Ana SayfaGüncelDemirtaş: Artık ismi konulmuş bir demokrasi ittifakının zamanı geldi

Demirtaş: Artık ismi konulmuş bir demokrasi ittifakının zamanı geldi

HABER MERKEZİ – Selahattin Demirtaş, HDP’nin bir süredir yaptığı ‘demokrasi ittifakı’ çağrılarına ilişkin değerlendirmede bulundu. “Artık ismi konulmuş, programı ve ilkeleri belli olan, şeffaf, halka güven veren güçlü bir demokrasi ittifakının zamanı gelmiştir” diyen Demirtaş, bundan kaçınan partilerin ise halka umut olmasının mümkün olmadığını dile getirdi.

Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) 4. Büyük Olağan Kongresi, 23 Şubat’ta Ankara’da yapılacak.

Kongre öncesi gerçekleştirilen son Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısında parti yönetiminin belirlenmesinde iki dönem kuralını esnetmeme kararı alındı.

Ayrıca son tartışmalarda eğilim, mevcut eş genel başkanlar Pervin Buldan ve Sezai Temelli ile yola devam etmek.

Kongrenin odağında ise ‘Türkiyelileşme’, ‘demokrasi ittifakı’, ‘Kürdistani partilerle ittifak’ gibi bir dizi tartışma konusu bulunuyor.

HDP kongresi öncesi Artı Gerçek’ten Derya Okatan’ın sorularını yanıtlayan HDP’nin eski Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, kongreden beklentileri ile “Türkiyelilik” kavramı ve ‘demokrasi ittifakı’ gibi konulardaki görüşlerini paylaştı.

Beklentilerini “HDP bugüne kadar tüm kongrelerini her açıdan yenilenmenin ve güçlenmenin vesilesi haline getirmiştir. Önümüzdeki kongrenin de bu amaçlara hizmet edeceğine inanıyorum” sözleriyle dile getiren Demirtaş’a göre halkın HDP’den en ciddi beklentisi ‘çözüm gücü haline gelmesi’.

“Kadrosuyla, söylemiyle, ittifaklarıyla, eylemiyle bir bütün olarak çözüm umudu haline gelen etkili bir HDP, herkesin ortak beklentisidir.”

HDP’nin devlet partisi olmadığını da vurgulayan Demirtaş, “Türkiyelilik” kavramının yanlış tartışıldığını belirterek, “Kürtler bu kavramdan ‘Türkleşmek’ gibi bir anlam çıkarmaya başlarken, Kürt olmayanlar da ‘Kürt sorunundan uzaklaşmak’ anlamı yüklemek istediler. Bence iki yaklaşım da yanlıştır” dedi.

Demirtaş, “HDP, Kürt sorunu dahil Türkiye’nin tüm sorunlarının çözümü için mücadele ediyor, etmelidir de. Zaten tüm sorunlar bu kadar iç içe geçmişken birini diğerinden ayırarak çözmek de mümkün değildir. Bu açıdan bakıldığında HDP sadece Kürtlerin değil Türkiye’de yaşayan her yurttaşın temsilini bulabileceği bir halk partisidir, devlet partisi değildir” diye konuştu.

‘İttifak, AKP karşıtlığı üzerinden değil demokrasi için kurulmalı’

24 Ocak’ta gerçekleştirilen HDP konferansına gönderdiği mesajda sunduğu önerilere de değinen Demirtaş, artık ismi konulmuş, programı ve ilkeleri belli olan bir ‘demokrasi ittifakı’nın zamanının geldiğini söyledi.

Demirtaş’ın bu konu hakkındaki açıklamaları şöyle:

“AKP’nin uzun yıllar süren iktidarında, ondan önceki iktidarların tahribatlarının üzerine yenileri eklendi. Mevcut durum o kadar ağır, o kadar vahim ki bu enkazın altından hiçbir parti tek başına kalkamaz. Ancak asgari demokratik ilkelerde birleşebilen siyasi hareketler birlikte davranırlarsa mevcut tıkanıklık, kriz ve yıkım aşılabilir.
“Yeni bir anayasa çerçevesinde, tüm özgürlüklerin ve demokratik toplum-devlet yapılanmasının öngörüldüğü asgari bir program etrafında bir araya gelebilen tüm siyasi yapılarla demokrasi ittifakı, seçim sonrasında ise demokrasi koalisyonu kurulabilir.
“Bu, geçici bir ittifak ve iş birliği olarak ‘demokrasiye geçiş süreci’ diyeceğimiz dönemi birlikte yürütebilir. Bu demokrasi ittifakında Atatürkçüler, muhafazakarlar, Kürtler, Aleviler, solcular, liberaller yer alabilir kanımca. Tüm sol demokrasi güçleri ise kendi içinde sol blok oluşturarak demokrasi ittifakında ağırlık oluşturacak şekilde yer alabilirler. Bu ittifak, AKP veya başka bir şey karşıtlığı üzerinden değil demokrasi için kurulmalıdır.
“Bu konunun giderek daha fazla tartışıldığını ve yankı bulduğunu düşünüyorum. Önümüzdeki aylarda ete kemiğe bürünmesi gerektiğine de inanıyorum. Artık ismi konulmuş, programı ve ilkeleri belli olan, şeffaf, halka güven veren güçlü bir demokrasi ittifakının zamanı gelmiştir. Bundan kaçınan partilerin halka umut olması mümkün değildir.”

Erken seçim yapılacağı görüşünde olan Demirtaş, “Eğer o güne dek demokrasi ittifakı kurulabilmişse seçimin mutlak kazananı da demokrasi ittifakı olacaktır” diye de ekledi.


Röportajın tamamını BURADAN okuyabilirsiniz.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Adana’da fabrika yangını: Üç gündür söndürülemiyor
Sonraki Haber
İstanbul’un barajlarındaki doluluk oranı yüzde 60'lara yükseldi