Ana SayfaGüncelEdirne’de mülteci hareketliliği artıyor, HDP’den iktidara çağrı

Edirne’de mülteci hareketliliği artıyor, HDP’den iktidara çağrı

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin Avrupa’ya gitmek isteyen mültecileri engellemeyeceği mesajının ardından sınır kenti Edirne’de hareketlilik artıyor, HDP “AKP iktidarını, mültecilere karşı siyasi ve insani sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz” diyor.

Suriye’nin İdlib vilayetinde bulunan Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) birliklerine 27 Şubat’ta düzenlenen saldırının akabinde AKP Sözcüsü Ömer Çelik’in “Mülteci politikamız aynıdır ama ortada bir durum var, artık mültecileri tutabilecek durumda değiliz” açıklamasının ardından yüzlerce mülteci, Avrupa’ya gitmek için Edirne’ye doğru yola çıkmıştı.

Bulgaristan ve Yunanistan sınırındaki kentte önceki gün gece saatlerinde başlayan mülteci hareketliği artarak devam ediyor.

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in “Yunanistan’a yasa dışı hiçbir girişe izin verilmeyecek” açıklamasına rağmen bazı mültecilerin dün gece farklı noktalardan sınırı geçtiği bilgileri geliyor.

Fotoğraf: AFP

Sayıları yüzlerle ifade edilen diğer mültecilerin tampon bölgede bekleyişi ise sürüyor.

Uluslararası Af Örgütü de sınır güvenliğini arttıran Yunanistan ve Bulgaristan’a, Türkiye’den ayrılarak Avrupa’ya ulaşmaya çalışan mültecilere “kapılarınızı açın” çağrısı yapıyor.

HDP: Sorumluluklarınızı yerine getirin

HDP Göçmen ve Mülteciler Komisyonu adına açıklama yapan Gülsüm Ağaoğlu ise AKP iktidarına çağrıda bulunuyor.

“AKP kendi günahlarının neticesinde İdlib’de yaşanmış olan trajedinin hıncını mültecilerden çıkarmaya kalkmakta ve bu anlamıyla da yeni bir suç işlemektedir” diyen Ağaoğlu, mültecilere yönelik uygulamadan vazgeçmesini istedi ve iktidardan “Ege’de yaşanabilecek mülteci ölümlerine karşı önlem alınmasını” istedi.

Ağaoğlu, “AB’ye yönelik şantaj ve tehdit aracı haline getirilen mültecilerin bu tehlikeli yolculuğunda meydana gelecek olası ölümlerden ve trajedilerden bu iktidar sorumlu olacaktır” dedi.

Sözlerini bir çağrıyla sonlandıran Ağaoğlu, “AKP iktidarını, mültecilere karşı siyasi ve insani sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz” diye konuştu.

İdlib saldırısı

Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’de 27 Şubat’ta Türk Silahlı Kuvvetleri birliklerine dönük hava saldırısında 34 asker hayatını kaybetti.

Akabinde Türkiye, İdlib’de Suriye ordusu mevzilerine misilleme atışları düzenlediğini açıkladı.

Fotoğraf: Reuters

Saldırının ardından yoğun bir diploması trafiği yaşandı. Türkiye ve dünyadan art arda açıklamalar geldi. NATO da Türkiye’nin talebiyle olağanüstü toplandı.

Yine acil olarak toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin toplantısında konuşan BM Genel Sekreteri, taraflara ateşkes çağrısı yaptı.

Ankara ile Moskova’dan gelen karşılıklı İdlib açıklamalarında ise iki ülke arasındaki son dönemdeki görüş ayrılıkları ön plana çıktı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar İdlib’deki saldırının Rusya ile koordinasyona rağmen gerçekleştiğini belirtirken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Türkiye’nin İdlib’deki birliklerinin konumuna dair Moskova’yı bilgilendirmediğini söyledi ve “Türk askerleri teröristlerin arasındaydı” ifadesini kullandı.

Bunlarla birlikte Kremlin’den yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 5 Mart ya da 6 Mart’ta Moskova’da bir araya gelmesi üzerinde çalışıldığı belirtildi.

Öte yandan Türkiye’nin Avrupa’ya gitmek isteyen mültecileri engellemeyeceği yönünde verdiği mesajların ardından Bulgaristan ve Yunanistan sınır kapılarında yoğunluk arttı.


İdlib saldırısı sonrası ne oldu, kim ne dedi?

İdlib’de TSK’ye hava saldırısı: 33 asker hayatını kaybetti

Osmanlı hayalinin bilançosu – Abdulmelik Ş. Bekir

Pompeo: Türkiye’ye yardım seçeneklerini gözden geçiriyoruz

BM Güvenlik Konseyi’nde İdlib tartışması: Taraflar ne dedi?




Önceki Haber
Akaryakıtta vergi zammı: Pompaya 18 kuruş olarak yansıtıldı
Sonraki Haber
Rusya: Türkiye'yle gerilimi azaltmak için anlaşma sağlandı