Ana SayfaGüncelDışişleri Bakanlığı’na göre Cumartesi Anneleri ‘turistleri rahatsız ediyormuş’

Dışişleri Bakanlığı’na göre Cumartesi Anneleri ‘turistleri rahatsız ediyormuş’

HABER MERKEZİ – BM’nin Türkiye hakkındaki insan hakları raporlarının sunulduğu görüşme sırasında Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı, “Turistleri rahatsız ettiği için”Cumartesi Anneleri’nin Galatasaray Meydanı’nın eylemlerinin yasaklandığını savundu. Kaymakçı’nın sözlerine Cumartesi Anneleri “Turistler, bizden değil, kendilerinin yaptığı hak ihlallerinden rahatsız oluyor” sözleriyle yanıt verdi.

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi,  Cenevre’de Türkiye’nin insan hakları karnesini inceledi.

BM Genel Kurulu’nda bir yetkili 700’üncü haftadan beri Galatasaray Meydanı’nın neden Cumartesi Anneleri’ne yasaklandığını Dışişleri Bakan Yardımcısı Faruk Kaymakçı’ya sordu.

Kaymakçı, yasaklama gerekçesini “Turistleri rahatsız ettikleri için” diyerek savundu.

“Turistler bizden değil onlardan rahatsız”

Cumartesi Anneleri, Kaymakçı’nın bu açıklamasına Twitter üzerinden “Dışişleri Bakanlığı’nın ‘Turistik olduğu gerekçesiyle yasaklandı’ dediği alan burası. Yalnız Cumartesi Anneleri’ne değil, vatandaşlara ve turistlere de kapatılan ‘turistik alan’ 76 haftadır polis ablukasında” sözleriyle tepki gösterdi.

bianet’ten Evrim Kepenek’e konuşan Besna Tosun, Eren Baskın, Maside Ocak ve İlkbal Eren de Kaymakçı’nın açıklamalarına yanıt verdi.

Eren Baskın: Aslında Bakan yardımcısı Kaymakçı’ya cevap vereceğimiz bir durum yok. Turistler, bizden değil, kendilerinin yaptığı hak ihlallerinden rahatsız oluyordur.

Besna Tosun: Galatasaray unutturulmak istenen kayıplar gerçeğini görünür kıldığımız yerdir. Galatasaray bir hafıza mekanıdır. ‘Turistler rahatsız oluyor’ açıklaması gerçek dışıdır.

Maside Ocak: Sonuçta İçişleri Bakanlığı’nın soru önergesine verdiği cevabın arkasından Dışişleri Bakanlığı’nın yaptığı bu talihsiz konuşma hükümetin yasakların normalleşmesi için ne kadar büyük çaba gösterdiğinin kanıtı. Ama bu yasak normal değil. AİHM AYM aslında bütün bunların hukuk dışı olduğunu söylüyor

İkbal Eren: Turistler bizden değil onlardan rahatsız. Kaç turist bizden rahatsız olduğu iddiasıyla yetkililere başvurdu? Bize bunu açıklasınlar.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Depremde zarar gören 80 okul için yıkım kararı
Sonraki Haber
CHP'den Kızılay için Meclis Araştırma Komisyonu önerisi