Ana SayfaGüncelErdoğan: Rejime de onları destekleyenlere de kararlığımızı göstereceğiz

Erdoğan: Rejime de onları destekleyenlere de kararlığımızı göstereceğiz

HABER MERKEZİ – İdlib saldırısının ardından ilk kez konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, TSK birliklerinin hedef alındığı saldırıda yaşamını yitiren asker sayısının 36’ya yükseldiğini açıkladı. ‘Türkiye’nin Suriye’de ne işi var?’ sorusunu da eleştiren Erdoğan, operasyonlara devam mesajı vererek “Rejime de onları destekleyenlere de kararlığımızı göstereceğiz” dedi.

AKP genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İdlib’deki saldırının ardından yaklaşık 36 saat sonra kameraların karşısına geçerek yaşanan son gelişmelere dair açıklamalarda bulundu.

İstanbul’da partisinin milletvekilleri ile bir araya geldiği buluşmada konuşan Erdoğan, Suriye meselesinin Türkiye için “asla bir macera veya sınırlarını genişletme çabası” olmadığını savundu.

Erdoğan, İdlib’deki saldırıda hayatını kaybeden askerlerin sayısının 36’ya yükseldiğini duyurdu, ancak Cumhurbaşkanlığı ilerleyen saatlerde bir düzeltme yayımlayarak hayatını kaybeden asker sayısını 34’e çekti.

“İdlib ülkemizi köşeye sıkıştırmak ve diğer kazanımlarımızı elimizden almak için kurgulanan, kışkırtılan bir konu olarak önümüze geldi” ifadelerini kullanan Erdoğan, yeni bir göç dalgasını kaldırabilecek durumda olmadıklarını söyledi.

‘Türkiye’nin Suriye’de ne işi var?’

‘Türkiye’nin Suriye’de ne işi var?’ sorusunu da eleştiren Erdoğan, “Biz oraya Suriye halkının davetlisi olarak gittik” iddiasında bulundu ve çekilmeme mesajı verdi: “Suriye halkı ‘tamam bu iş bitti’ demeden bizim oradan çıkma niyetimiz de yok.”

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’le dün gerçekleştirdiği telefon görüşmesine değinen Erdoğan, “Sayın Putin’e de söyledim. ‘Sizin orada ne işiniz var?’ Eğer siz üs kuracaksanız, yine kurun ama orada bizim önümüzden çekilin, biz Esed güçleriyle gereğini yaparız” dedi.

“Karşımızdaki senaryonun asıl hedefi Suriye değil, Türkiye’dir” diyerek sözlerini sürdüren Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasında şunları kaydetti:

“Şu anda ekranları başında bizi izleyen milletime özellikle sesleniyorum: ‘Türkiye’nin Suriye’de ne işi var?’ sorusu, aslında ‘Türkiye terör örgütlerine ve kendine düşman bir rejime teslim olmalı’ önerisini bize tavsiye ediyorlar. Bunların yaptığı budur.”

“Rejime de onları destekleyenlere de kararlığımızı göstereceğiz” şeklinde sözlerini sürdüren Erdoğan ayrıca, Suriye sınır hattı boyunca 30 kilometre derinliğinde bir “güvenli bölge”yi oluşturmak için çalışmaların devam ettiğini belirtti.

Erdoğan’ın bu açıklamaları, Rusya Dışişleri Bakanlığı’nın, Ankara ile Moskova arasında gerçekleştirilen görüşmeler sonucunda tarafların Suriye’de gerilimi azaltma konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurmasının akabinde geldi.

Fotoğraf: Gülşah Karadağ / Twitter

Diğer yandan Avrupa’ya gitmek isteyen mültecilere de değinen Erdoğan, bundan sonra sınır kapılarının kapatılmayacağını duyurdu:

“Ne dedik aylar önce? ‘Eğer bu böyle giderse biz kapıları açmak zorunda kalacağız.’ Rahatsız oldular. İnanmadılar bizim bu söylediğimize. Biz de dün ne yaptık? Kapıları açtık. Şimdi bu sabah itibarıyla yaklaşık 18 bin oldu kapıları zorlayıp geçenler. Ama bugün herhalde 25 bin-30 bini bulabilir. Bu kapıları bundan sonraki süreçte de kapatmayacağız.”

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da konuya ilişkin Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Bizim ülkemizden giden insanları zorla tutmak gibi bir yükümlülüğümüz yok. Ama Yunanistan’ın kapısına gelenlere insan gibi davranma yükümlülüğü var” ifadelerini kullandı.

İdlib saldırısı

Suriye’nin kuzeybatısındaki İdlib’de 27 Şubat’ta Rusya destekli Suriye ordusunun Türk Silahlı Kuvvetleri birliklerine dönük hava saldırısında 36 asker hayatını kaybetti.

Akabinde Türkiye, İdlib’de Suriye ordusu mevzilerine misilleme atışları düzenlediğini açıkladı.

Fotoğraf: Associated Press

Saldırının ardından yoğun bir diploması trafiği yaşandı. Türkiye ve dünyadan art arda açıklamalar geldi. NATO da Türkiye’nin talebiyle olağanüstü toplandı.

Yine acil olarak toplanan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin toplantısında konuşan BM Genel Sekreteri, taraflara ateşkes çağrısı yaptı.

Ankara ile Moskova’dan gelen karşılıklı İdlib açıklamalarında ise iki ülke arasındaki son dönemdeki görüş ayrılıkları ön plana çıktı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar İdlib’deki saldırının Rusya ile koordinasyona rağmen gerçekleştiğini belirtirken, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ise Türkiye’nin İdlib’deki birliklerinin konumuna dair Moskova’yı bilgilendirmediğini söyledi ve “Türk askerleri teröristlerin arasındaydı” ifadesini kullandı.

Bunlarla birlikte Kremlin’den yapılan açıklamada, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in 5 Mart ya da 6 Mart’ta Moskova’da bir araya gelmesi üzerinde çalışıldığı belirtildi.

Öte yandan Türkiye’nin Avrupa’ya gitmek isteyen mültecileri engellemeyeceği yönünde verdiği mesajların ardından Bulgaristan ve Yunanistan sınır kapılarında yoğunluk arttı.


İdlib saldırısı sonrası ne oldu, kim ne dedi?

Rusya: Türkiye’yle gerilimi azaltmak için anlaşma sağlandı

Osmanlı hayalinin bilançosu – Abdulmelik Ş. Bekir

Pompeo: Türkiye’ye yardım seçeneklerini gözden geçiriyoruz

BM Güvenlik Konseyi’nde İdlib tartışması: Taraflar ne dedi?

Edirne’de mülteci hareketliliği artıyor, HDP’den iktidara çağrı





Önceki Haber
Rusya: Türkiye'yle gerilimi azaltmak için anlaşma sağlandı
Sonraki Haber
Osmanlı hayalinin bilançosu