Ana SayfaGüncelElçi cinayeti: Diyarbakır Barosu’ndan ‘şüpheli’ polislerin tutuklanmamasına tepki

Elçi cinayeti: Diyarbakır Barosu’ndan ‘şüpheli’ polislerin tutuklanmamasına tepki

HABER MERKEZİ – Diyarbakır Barosu, Tahir Elçi cinayeti soruşturması kapsamında 4 yıl sonra ‘şüpheli’ sıfatıyla ifadeleri alınan üç polis için tutuklama talep edilmemiş olmasına tepki göstererek, “Şüphelilerin tutuklanmamış olması ihmaller ve özensizlikler zincirine bir halka daha eklemiştir” dedi.

Diyarbakır Barosu, Tahir Elçi cinayeti soruşturmasında 4 yılın ardından üç polisin ‘şüpheli’ sıfatıyla başsavcılık tarafından ifadelerinin alınmasına dair basın açıklaması yaptı.

Açıklamada konuşan Diyarbakır Baro Başkanı Cihan Aydın, soruşturmanın sağlıklı bir şekilde yürütülmesi için dosyada yaşanan bu gelişmeyi bilmelerine rağmen kamuoyu ile paylaşmadıklarını söyledi.

İfadesi alınan polislerden ikisinin görev yerinin değiştirildiğini, birinin ise 8 Temmuz 2018’de yayınlanan 701 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile meslekten ihraç edildiğini belirten Aydın, “Şüpheliler hakkında tutuklama talep edilmemiş, herhangi bir adli kontrol tedbirine de başvurulmamıştır” diyerek tepki gösterdi.

Diyarbakır Barosu’nun Londra Üniversitesi’ne hazırlattığı bilirkişi raporunun 14 Aralık 2018 tarihinde Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na sunulduğunu belirten Aydın, “Bu dilekçede üç polis memuru ilk kez şüpheli olarak zikredilmiş, üç polis memurunun şüpheli olarak ifadelerinin alınması, müteakiben tutuklamaya sevk edilmeleri talep edilmiştir. Ancak talebimizden 13 ay sonra şüphelilerin ifadesine başvurulmuştur” dedi ve ekledi:

“Şüphelilerin tutuklanmamış olması ihmaller ve özensizlikler zincirine bir halka daha eklemiştir.”

Aydın, şüpheli polislerin görev başında olmaları nedeniyle delillerin karartılması ihtimali bulunduğuna da dikkat çekerek, ifadeleri alınan polislerin açığa alınması gerektiğini vurguladı.

‘Beklentimiz dava aşamasına geçilmesi’

“Soruşturmanın davaya dönüşerek delillerin tartışılmasının ve değerlendirilmesinin önü açılmalıdır” çağrısında bulunan Aydın, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Bizler bu cinayet ile ilgili ihmaller dizisini biliyoruz ve farkındayız. Cinayetten hemen sonra olay yerinde bir keşif yapılmadığını, olay anını gösteren bazı kamera kayıtlarında sözüm ona ‘görüntü kaybı’ olduğunu, olay yerindeki bazı kamera kayıtlarına açıklanmayacak bir şekilde ‘ulaşılamadığını’, dosyadaki bazı belgelerin bizlerden gizlendiğini biliyoruz.
“Hazırlanacak iddianamenin bu sorulara cevap olmasının yanı sıra, 4 yılı aşkın bir süredir neden ve neyi beklediğimize de cevap vermesini bekliyoruz. Tahir Elçi ailesinin, Diyarbakır Barosu’nun her bir üyesinin ve kamuoyunun talebi ve beklentisi; bir an önce iyi temellendirilmiş bir iddianame ile şüpheli ya da şüpheliler hakkında bir iddianame düzenlenmesi ve dava aşamasına geçilmesidir.”

‘Dosyada resmi gizlilik kararı yok’

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Diyarbakır Barosu Tahir Elçi Cinayeti Araştırma Komisyonu üyelerinden avukat Gamze Yalçın, soruşturma dosyasının içeriğine ilk olarak 17 Ocak’ta ulaşabildiklerini ve Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı açıklama aksine soruşturmada resmi bir gizlilik kararının ötesinde “fiili bir gizlilik” kararının olduğunu söyledi.

Öte yandan Türkan Elçi, bugün eşi Tahir Elçi’nin Bağlar ilçesi Yeniköy Mezarlığı’ndaki kabrini ziyaret etti.

Ziyaretin ardından üstü karla kaplı mezarın fotoğrafını Twitter üzerinden paylaşan Türkan Elçi, şunları söyledi:

“Bu sabah 3 şüpheli polisin ifadesi ile ilgili Tahir’den görüş almaya gittim. İnanıyor musun, dedim. Önce sustu. Sonra ‘Üzerimdeki 4 yıllık kar erirse her şey ortaya çıkar’ dedi. Beraber yağan karı seyrettik.”

Ne olmuştu?

Cinayetle ilgili etkin soruşturma yapılmadığını sık sık kamuoyuyla paylaşan Diyarbakır Barosu, olay anına ilişkin gazetecilerin çektiği görüntüleri Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü Forensic Architecture’a (Adli Mimarlık) göndererek bilirkişi raporu istemişti.

Hazırlanan raporda, Tahir Elçi’nin öldürüldüğü esnada ateş açan polislerin atış yönü, atış sayısı ve Elçi’nin yere düştüğü an üzerinden yapılan incelemeler sonucunda olası üç polis tespit edilip, bu polislerden birinin ise Elçi’yi öldüren kesin fail olduğu belirtilmişti.

Ancak Forensic Architecture’ın hazırladığı raporu Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’na sunan Diyarbakır Barosu, rapora ilişkin savcılığın herhangi bir işlem yapmadığını, raporun işaret ettiği şüpheli polislerin kimliklerinin belirlenmediği ve ifadelerine başvurmadığını açıklamıştı.

Başsavcılık rapor doğrultusunda işlem yapmazken, Forensic Architecture’ın raporu sonrası Adli Tıp Kurumu’ndan (ATK) yeni bir rapor hazırlanmasını istemişti.

Ancak yeni rapor için dosyanın tamamını ATK’ye gönderen savcılığın talebi, Adli Tıp tarafından reddedilmişti.

Soruşturma kapsamında şüphelilerin tespit edildiği, 9 ve 10 Ocak’ta üç polisin “şüpheli” sıfatıyla ifadelerinin alındığı ortaya çıkmıştı.

Sorgulanan şüpheli polislerin üçünün de haklarındaki “olası kastla öldürme” suçlamasını reddettiği belirtilmişti.

Bu gelişmenin ortaya çıkmasının ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Yavuz, “Bundan sonra artık soruşturma tamamlanıp dava aşamasına geçilecek” açıklamasında bulunmuştu.


Elçi cinayeti: Görevdeki üç polis 4 yıl sonra “şüpheli” sıfatıyla ifade verdi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bu kez Meclis önünde: 'Açım' diyen yurttaş intihara kalkıştı
Sonraki Haber
Gazeteci Deniz Yücel hakkında 16 yıla kadar hapis cezası istendi