Ana SayfaGüncelDiyarbakır’dan ortak çağrı: Yeni ölümlere yol açacak tasarı geri çekilmeli

Diyarbakır’dan ortak çağrı: Yeni ölümlere yol açacak tasarı geri çekilmeli

HABER MERKEZİ – Bekçilere daha fazla yetki verecek kanun teklifinin tümden geri çekilmesi çağrısı yapan Diyarbakır’daki hak örgütleri ve meslek odaları, söz konusu düzenlemeyle yaşam hakkının yanı sıra temel hak ve özgürlüklerinin ortadan kalkacağını vurguladı.

Bekçilere durdurma, kimlik sorma, sorgulama ve silah kullanma gibi yetkiler getirecek yasa için kanun teklifi TBMM İçişleri Komisyonu’nda kabul edilirken, tasarı henüz yasalaşmadan bazı şehirlerden hak ihlalleri haberleri gelmeye devam ediyor.

Konu gündemdeki yerini korurken Diyarbakır Barosu, Diyarbakır Tabip Odası, HAK İnisiyatifi Temsilciliği, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakı Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Temsilciliği söz konusu teklife ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Diyarbakır Barosu Adli Yardım Hizmet binasında düzenlenen basın toplantısında kurumlar adına ortak açıklamayı yapan Baro Başkanı Cihan Aydın, düzenlemenin kamuoyunun yoğun tepkisine rağmen “Çarşı ve Mahalle Bekçileri Hakkında Kanun Teklifi”nin komisyonda görüşüldükten sonra kabul edilerek Meclis Genel Kurulu’na sunulduğunu hatırlattı.

Fotoğraf: MA

‘Alternatif bir kolluk rejimi oluşturmanın amacı nedir?’

Kanun teklifiyle bekçilerin kolluğun tüm yetkileriyle donatıldığını vurgulayan Aydın, “Genel kolluk varken, hemen hemen aynı yetkilerle donatılmış alternatif bir kolluk rejimi oluşturmanın amacı nedir? Bu soru yasanın ne genel gerekçesinde ne de madde gerekçelerinde tatmin edici bir şekilde açıklanmamıştır” diye belirtti.

“OHAL döneminde çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnamelerle silah kullanma yetkisi kolluk kuvvetleri ile kendilerine görev verilen özel kolluk kuvvetleri ve silahlı kuvvetler mensuplarına ait olduğu düzenlenirken, buradaki özel kolluk kuvveti düzenlemesi ile bugünün provasının yapıldığını söylemek yanlış olmayacaktır” diye belirten Aydın, şöyle devam etti:

“Yine aynı dönemde resmi bir sıfat taşıyıp taşımadıklarına veya resmi bir görevi yerine getirip getirmediklerine bakılmaksızın, eylemlerin bastırılması kapsamında hareket eden kişilere yönelik herhangi bir cezai yaptırım uygulanmayacağı hüküm altına alınarak hem işkencenin hem de cezasızlığın önü açılmıştır.”

‘Ölümlere açıkça davetiye çıkarılıyor’

Konuşmasını “Kamuoyuna bir ‘güvenlik hizmeti’ gibi sunulan düzenlemeler işkenceye açık kapı haline gelmektedir” sözleriyle sürdüren Aydın, ‘paralel kolluk rejimi mensupları’ olarak niteledirdiği bekçilere silah kullanma yetkisi verilmiş olması için ise “yeni yargısız infazlara, aşırı ve gereksiz güç kullanımı sonucu ölümlere açıkça davetiye çıkarmaktadır” yorumunda bulundu.

Diyarbakır Barosu Başkanı Aydın, “bekçilere silah kullanma yetkisi verilmiş olmasının, yaşam hakkına yönelik daha fazla tehdit anlamına geleceğini ve daha fazla kişinin ‘devlet kurşunu’ ile ölümüne yol açacağını kamuoyuna duyurmak isteriz” dedi.

“Polis şiddetinin bu kadar yaygın olduğu bir dönemde, hiçbir eğitim almadan göreve başlatılan üstelik de silah kullanma yetkisi ile donatılan bu güçlerin daha fazla ölüm, mağduriyet ve hak ihlali üreteceğinden kuşkumuz bulunmamaktadır.”

Aydın, “Yine Ceza Muhakemesi Kanunu’na (CMK) göre zorunlu haller dışında hakimin iznini gerektiren ‘el koyma’ yetkisinin bekçilere tanınması, yurttaşların can güvenliğinin yanı sıra mal güvenliğini de tehdit edecektir” diye ekledi.

‘Tasarı tümden geri çekilmeli’

Ayrıca Aydın, söz konusu düzenlemeyle yaşam hakkının yanı sıra “gösteri ve yürüyüş hakkı”, “özel hayatın gizliliği”, “kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkı” gibi temel hak ve özgürlüklerinin ortadan kalkacağını ya da önemli ölçüde kısıtlayacağını vurguladı.

Cihan Aydın açıklamasını, “Bu nedenle bizler daha fazla ölüme yol açacak, temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıracak ve kısıtlayacak bu yasa tasarısının tümden geri alınması çağrısında bulunuyoruz” sözleriyle noktaladı.


“İktidarın sokaktaki gözü, hafiyesi ve kelepçesi”: Bekçiler

Bekçilerin yetkilerini genişleten teklif komisyonda kabul edildi

“Bekçiler bellerine silah takıp mahallelerde terör estirecekler”

İstanbul’da bekçiler bir kişiyi darp edip demirlere kelepçeledi

Malatya’da bir bekçi, yurttaşa ateş ederken diğer bekçiyi vurdu


Mezopotamya Ajansı’ndan derledik.

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kaftancıoğlu yeniden aday: Parolamız 'İstanbul'dan Türkiye'ye tek yön iktidar'
Sonraki Haber
Kılıçdaroğlu'ndan İdlib'e dair beş maddelik öneri