Ana SayfaGüncelEvrensel gazetesine 10 günlük ilan kesme cezası

Evrensel gazetesine 10 günlük ilan kesme cezası

HABER MERKEZİ – Evrensel gazetesine, Mezopotamya Haber Ajansı imzası taşıyan ‘Basın İlan Kurumu Kürtçe yayımcılığı bitirdi’ başlıklı haberi ile Gaziantep Üniversitesi’nin hazırladığı ve bölgede çalışan gazetecilerle görüşülerek hazırlanan ‘Eylem Planı’ raporunu yayınladıkları için 10 günlük ilan kesme cezası verildi.

Basın İlan Kurumu (BİK) Evrensel gazetesine 10 günlük ilan kesme cezası verdi.

Ceza, Mezopotamya Haber Ajansı (MA) imzası taşıyan ‘Basın İlan Kurumu Kürtçe yayımcılığı bitirdi’ başlıklı haberi ile Gaziantep Üniversitesi’nin hazırladığı ve bölgede çalışan gazetecilerle görüşülerek hazırlanan ‘Eylem Planı’ raporunu yayınladıkları için verildi.

Söz konusu ceza da 129 sayılı Basın Ahlak Esasları Hakkında Genle Kurul kararının 1. maddesinde yer alan “Doğruluğu kuşku uyandırabilen ve araştırılması gazetecilik imkânları içinde bulunan haberler, araştırılıp doğruluğundan emin olunmadan yayınlanamaz” ve aynı maddenin (ı) ve (L) bentlerindeki “Kişi, kurum ve toplum katmanlarına yönelik yayınlarda, eleştiri sınırlarını aşan aşağılayıcı sözcükler kullanılamaz; hakaret edilemez, sövülemez iftira ve haksız isnat yapılamaz” maddeleri gerekçe gösterilerek verildi.

“Tarafsız bir muhatap gördüğümüz duygusunda değiliz”

Evrensel gazetesinin avukatı Devrim Avcı, BİK’e verdiği savunmada söz konusu haberin atıf yapılan maddeler kapsamına girmediğini, haberin MA mahreci taşıdığını ve haber başlığının da tırnak içinde verildiğini söyledi.

Konunun bilimsel yöntemlere dayalı hazırlanan bir raporun haberleştirilmesi olduğunu belirten Avcı şunları söyledi:

“Bir üniversite çalışması ile raporlaştırılmış bir bilgiyi yok etmemiz bizden istenemez ve gazetecilik görevimiz özgürce yapabilmemiz de anayasal güvence altında olmalı, kurumlar da buna saygı göstermelidir” dedi.
“Karşımızda tarafsız bir muhatap gördüğümüz duygusunda değiliz. Daha önce, gazetemizde istenen savunmalar karşısında en fazla 2-3 gün ilan kesme cezası gelirken, şimdi 10 ve 15 gün verilmektedir. Bu savunmamızın da en üst sınırdan bir cezaya muhatap kalacağından şüphe duyamıyoruz.
“Daha önce yaptığımız gibi muhatap olduğumuz bu durumu basın meslek örgütlerinin gündemine getirmek, Meclise taşımak ve ulusal, uluslararası tüm platformları maruz kaldığımız bu adaletsiz uygulamalar zincirine karşı harekete geçirmek dışında yapabileceğimiz hiçbir şey kalmamıştır.Savunmamızın adil bir karşılık bulacağına dair hiçbir iyimserlik taşıyamıyoruz.”

Gazeteye daha önce ilan kesme cezaları verilmişti. Bu cezalardan birine gerekçe olarak ‘Okur dayanışması’ gösterilmişti.


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Kadın gazeteciler için yeni uygulama
Sonraki Haber
Beş il ve iki ilçede eğitime kar tatili