Ana SayfaGüncelDFG raporu: Ocak’ta dört gazeteciye 21 yıl 6 ay hapis

DFG raporu: Ocak’ta dört gazeteciye 21 yıl 6 ay hapis

HABER MERKEZİ – Dicle Fırat Gazeteciler Derneği’nin açıkladığı rapora göre, Ocak ayında 12 gazeteci yargılandı, dört gazeteci hakkında 21 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildi. Raporda bine yakın gazetecinin sarı basın kartı iptal edildiği ancak tepkiler üzerine tekrar aktifleştirildiğine de yer verildi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG), “Ocak 2020 Gazetecilere Yönelik Hak İhlalleri Raporu”nu açıkladı.

Ocak ayında basına ve gazetecilere yönelik baskıların devam ettiği belirtilen raporda, “Birçok gazeteci hakkında dava açıldı, birçok gazeteciye ceza verildi” denildi.

Raporda, 2019 yılında getirilen 1. Yargı Paketi ile ‘sözde’ gazeteciler ve basın kurumlarıyla ilgili kimi düzenlemelerde yapıldığı ancak bu konuda hiçbir değişiklik yaşanmadığına dikkat çekildi.

“Yine basın kurumlarına yönelik saldırılar ve zorluklar sürdü, gazeteciler işlerinden edildi. Bu politikalarla iktidara yönelik tek bir muhalif sesin bile çıkmasını engellemeyi amaçlanıyor. Bu nedenle muhalif yayın yapan gazetelere ilan ambargosu uygulandı. ‘Tek tip’ manşetin dışına çıkan ve farklı haberleri manşetine taşıyan gazeteler hakkında davalar açıldı, basın emekçileri hakkında soruşturmalar açıldı.”

Raporda, bine yakın gazetecinin sarı basın kartlarının iptal edildiği, tepkiler üzerine geri adım atılarak, sarı basın kartlarının tekrar aktif edildiği hatırlatılarak, “İktidara göre; iktidar propagandası yapmayanlar gazeteci değildir. Bununla ‘tek tip’ basın oluşturulmak isteniyor. Bu uygulamalardan dolayı Türkiye’de basının özgürlüğünden söz edilemez. Türkiye her gün basın özgürlüğü noktasında geriye doğru gidiyor” denildi.

Basına yönelik baskı ve engellemelerin sonlandırılması, basın üzerinde özgür çalışma ortamının sağlanmasının talep edildiği raporda, “Basın özgürlüğünü sağlayana kadar mücadelemizin kararlılıkla sürdüreceğimizi belirtiyoruz” ifadelerine yer verildi.

Rapora göre Ocak ayında yaşanan hak ihlalleri şöyle:

  • İki gazeteci hakkında dava açıldı,
  • 12 gazetecinin yargılanmasına devam edildi,
  • Dört gazeteci hakkında 21 yıl 6 ay 22 gün hapis cezası verildi
  • Tutuklu iki gazeteci tahliye edildi,
  • Bine yakın gazetecinin sarı basın kartı iptal edildi, tepkiler üzerine tekrar aktifleştirildi,
  • Yedi gazeteci işinden oldu.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Urfa'da çocuklara cinsel istismar: İki erkek tutuklandı
Sonraki Haber
'780 çocuk anneleriyle birlikte cezaevinde'