Ana SayfaManşetDiyarbakır’da Kadın Buluşması: Kadın özgürleşmeden toplum özgürleşmez

Diyarbakır’da Kadın Buluşması: Kadın özgürleşmeden toplum özgürleşmez

HABER MERKEZİ – Türkiye ve dünyadan çok sayıda kadının TJA öncülüğünde bir araya geldiği konferansta konuşan Ayşe Gökkan, “Kadın özgür olmadan toplum özgür olmayacaktır. Özgürleşmeyen tek bir kadın olduğu sürece bu mücadele son bulmayacaktır” dedi.

Özgür Kadın Hareketi’nin (TJA) “Kadınız, özgürlüğümüz için varız, değişim için ayaktayız” sloganıyla gerçekleştirdiği 3. Kadın Buluşması dün Diyarbakır’da başladı.

Bugün de devam edecek olan konferansa Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü İdil Uğurlu, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Başkanı Canan Yüce, HDP’li milletvekilleri, Genç Kadın Meclisi, Sosyalist Kadın Meclisi, belediye eşbaşkanları, Kürt Kadın İttifakı İnisiyatifi, Devrimci Alevi Derneği, Demokratik İslam Kongresi, MEBYA-DER, Türkiye ve dünyadan bağımsız feminist kurumlarının temsilcileri, Irak Kürdistan Bölgesi’nden kadın kurumları, Kürt Kadın Birliği, Barış Anneleri, Silopi’de öldürülen KJA aktivisti Fatma Uyar’ın annesinin de aralarında olduğu çok sayıda kadın katıldı.

Koma Jinên Sûrê ekibinin müzik dinletisi ile başlayan konferansta beş kişiden oluşan konferans divanının oluşturuldu ve kadın özgürlük mücadelesini konu alan bir sinevizyon gösterimi yapıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan TJA aktivisti Ayşe Gökkan, kadınların direnişleriyle 2019 yılını tarihe geçirdiğini belirtti.

TJA’nın rolü ve misyonuna değinen Gökkan, “TJA, derin ve depderin bir tarihin mirasçısıdır. Yüzyılın direnişini bugün devam ettiriyor. Toprağına, tarihine, önderine sahip çıkıyor” dedi.

Gökkan, TJA’nın dünyanın her yerindeki kadınların sesi olduğunu ve yasaklara karşı varlık mücadelesi verdiğini söyledi.

“Geçmişimizde de, bugünümüzde de asla mücadelemize ihanet yoktur” diyen Gökkan, “AKP-MHP ittifakının saldırılarına karşı ‘Boyun eğmiyoruz’ dedik. Kazanımlarımıza yönelik şiddetli saldırılar var ama biz kazanımlarımızı sonuna kadar koruyacağız. Kazanımlarımızın gasp edilmesine izin vermeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

PKK lideri Abdullah Öcalan’ın cezaevi koşullarına dair de konuşan Gökkan, “Sayın Öcalan üzerindeki tecrit, Kürt halkına ve Türkiye toplumuna yönelik şiddettir” dedi.

TJA aktivisti Gökkan, kadınların ‘mor çizgisi’ olarak kabul ettiği eşbaşkanlık sistemine yönelik saldırılara ilişkin de “Eşbaşkanlık bizim en önemli kazanımlarımızdandır ve biz TJA olarak bu kazanımları korumaya devam edeceğiz. Kadın özgür olmadan toplum özgür olmayacaktır. Özgürleşmeyen tek bir kadın olduğu sürece bu mücadele son bulmayacaktır” diye konuştu.

Tutuklu kadınlardan mesajlar

Gökkan’ın konuşmasının ardından tutuklu bulunan Figen Yüksekdağ, Sebahat Tuncel, Selma Irmak, Çağlar Demirel, Edibe Şahin ile diğer siyasetçi kadınların gönderdiği mesaj HDP Milletvekili Dersim Dağ tarafından okundu.

‘İtaat etmeyeceğiz’

Sonrasında konuşan SYKP Eşbaşkanı Canan Yüce de Kürt kadınların mücadelesinden güç aldıklarını vurgulayarak, “Aldığımız güçle itaat etmeyeceğiz ve alanlarda olmaya devam edeceğiz” dedi.

Kürt Kadın Birliği’nden Duysal Karataş ise yaptığı konuşmada Kürt yazar Cegerxwîn’in sözlerine atıfta bulunup, Kürt kadınları olarak “Ey Kurdino. Eger hûn nebin yek, hûn ê herin yek bi yek (Ey Kürtler, eğer birlik olmazsanız tek tek gidersiniz). Bu yüzden birlikteliğimizi güçlü kılarak mücadelemizi sürdüreceğiz. Kadınlar üzerindeki tüm şiddet ve saldırılara karşı Kürt kadınları olarak örgütlü bir duruş sergilemeliyiz” ifadelerini kullandı.

Yapılan konuşmalar sonrası Britanya, Fransa, Almanya ve Avrupa’nın birçok kentinden siyasetçi kadın, feminist örgüt ve isimlerin gönderdiği mesajların okunduğu konferans basına kapalı olarak devam etti.


Mezopotamya Ajansı’ndan derledik.



Önceki Haber
İstanbul'da bekçiler bir kişiyi darp edip demirlere kelepçeledi
Sonraki Haber
Yılmaz Güney Kültür ve Sanat Festivali’ne başvurular başladı