Ana SayfaGüncelElçi cinayeti: Görevdeki üç polis 4 yıl sonra “şüpheli” sıfatıyla ifade verdi

Elçi cinayeti: Görevdeki üç polis 4 yıl sonra “şüpheli” sıfatıyla ifade verdi

HABER MERKEZİ – Tahir Elçi cinayetine ilişkin yürütülen soruşturmada 4 yıl sonra halen aktif görevde olan üç polisin “şüpheli” sıfatıyla ifadelerinin alındığı ortaya çıktı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı konuya ilişkin “Bundan sonra artık soruşturma aşaması tamamlanıp, dava aşamasına geçilecek” açıklamasında bulundu.

28 Kasım 2015 tarihinde Diyarbakır’ın Sur ilçesindeki Dört Ayaklı Minare önünde öldürülen Diyarbakır Barosu Başkanı Tahir Elçi cinayetinin üzerinden 4 yıl geçti.

Soruşturma geçen bu 4 yıllık süre zarfında tek bir şüpheli olmaksızın sürdürülüyordu.

Soruşturma kapsamında geçtiğimiz Ocak ayında şüphelilerin tespit edildiği ve ifadelerinin alındığı ortaya çıktı.

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın, Elçi’nin öldürüldüğü esnada sokakta bulunan ve silahlarını ateşledikleri tespit edilen üç polisi “şüpheli” sıfatıyla dosyaya kaydettiği belirtildi.

DW Türkçe’den Felat Bozarslan’ın haberine göre savcı, halen aktif görevde bulunan üç polisin “şüpheli” sıfatıyla ifadelerini aldı.

Böylece 4 yılın ardından ilk kez dosyada şüpheliler yer almış oldu.

Şüpheli polislerden ikisi başka şehirlerden Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile biri ise bizzat savcılığa gelerek ifade verdi.

Şüphelilerin ifadesinin 9 ve 10 Ocak’ta soruşturma savcısı tarafından alındığı belirtildi.

Polislerin ifadeleri

Elçi cinayeti ile ilgili sorgulanan şüpheli polislerin üçü de haklarındaki “olası kastla öldürme” suçlamasını reddetti.

Tahir Elçi’nin basın açıklaması nedeniyle bölgede görev aldıklarını söyleyen şüpheli polislerden S.T., bir süre sonra silah sesleri duyduğunu, sesi duyduktan bir dakika sonra önünden bir kişinin geçtiğini belirttti.

S.T., bu kişiye ateş ettiğini, hemen arkasından bir kişinin daha geçtiğini ve bu kişiye de ateş etmeye başladığını kaydetti.

5-6 el ateş ettiğini söyleyen şüpheli polis S.T., ifadesinde şunları söyledi: “Şahıs beni geçtikten sonra arkası dönük vaziyette bana bir el ateş etti. Karın boşluğumdan yaralandım. Yaralandıktan sonra bulunduğum yere çöktüm ve ateş etmedim. Olay esnasında Tahir Elçi’yi görmedim. Ateş ederken atış menzilimde kimse yoktu. Tahir Elçi’yi ben öldürmedim.”

Silahını ateşleyen şüpheli polislerden F.T. ise çatışma başlamadan önce Tahir Elçi ile arasında bir ya da iki metre mesafe olduğunu söyledi.

Sokağa giren ikinci kişinin kendilerine ateş ettiğini söyleyen F.T., kendisinin de bu kişiye doğru ateş ettiğini ifade etti.

Daha sonra Dört Ayaklı Minare’nin altında bir kişinin yerde yattığını gördüğünü söyleyen F.T., “Tahir Elçi’nin vurulma anını görmedim. Tahir Elçi’ye ben ateş etmedim. Tahir Elçi benim atış menzilimde değildi. Kimin vurduğunu görmedim. Ben bu olayın teröristler tarafından planlandığını düşünüyorum. Olay yerinde kimlik tespiti yapılan teröristlerin siyasi ve askeri eğitim aldıklarını biliyorduk. Tahminim suikast için oraya gelmişlerdi” iddialarında bulundu.

Şüpheli polislerden M.S. ise Tahir Elçi’nin vurulduğu anı görmediğini savunarak, “Tahir Elçi’yi vuran kişi ya da kişileri bilmiyorum. Olay anında silahlı şahsı durdurmak için ateş ettim. Tahir Elçi’yi ben vurmadım” dedi.

Bundan sonra ne olabilir?

Hukukçular, olası şüphelilerin tespit edilmesi ve ifadelerinin alınmasının ardından savcının kısa sürede iddianame hazırlayacağı görüşünde.

İddianame hazırlanır ve kabul edilirse, şüpheliler “sanık” sıfatına girecek ve Ağır Ceza Mahkemesi’nde “olası kastla öldürme” suçundan 20 yıldan 25 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak.

Ancak, savcının delilleri yeterli bulmayıp, şüpheliler hakkında takipsizlik kararı verme yetkisi de var.

Başsavcı’dan açıklama

Üç polisin ‘şüpheli’ sıfatıyla ifadelerinin alındığının ortaya çıkmasının ardından Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz, Elçi cinayeti soruşturmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Yavuz, soruşturmanın son aşamalarına gelindiğini belirterek, “İfade alma işlemlerini de tamamladık” dedi ve ekledi: “Bundan sonra artık soruşturma tamamlanıp dava aşamasına geçilecek. Şu anda üç şüphelinin ifadesi alındı. Şu anda soruşturma gizli.”

Baro: Üç polisten biri kesin fail

Cinayetle ilgili etkin soruşturma yapılmadığını sık sık kamuoyuyla paylaşan Diyarbakır Barosu, olay yerindeki gazetecilerin çektiği görüntüleri Londra Üniversitesi Adli Mimarlık Bölümü Forensic Architecture’a (Adli Mimarlık) göndererek bilirkişi raporu istemişti.

Hazırlanan raporda, Tahir Elçi’nin öldürüldüğü esnada ateş açan polislerin atış yönü, atış sayısı ve Elçi’nin yere düştüğü an üzerinden yapılan incelemeler sonucunda olası üç polis tespit edilip, bu polislerden birinin ise Elçi’yi öldüren kesin fail olduğu belirtilmişti.

Ancak Forensic Architecture’ın hazırladığı raporu Diyarbakır Cumhuriyet Savcılığı’na sunan Diyarbakır Barosu, rapora ilişkin savcılığın herhangi bir işlem yapmadığını, raporun işaret ettiği şüpheli polislerin kimliklerinin belirlenmediği ve ifadelerine başvurmadığını açıklamıştı.

Başsavcılık rapor doğrultusunda işlem yapmazken, Forensic Architecture’ın raporu sonrası Adli Tıp Kurumu’ndan (ATK) yeni bir rapor hazırlanmasını istemişti.

Yeni rapor için dosyanın tamamını ATK’ye gönderen savcılığın talebi, Adli Tıp tarafından reddedilmişti.

4 yıl boyunca işlem yapılmayan dosya, 2019’un Mayıs ayında Diyarbakır’a atanan Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Yavuz’un göreve başlaması ile yeniden açılmıştı.

Elçi’nin ölüm yıldönümü olan 28 Kasım 2019 günü yaptığı açıklamada dosyada önemli mesafe kat edildiğini savunan Yavuz, “Baro’nun sunduğu tüm taleplere olumlu yaklaşıyoruz. Kısa sürede dosyanın tamamlanması için çalışıyoruz” demişti.

Başsavcı’nın bu açıklamasından 43 gün sonra, Forensic Architecture’ın hazırladığı raporda olası fail olarak tespit edilen üç polisin ifadeleri alınmış oldu.


Tahir Elçi cinayetinin üzerinden 4 yıl geçti

Diyarbakır Barosu Başkanı: Elçi cinayetinin muhtemel failleri tespit edildi




Önceki Haber
Türkiye’nin İdlib çıkmazı - Selahattin Demirtaş
Sonraki Haber
Bursa'da Suriyeli çocuk evinde ölü bulundu