin sayısı da 36 bin 187’ye ulaştı.

Ayrıca virüs bulaşan kişi sayısı Çin ana karası dışında, Hong Kong’da 93’e yükselirken, Makau Özel İdari Bölgesi’nde ise 10 olarak aktarıldı.

Dünya genelinde son durum

Dünya genelinde Corona virüsünün bulaştığı kişi sayısı ise 83 bini aşarken, ölü sayısı ise 2 bin 900’e yaklaştı.

Çin’den sonra en çok vakanın görüldüğü ülke Güney Kore. 2 binin üzerinde vakanın görüldüğü ülkede yaşamını yitirenlerin sayısı 13.

Fotoğraf: AP

Ortadoğu’da virüsün en çok görüldüğü ülke olan İran’da, ölenlerin sayısı resmi açıklamalara göre 34’e yükseldi.

Toplam teyitli vaka sayısı ise 390’a yaklaştı.

İran Meclisi Başkanlık Heyeti Üyesi Muhammed Ali Vekili, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, meclisteki 30 vekile virüs testi yapıldığını, bunlardan dördünün virüse yakalandığını bildirdi.

Virüs ülkede hızla yayılırken Sağlık Bakan Yardımcısı İreç Herirçi, Meclis Ulusal Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Mücteba Zünnur ve Cumhurbaşkanı Kadın ve Aileden Sorumlu Yardımcısı Masume İbtikar’a Corona virüsü konulmuştu.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani de ülkede herhangi bir kenti ya da kasabayı karantinaya almayı planlamadıklarını, sadece bireylerin karantinaya alınacağını belirtmişti.

Yetkililer halkı virüsün ülkede görüldüğü ilk kent olan Kum’a gitmemeleri konusunda uyardı. Ancak Şiiler için kutsal bir kent olan Kum’da hiçbir türbe ziyarete kapatılmadı.

Kuveyt’te de hepsi İran’dan dönenlerde görülen vakası 19’den 22’ye çıktı.

Komşu ülkeler Afganistan, Bahreyn, Irak, Kuveyt, Umman ve Pakistan’daki virüs vakalarının da İran kaynaklı olduğu düşünülüyor.

Sahraaltı Afrika’da ilk vaka

Corona virüsü, Sahraaltı Afrika’da ilk kez Nijerya’da görüldü.

Nijerya Sağlık Bakanı Dr. Osagie Ehanire, 25 Şubat’ta İtalya’nın Milano kentinden Lagos’a gelen bir İtalyan vatandaşında tespit edildiğini belirtti.

Ehanire, söz konusu kişinin Lagos’taki Bulaşıcı Hastalık Hastanesi’nde karantina altına alındığını ifade etti.

Virüs, Afrika kıtasında ilk olarak Mısır, sonra da Cezayir’de görülmüştü.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Covid-19’a rastlanmayan ülkelerin de buna hazır olmaları gerektiğini ve salgına karşı ülkelerin kendine güvende hissetmesinin büyük bir hata olacağının uyarısında bulunmuştu.

Avrupa’daki yayılma İtalya kaynaklı

Fotoğraf: Reuters

Avrupa’da Avusturya, Hırvatistan, İsviçre, Yunanistan ve Kuzey Makedonya’ya ek olarak Brezilya ve Cezayir’de yetkililer, ülkelerinde görülen vakaların İtalya’ya seyahat edenlerden kaynaklandığını açıkladı.

İtalya’da vaka sayısı 655’e yükselirken, yaşamını yitirenlerin sayısı 17 oldu.

Bu arada Yunanistan’ın Selanik kentinde virüsün 38 yaşındaki bir kadında görülmesinden sonra, iki kişinin de etkilendiği açıklandı.

Selanikli kadının küçük çocuğuna da aynı teşhis konularak aynı hastanede karantinaya alındığı gibi, çocuğun gittiği ilkokul 14 günlüğüne kapatıldı.

İtalya’ya komşu ülkeler ise “orantısız bir önlem olacağı” gerekçesiyle sınırları kapatmama kararı almıştı.

56 ülke

Öte yandan Yeni Zelanda, Belarus ve Litvanya’da da virüs vakaları görüldü.

Böylece virüsün görüldüğü ülke sayısı 56’ya yükseldi.

Virüsün genetik kodu

Fotoğraf: AFP

Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde 12 Aralık 2019’da ortaya çıkan Covid-19 salgını nedeniyle, aralarında Türkiye’nin de bulunduğu birçok ülke, Çin’de mahsur kalan vatandaşlarını tahliye etmişti.

Yeni tip Corona virüsün, kısa sürede diğer kent ve ülkelere yayılması üzerine Dünya Sağlık Örgütü (WHO) “acil durum” ilan etmişti.

Covid-19 kod adı verilen virüs, 2000’lerin başında pek çok ülkede toplam 774 kişinin ölümüne sebep olan SARS virüsü gibi korona virüsünün bir kolu olarak düşünülüyor.

Corona virüsler, pozitif duyarlı, tek sarmallı bir RNA genomu ve nükleokapsitli bir sarmal simetri ile sarılmış virüsler olarak biliniyor.

Virüsün insandan insana da bulaşması SARS’ın aksine yeni tür bir Corona virüs olduğunu ortaya koydu, bilim insanları virüs üzerinde laboratuvar çalışmalarını sürdürüyor.


Corona virüsüne ilişkin son rakamları BURADAN da takip edebilirsiniz.

Karınca, Euronews

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Türkiye ekonomisi 2019'da yüzde 0,9 büyüdü
Sonraki Haber
İdlib'de TSK'ye hava saldırısı: 33 asker hayatını kaybetti