Ana SayfaGüncelGezi Davası: “Milyonları da yargılasanız, bu gerçeği yok edemeyeceksiniz”

Gezi Davası: “Milyonları da yargılasanız, bu gerçeği yok edemeyeceksiniz”

HABER MERKEZİ – Gezi Davası’nda sunulan mütalaayı reddettiklerini vurgulayan Taksim Dayanışması’ndan Mücella Yapıcı, “Bu iddianame sadece yargılananlara değil, Gezi’de yer alan, sözünü sakınmayan, kendi kaderine sahip çıkan milyonlarca insanın aklına ve iradesine de saygısızlıktır” dedi ve ekledi: “Milyonları da yargılasanız, bu gerçeği yok edemeyeceksiniz.”

Gezi Parkı eylemlerinin üzerinden 6 yıl geçtikten sonra açılan, biri tutuklu 16 sanıklı Gezi Davası’nda geçtiğimiz hafta esas hakkındaki mütalaa mahkemeye sunulmuştu.

Savcı Edip Şahiner mütalaasında, davanın tek tutuklu sanığı Osman Kavala ile sanıklardan Mücella Yapıcı ve Yiğit Aksakoğlu’nun ağırlaştırılmış müebbet hapsini istemişti.

Üç ismin “Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs” suçunu işlediği iddia edilmişti.

18 Şubat’ta yapılacak davanın duruşması öncesinde TMMOB İstanbul Büyükkent Şubesi’nde basın toplantısı düzenleyen Taksim Dayanışması, “Gezi’yi lekelemeye yönelik beyhude çabaları” reddettiklerini vurguladı.

Ortak basın açıklamasını okuyan ve hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması istenen Yüksek Mühendis Mücella Yapıcı, Gezi Direnişi’nin bu toprakların eşitlik, özgürlük ve adalet umudu olduğunu belirtti.

Yapıcı, Gezi Direnişi’nin suçlulaştırılmaya çalışıldığını belirterek, “Bu ülkede kurgu davalarla defalarca karşılaştık. Herkes gerçeği biliyordu, yargı ise kararlarıyla şaşırtıyordu. Aklımız, mantığımız, izanımız defalarca sınandı” dedi ve ekledi:

“Zamanında bu davaları haklı bulanlar, yıllar sonra çıkıp ‘kandırıldık’ dediler. Üstelik bunu, bir mensubu olmadıkları yargı adına söylediler. Bu kandırılma, uydurulmuş delillerle, tanıklarla ve kurguyla sanık sandalyesine oturtulanların yaşam haklarının ihlaline sebep oldu.”

Yapıcı, “İddianamede geçen isimler nezdinde, demokratik haklarını kullanmak için sokağa çıkan milyonlarca insan yargılanıyor” diye belirtti.

Gezi Direnişi’nin bir kalkışma, bir darbe girişimi gibi değerlendirilemeyeceğini vurgulayan Yapıcı, “Halkın itiraz hakkı demokrasinin bir parçasıdır, demokrasi bir bütündür ve bölünemez. Gezi Davası’nda yargılananların ‘Yapmadım, etmedim, görmedim, duymadım’ demesini kimse beklemesin. Bu iddianame sadece yargılananlara değil, Gezi’de yer alan, sözünü sakınmayan, kendi kaderine sahip çıkan milyonlarca insanın aklına ve iradesine de saygısızlıktır” diye konuştu.

‘Milyonları da yargılasanız, bu gerçeği yok edemeyeceksiniz’

Yapıcı, Gezi Direnişi’nin hiçbir iddianamenin kirletemeyeceği kadar büyük bir toplumsal gerçeklik olduğunu da vurguladı:

“Polisiyle, yargısıyla, medyasıyla hakikati baskılayıp tarihi yeniden yazmaya çalışanlara inat, gerçekleri haykırmaya devam edeceğiz. Çünkü biliyoruz ki, bu ülkeye bir gün demokrasi gelecekse, gücünü Gezi’nin eşitlikçi, özgürlükçü ve barışçıl birlikteliğinden alacaktır. Milyonları da yargılasanız, bu gerçeği yok edemeyeceksiniz.
“Gezi Direnişi’ni suçla, terörle, darbeyle, kalkışmayla anılan bir eyleme dönüştürmenize asla izin vermeyeceğiz. Bu yargılama, Adalet ve Kalkınma Partisi ile Fethullahçıların müştereken işlediği suçların en yenisidir.
“Bir suçlu aranıyorsa, Berkin Elvan, Ethem Sarısülük, Abdullah Cömert, Ali İsmail Korkmaz, Mehmet Ayvalıtaş, Medeni Yıldırım’ın, Hasan Ferit Gedik’in ve Ahmet Atakan’ın ölümünde aranmalıdır. Bu davada adı bile geçmeyen bu canlarımıza, Gezi’yi sonuna kadar savunmak borcumuzdur.”

Gezi Davası’nda mütalaa sunuldu: Kavala dahil üç isme müebbet istendi


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Rusya, TIR'lar dolusu Türkiye domatesini günlerdir sınırda bekletiyor
Sonraki Haber
Almodóvar sinemasında bir ilk: Biri kısa biri uzun iki İngilizce film