Ana SayfaDünyaDava kaldığı yerden sürecek: Halkbank’ın temyiz başvurusu reddedildi

Dava kaldığı yerden sürecek: Halkbank’ın temyiz başvurusu reddedildi

HABER MERKEZİ – ABD’de, İran yaptırımlarını delmekle suçladığı Halkbank hakkında açılan davada bankanın “özel statüyle duruşmaya katılım” talebi için temyiz mahkemesine yaptığı başvuru reddedildi. Dava kaldığı yerden devam edecek.

ABD’nin İran yaptırımlarını delmekle suçladığı Halkbank, “mahkemenin yargı yetkisi olmadığı” gerekçesiyle davanın düşmesi ve reddihakim talebinde bulunmak için “özel statüyle duruşmaya katılım” isteği federal mahkeme tarafından reddedilince, temyiz mahkemesine başvurmuştu.

Temyiz mahkemesi de başvuruyu incelemeyi kabul etmiş ve kararını açıklayıncaya kadar federal mahkemeden devam eden yargı sürecini beklemeye alması talebinde bulunmuştu.

New York’taki ttemyiz mahkemesinin ikinci dairesi bankanın başvurusunu inceledikten sonra “özel statüyle duruşmaya katılım” talebini kabul etmedi.

Temyiz başvurusunun reddedilmesinin ardından federal mahkeme beklemeye aldığı dava sürecine devam edecek.

Bekleme süresi olmasaydı Halkbank’ın bir sonraki duruşması 25 Şubat’ta yapılacaktı.

Öte yandan ABD’de hükümet, federal hakime ilettiği talepte Halkbank’ın katılmayacağı her duruşma için başlangıçta talep ettiği günlük bir milyon dolar cezanın bankanın katılmadığı sonraki her duruşma için iki katına çıkmasını istemişti.

Ne olmuştu?

16 Ekim’de ABD’de İran’a uygulanan yaptırımların delinmesinde rol oynadığı gerekçesiyle Halkbank hakkında iddianame hazırlanmıştı.

Halkbank, iddianame ve yargı sürecini Kuzeydoğu Suriye’ye yönelik başlattığı askeri operasyon sebebiyle Türkiye’ye karşı başlatılan yaptırımların bir parçası olarak nitelemişti.

AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise iddiaları “yasadışı, çirkin” bir adım olarak tanımlamıştı.

Halkbank’ın yaklaşık 20 milyar dolarlık usulsüz para transferi ve finansal işlem gerçekleştirdiği öne sürülen iddianamede, bankaya altı ayrı suçlama yöneltiliyor:

  • ABD’yi dolandırmak için komplo kurmak
  • Uluslararası Acil Ekonomik Güç Yasası’nı ihlal etmek için komplo kurmak
  • Bankacılık dolandırıcılığı
  • Bankacılık dolandırıcılığı yapmak için komplo kurmak
  • Kara para aklamak
  • Kara para aklamak için komplo kurmak

Halkbank’ın eski genel müdür yardımcısı Mehmet Hakan Atilla, İran’a yönelik yaptırımların delinmesi sürecinde rol oynadığı gerekçesiyle ABD’de yargılanıp 28 ay tutuklu kalmış, infazının ardından Temmuz 2019’da Türkiye’ye dönmüştü.

Atilla daha sorna Borsa İstanbul Genel Müdürü olarak atanmıştı.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
"Kürt karşıtı Suriye politikasının geldiği nokta İdlib hezimetidir"
Sonraki Haber
Mazlum’un öldürülmesi 'kanuna uygun' bulundu, polise ceza yok