Ana SayfaDünyaDoğu Afrika’da çekirge istilası: Gıda güvenliği tehlikede, veba riski var

Doğu Afrika’da çekirge istilası: Gıda güvenliği tehlikede, veba riski var

HABER MERKEZİ – Birleşmiş Milletler, çekirgelerin hızla yayılmaya devam ettiği Doğu Afrika ülkelerinde son yılların en kötü çekirge istilasının yaşandığı ve 13 milyon kişinin gıda güvenliğinin tehlikede olduğu uyarısında bulundu. Ayrıca durumun bir yıl içinde kontrol altına alınamaması durumunda “çekirge vebası” yaşanabileceği uyarısı da geldi. Uzmanlar tüm bunların yaşanmasında iklim değişikliğinin etkisine dikkat çekiyor.

Doğu Afrika ülkeleri Kenya, Etiyopya ve  Somali’de çekirgeler hızla yayılıyor.

Uyarıda bulunan Birleşmiş Milletler (BM), bu ülkelerde son yılların en kötü çekirge istilasının yaşandığı ve 13 milyon kişinin gıda güvenliğinin tehlikede olduğunu belirtiyor.

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Mark Lowcock, düzenlediği basın toplantısında Kenya’da son 70 yılın, Etiyopya ve Somali’de ise son 25 yılın en kötü çekirge istilasının yaşandığını belirtti.

Çekirge istilasına karşı acil önlem alınmazsa Doğu Afrika ülkelerinin ”felakete” sürükleneceği ve ciddi bir insani krizle karşı karşıya kalacağını aktaran Lowcock, çöl çekirgeleriyle mücadele planı için 76 milyon dolara ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Lowcock, çekirgelerin sayısının artması ve hızla yayılmalarında iklim değişikliğin de etkili olduğunu ifade etti.

“Çekirge vebası” uyarısı

BM Gıda Tarım Örgütü ise tüm bölgenin çekirge istilasından etkilenmesi ve bir yıl içinde durumun kontrol altına alınamaması durumunda “çekirge vebası” yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Doğu Afrika’da yayılmayı sürdüren çöl çekirgeleri Kenya, Somali ve Etiyopya’dan sonra Uganda ve Tanzanya’ya da ulaşmış durumda.

Her gün 150 kilometre yol katedebilen ve geçtiği bölgedeki ekinlere zarar veren çekirgeler, gıda güvenliğini tehlikeye atıyor.

Bir kilometrekarede yer alan 40-80 milyon çekirge, sadece bir günde 35 bin kişiye yetecek gıdayı tüketebiliyor.


Fotoğraflar: AP


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Pentagon: İran saldırısında 109 ABD askeri travmatik beyin hasarı geçirdi
Sonraki Haber
Cezayir’de Said Buteflika’ya hapis, Troçkist lidere beraat