Ana SayfaDünyaDSÖ: Corona sınır tanımıyor, hiçbir ülke vakalara sahne olmayacağını zannetmesin

DSÖ: Corona sınır tanımıyor, hiçbir ülke vakalara sahne olmayacağını zannetmesin

HABER MERKEZİ – Yeni tip Corona virüsü yayılmaya ve can almaya devam ederken, Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Ghebreyesus virüs için “Belirleyici bir noktaya ulaştı” dedi. Virüsün sınır tanımadığını belirten Ghebreyesus, “Hiçbir ülke vakalara sahne olmayacağını zannetmesin” uyarısında bulundu.

Çin’in Hubei eyaletine bağlı Wuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip Corona virüsü (Covid-19), dünya genelinde 81 binden fazla kişiye bulaştı.

Kısa sürede neredeyse tüm dünyaya yayılan virüsten ölenlerin sayısı her geçen gün artıyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, son duruma ve güncel gelişmelere dair açıklamalarda bulundu.

Ghebreyesus, DSÖ’nün Cenevre’deki merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Covid-19’un Çin’de kontrol altına alınıyor gibi göründüğünü belirterek, Çin dışında yaşananlara dikkat çekti.

Covid-19 için “Virüs, salgın (pandemi) potansiyeli taşıyor” ifadesini kullanan Ghebreyesus, virüs için endişeye kapılınmaması çağrısında bulunarak, “Şimdi korkmanın zamanı değil ama enfeksiyonu önlemek ve hayat kurtarmak için harekete geçme zamanı” değerlendirmesini yaptı.

Tablo: Euronews

Son birkaç günde Çin dışında rapor edilen vaka sayılarının, ilk kez Çin’deki yeni duyurulan vaka sayılarını aştığını anımsatan Ghebreyesus, “Belli bir noktaya ulaştık” dedi.

Ghebreyesus, son 24 saatte kimi ülkelerde ilk kez Covid-19 vakalarının ortaya çıkmasına ilişkin ise “Bu ülkelerin her birine mesajım şudur ki; bu sizin için bir fırsat penceresi” ifadesini kullandı.

Bu ülkelerin virüse karşı şu anda agresif şekilde mücadele vermeleri durumunda, virüsün kontrol altına alınabileceğine işaret eden Ghebreyesus, “İnsanların hasta olmasını engelleyebilirsiniz, hayat kurtarabilirsiniz. Dolayısıyla bu ülkelere tavsiyem, hızlı hareket etmeleridir” diye konuştu.

Ghebreyesus, virüsün İran, İtalya ve Güney Kore’de “neler yapabileceğini” gösterdiğine değinerek, “Ancak bu virüs, grip değildir. Doğru önlemlerle frenlenebilir” dedi.

Fotoğraf: AFP / İran

İki haftadan uzun süredir Belçika, Kamboçya, Hindistan, Nepal, Filipinler, Rusya Federasyonu, Sri Lanka ve Vietnam’dan yeni vaka bildirilmediğini aktaran Ghebreyesus, bununla beraber virüsün her ülkeyi vurabileceği ve sınır tanımadığını yineledi.

Ghebreyesus, “Hiçbir ülke vakalara sahne olmayacağını zannetmesin, bu fiilen ölümcül bir hata olur. Ancak ne umutsuz ne de çaresiz değiliz” diye konuştu.


Karınca, NTV, AA, Sputnik, BBC, Euronews

PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
İçişleri Bakanlığı açıkladı: CHP'li Yalova belediye başkanı görevden uzaklaştırıldı
Sonraki Haber
İran'da cumhurbaşkanı yardımcısı da Corona'ya yakalandı