Ana SayfaGüncelİdlib çıkmazı: Erdoğan’dan Şam’a tehdit, Rusya’dan Ankara’ya suçlama

İdlib çıkmazı: Erdoğan’dan Şam’a tehdit, Rusya’dan Ankara’ya suçlama

HABER MERKEZİ – Türkiye’nin hedefte olduğu İdlib’de atılacak adımları açıklayan AKP lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye ve Rusya’yı sivillere saldırmakla suçladı ve Şam yönetimini tehdit etti. Erdoğan, “Askerlerimize en küçük bir zarar gelmesi halinde, rejim güçlerini her yerde vuracağımızı ilan ediyorum” dedi. Moskova ise suçlamaları kabul etmediklerini vurguladı, İdlib’deki durumun kötüye gitmesinin nedeninin Ankara’nın yükümlülüklerini yerine getirmemesi olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra Erdoğan ile Rusya lideri Putin arasında bir telefon görüşmesinin gerçekleştiği bildirildi.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’nin İdlib vilayetindeki saldırı sonrası atılacak adımları açıkladı.

Partisinin Meclis grup toplantısında konuşan Erdoğan, bugüne kadar İdlib’de hayatını kaybeden askerlerin sayısının 14’e yükseldiğini duyurdu.

İdlib’de Suriye hükümet güçleri ve onlarla hareket eden Rusya ile İran destekli silahlı grupların sürekli sivillere saldırdığı suçlamasında bulunan Erdoğan, “İdlib’de rejim ve Ruslar ile rejimle hareket eden güçlerin çoğu saldırılarının sivil halkı hedef aldığı gerçeğini altını bir kez daha çizmek istiyorum. Amaç sahayı tamamen boşaltmaktır” dedi.

Kendilerine verilen sözlerin yerine getirilmediğini, anlaşmalara da kimsenin uymadığını belirten Erdoğan, “Madem durum bu biz de lafa değil sahadaki gerçeklere bakarak hareket edeceğiz” diye konuştu.

“Şubat ayı sonuna kadar rejimi gözlem noktaları gerisine çıkartmakta kararlıyız” mesajı veren Erdoğan, “İdlib’de sivil yerleşim yerlerini vuran hava araçları, artık eskisi gibi rahat hareket edemeyeceklerdir” ifadesini kullandı.

“Geldiğimiz noktada artık kimsenin taşkınlığına, bağnazlığına, satılmışlığına, provokasyonlarına göz yumacak değiliz” diyen Erdoğan, “Karada rejim güçlerini belirlediğimiz sınırların ötesine kadar kovalayacağız” diye belirtti.

Erdoğan ayrıca, Rusya destekli Suriye güçlerini tehdit ederek, “Bu süreçte gözlem noktalarındaki askerlerimize zarar gelmesi halinde bugünden itibaren İdlib ile Soçi muhtırası sınırları ile bağlı kalmadan rejim güçlerini her yerde vuracağımızı buradan ilan ediyorum” dedi ve ekledi: “Mehmetçiklerin kanının döküldüğü bir yer de hiç kimsenin güvende olamayacağını da açıkça söylüyorum.”

Erdoğan’a göre ‘rejime karşı beka mücadelesi’

“Suriye terör örgütlerinin ve kukla rejimlerin elinde kalırsa bizim de güvenliğimiz tehlike altına girer” iddiasında bulunan Erdoğan, sözlerinin devamında şu ifadeleri kullandı:

“Unutulmamalıdır ki Suriye halkının özgürlük mücadelesi aynı zamanda 83 milyon Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının beka mücadelesidir. Suriye güvende olacak ki biz de kendi evimizde güvende olalım.”
Fotoğraf: Twitter /@tcbestepe

Erdoğan, AKP grup toplantısının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı telefon görüşmesine değinen Erdoğan, şunları söyledi:

“Şu anda İdlib’de devam eden süreci Putin’le değerlendirdik. Bu değerlendirmede karşılıklı askerlerimizin rejim güçlerinin hatta Rusya’nın vermiş olduğu hasarlar konusunu ele aldık. Bu konuyla ilgili olarak askerlerimizin Türkiye’de dışişleri, savunma ve istihbaratın Moskova’da bir araya gelmeleri konusunda mutabakata vardık, en kısa sürede görüşmeleri yapacaklar.”

Erdoğan-Putin görüşmesine ilişkin Kremlin’den de bir açıklama geldi.

Açıklamaya göre, Ankara’nın inisiyatifiyle gerçekleşen görüşmede Putin ve Erdoğan, özellikle İdlib gerilimi azaltma bölgesindeki durumun kötüye gitmesi bağlamında Suriye krizinin çözümüne ilişkin çeşitli hususlar konusunda istişarelere devam etti.

17 Eylül 2018 tarihli Soçi Mutabakatı da dahil olmak üzere mevcut anlaşmaların tamamen uygulanmasının önemli olduğunu vurgulayan Putin ve Erdoğan, bu amaç doğrultusunda ilgili kurumların ilave görüşmeler yapmasını kararlaştırdı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ise Türkiye’den bir heyetin Rusya’ya giderek, İdlib krizine dair görüşmeler yapacağını bildirdi.

Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanı’mız bugün Putin’le bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Rusya’yla da birlikte çalışmaya devam ederek ateşkesin kalıcılığını sağlamaya çalışıyoruz” ifadelerini kullandı.

Rusya: Durumun kötüye gitmesinin nedeni Ankara

Bu gelişmelerin ardından Erdoğan’ın suçlamalarına Moskova’dan yanıt geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı’ndan Vladimir Tarabrin, Rusya ve Suriye güçlerinin İdlib’de sivilleri hedef almadığını savundu.

Sputnik’e konuşan Tarabrin, “Rusya’nın ve Suriye ordusunun sivil halka yönelik atımlar yapmadığını birçok kez kesin bir dille ifade ettik. Tüm atımlar, yalnızca terörist oluşumlara, ellerinde silahlarla meşru hükümete karşı savaşanlara yönelik olarak yapılıyor” dedi.

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da basın toplantısı sırasında Erdoğan’ın sözlerinin hatırlatılması üzerine, “Kremlin, taraflara belirli yükümlülükler yükleyen Soçi mutabakatlarına bağlılığını koruyor” dedi.

Peskov, “Özellikle Türk tarafı, İdlib’de yoğun şekilde konuşlanan terör örgütlerinin etkisiz hale gelmesini sağlamayı taahhüt etmişti. Rus tarafı, bu örgütlerin İdlib’den Suriye ordusuna ve Rus askeri tesislerine saldırılar düzenlediğini üzülerek ifade eder” ifadelerini kullandı.

Moskova cephesinden son açıklama ise Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova’dan geldi.

İdlib’deki durumun kötüye gitmesinin nedeninin Ankara’nın yükümlülüklerini kronik bir şekilde yerine getirmemesi olduğunu söyleyen Zaharova, şöyle konuştu:

“Mevcut gerilimin nedeni olarak, Türkiye’nin 17 Eylül 2018 tarihli Soçi Mutabakatı’ndaki yükümlülüklerini kronik olarak yerine getirmemesini ve Ankara’nın kontrolü altında tuttuğu sözde ılımlı, silahlı, muhalif grupları Suriye’nin kuzeydoğusuna Barış Pınarı Harekatı bölgesine ve Libya’ya göndermesini görüyoruz.”

Zaharova, İdlib’deki krizin aşılması için Türkiye’yle çalışmaların devam etmesini beklediklerini ve buna ilişkin programın hazırlanmasına ilişkin çalışmaların sürdüğünü de sözlerine ekledi.

Kerim Has: Türkiye daha büyük bir belaya çekiliyor

Erdoğan’ın açıklamalarını Twitter üzerinden değerlendiren Rusya uzmanı Kerim Has ise “Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugünkü açıklamaları Türkiye’nin değil ama Ankara’nın Suriye’ye karşı savaş açtığının ilanı anlamına geliyor” dedi.

“Akl-ı selim tümüyle rafa kaldırılırken Türkiye, daha büyük bir belaya çekiliyor” yorumunda bulunan Has, “Çok ama çok yanlış” diye de ekledi.

Fotoğraf: AFP

Suriye ordusu, son haftalarda Rusya’nın da hava desteğiyle İdlib’i silahlı gruplardan geri almak için yürüttüğü operasyonları yoğunlaştırmış durumda.

İdlib’de 12 gözlem noktası bulunan Türkiye de askeri yığınağını artırıyor.

Bu gözlem noktalarından dördü ve iki askeri noktanın Suriye hükümet güçlerinin kontrol ettiği bölgede yer alıyor.

Son bir haftada ise Suriye ve Türkiye orduları iki kez karşı karşıya geldi.

3 Şubat ve 10 Şubat’ta Türk Silahlı Kuvvetleri’ne bağlı birlikleri top atışlarıyla hedef almış, 10’u aşkın askerin hayatını kaybetti açıklanmıştı.

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, İdlib’deki Türkiye’ye ait gözlem noktalarını boşaltmayacaklarını belirterek NATO müttefiklerinden somut destek bekledikleri mesajını vermişti.


İdlib çıkmazı: “Türkiye kuşatma altında, manevra alanı kalmadı”

Türkiye’nin İdlib çıkmazı – Selahattin Demirtaş


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
HDP’den ölüm orucundaki Grup Yorum üyeleri için 'acil eylem' çağrısı
Sonraki Haber
Filiz Kaplan cinayeti: Murat Ceritoğlu'na ağırlaştırılmış müebbet